Gröna rätter i Gröna November

Nu i Gröna November har hotellen i Sigtuna ett särskilt fokus på hållbarhet. En viktig del där vi alla kan göra skillnad handlar om vad vi lägger på tallriken. Att äta mer grönt och mindre kött är bra både för dig och miljön. Våra kockar på Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens kommer under denna månad att dela med sig av några gröna favoriter. Smaklig spis!

betor

Betor med  tryffelcremèfraiche, krassesallad och rågbrödskross

Ingredienser.

*5 rödbetor

*5 Gulbetor

*5 polkabetor

*250g cremè fraiche

*50g philadelfiaost

*vit tryffel olja

*Citronjuice 1msk

*1 ask kryddkrasse

*1 ask vattenkrasse

*danskt rågbröd 300gr

*bladpersilja 2 hela stjälkar

*lite olja eller smör att steka i

Börja med att koka betorna(i olika kastruller så de inte färgas av varandra) spola och skala den sedan under kallvatten.  Men spar en av varje och lägg åt sidan. Blanda dressingen i matberedare. Blanda Philadelphia, crème fraiche citronjuice tills du ser att den ”går ihop” och blir lite fastare i konsistensen, krydda sedan försiktigt med tryffelolja. (Tryffelolja är en ganska kraftig smakförhöjare och det kan lätt bli för kvalmigt i smaken om man överkryddar)  salta o peppra sedan efter smak. Skär det danska rågbrödet i grova kuber och stek dem i panna tills de börjar bli krispiga. Kasta i persiljestjälkarna mot slutet och låt dem brynas också salta o peppra efter smak. Häll ut rågkrosset på ett papper och låt det överflödiga flottet rinna av, kör sedan det i matberedare tills det är ett smul.

Skala de tre betorna du sparade tidigare och skiva så tunt du kan, helst mandolin eller skärmaskin 1 mm(anledningen är att råa betor inte är så trevliga när de är i stora bitar men i tunna strimmlor som vi ska göra nu blir de mycket behagligare att äta) stapla sedan upp och strimla supertunt.

Blanda samman de strimlade betorna med krassesorterna och lägg i botten.

Kvarta de kokta betorna och lägg över. Klicka eller spritsa ut tryffelcremen och till sist strössla över rågkrosset.

Lycka till!