Kulturhelg 18 – 19 november

Välkommen till kulturhelg på Sigtunastiftelsen.  Denna helg kan vi erbjuda ett unikt internationellt gästepel! I Winterreise Staged får vi uppleva Franz Schuberts mästerverk med alla sinnen, gestaltat av Johannes Held, baryton och Daniel Beskow, piano. Vi får också lyssna till ett spännande författarsamtal mellan Lars Andersson och Ylva Eggehorn. Allt detta inramat av njutbara måltider i en unik atmosfär.

Winterreise staged involveras alla sinnen i upplevelsen av Franz Schuberts mästerverk. Ebbe Knudsens regi tillsammans med Jörn Kaspuhls illustrerande scenografi ger en unik visuell dimension till ett av musikhistoriens mest kända verk. Det musikaliska landskapet skapas av Johannes Held, baryton, och pianist Daniel Beskow, ett landskap där lyssnaren får följa vandraren på hans winterreise, in i den kalla, frusna världen.
Den tyskfödde Johannes Held har de senaste åren varit engagerad vid bland annat Kungliga Danska Operan och Staatstheater Mainz. Han räknas redan – trots sin ungdom – som en mycket framstående Lied-sångare och turnerar med bland annat Schubert, Schumann, Brahms och Wolf i sin repertoar.
Daniel Beskow debuterade i Köpenhamn 2012 och har sedan dess etablerat sig som en av Skandinaviens mest intressanta konsertpianister.

Lars Andersson föddes i Värmland. Han debuterade med romanen Brandlyra 1974 och har sedan dess skrivit en lång rad romaner med motiv från Värmland och världen i nutid och historisk tid. Bland senare verk märks tvåbandseposet Ljus från ingenstans (2008) och De levandes land (2012), där Lars Andersson berättar om invånarna i släktbyn Hedås. 2014 utkom Lomjansguten, en bitvis drömspelsartad kortroman om en spelmansvirtuos från Värmlands finnskog i mitten av 1800-talet. Nu är Lars Andersson aktuell med den förtätade kortromanen Salome Alexandra, som kretsar kring en välkänd gestalt, men med en överraskande förskjutning av den historiska ramen. Påskhögtiden närmar sig och ömtåliga balanser råder i Jerusalem. Tre nätter i rad går drottningen, Salome, förklädd ut i staden. Hon söker vittnen som kan avvärja dödsdomen över hennes gåtfulle skyddsling, som återvänt från Egypten och har rykte om sig som undergörare och irrlärare.
Möt Lars Andersson i ett samtal med författaren Ylva Eggehorn under Sigtunastiftelsens kulturhelg. De har båda varit författarstipendiater på Stiftelsen och var dessutom kulturtidskriften Vår Lösens redaktörer 1998 – 2001.

Boka helgens erbjudanden
Konsert Winterreise STAGED lördag 18 november 20.30 Entré 100 kr
Konsert & trerätters middag 550 kr
Författarmöte med Lars Andersson söndag 19 november  11.00 Entré 50 kr
Författarmöte och lunch 195 kr
Kulturhelgspaket med övernattning från 1 550 kr
(I paketet ingår konsert, författarmöte, eftermiddagskaffe, trerättersmiddag, frukost, lunch och eftermiddagskaffe.)