Mårten Gås 11 november

Varmt välkommen att fira Mårten Gås lördagen den 11 november. Denna kväll håller vi hårt på traditionerna och serverar gåsen med alla de tillbehör som man kan förvänta sig. Från svartsoppan till äppelkakan!

För dig som vill stanna över natt erbjuder vi även ett förmånligt helgpaket.

Boka gärna direkt on-line för ett förmånligt betala tidigt pris.

Kvällens meny

Svartsoppa med krås (Kantarellsoppa som alternativ)
Vi rekommenderar 2011 Kopke LBV Porto, Portugal

Gås med potatisfondant, rödkål, brysselkål, äpple och katrinplommon samt gräddsås
Vi rekommenderar 2015 Spier Pinotage, W.O Western Cape, Sydafrika

Äppelkaka med vaniljsås

Vi rekommenderar 2016 Demarie Moscato d’Asti DOCG (eko), Piemonte, Italien

 

Helgens erbjudanden

Gåsmiddag trerätters meny,  595 kr / 495 kr vid förbetalning on-line

Gåsmiddag med övernattning del i dubbelrum 1 245  kr per person/ 1 095 kr vid förbetalning

on-line

Gåsmiddag med övernattning i enkelrum 1 545 kr / 1 395 kr vid förbetalning online

Dryckespaket kan beställas på plats!

 

Mer om Mårten Gås

Mårten gås anses som en profan gastronomisk högtid, trots att den är förknippad med ett katolskt helgon, S:t Martin de Tours. Han har sedan gammalt kommit att bli gastronomernas skyddshelgon, men också måttlighetens. Han predikade nämligen måttligheten i både mat och vin. Martinus, som han kallades innan han blev ett helgon, var munk i ett kloster i staden Tours. Därifrån har berättats en möjligen tvivelaktig historia om hur församlingen ville välja honom till biskop, men han själv, i sin anspråkslöshet, gömde sig i ett gåshus för att undgå sitt öde. Då kacklade gässen och röjde hans gömställe.
Biskopen av Tours blev sedermera känd som den som kristnade Gallien, vilket skedde under 300-talet e.Kr. Efter hans död som ägde rum den 11 november, uppkallades den dagen till hans ära. Den hette i svenska almanackan Mårten Biskop och firades genom att man Mårtens afton festade på gås. Det gjorde kanske också Sankt Martin under sin livstid eftersom man även då slaktades säkert gässen i november, då de vuxit till lagom storlek och fått önskad fettansättning. Ett fett som kokades rent, saltades lätt och serverades kallt på smörgåsbordet med finhackad rödlök. Mårten Gås firas fortfarande på samma sätt, en måltid där den mustiga Svartsoppan är minst lika viktig som gåsen själv. Vi har valt att servera äppelkaka till dessert, i Skåne hade det kanske blivit spettekaka med kompotter.

Källa: Det Svenska Matåret, Svenska Kocklandslaget i samarbete med Tore Wretman