Gröna viner i Gröna november

Nu i Gröna November känns det självklart att lyfta fram våra ”gröna” viner. På vår nya vinlista är varannan vinflaska ekologisk – ett sätt för oss att visa miljömedvetenhet i alla led av vår verksamhet.

Att prata om ekologiska viner i vinvärlden kan ibland vara som att kliva in i ett getingbo. Frågan huruvida de är bättre eller sämre än andra viner beror lite på hur man ser på det. Att det skulle vara bättre för hälsan att dricka ekologiska viner är en myt. Den lilla rest av giftiga ämnen som finns kvar i vinet efter tillverkningen (om man använt konstgödsel i stället för naturgödsel ),  är så liten att det inte påverkar oss som konsumenter. Då är snarare alkoholen en större bov. Däremot är användet av naturgödsel bättre för naturen och de som arbetar på vingården eftersom de slipper utsättas för de gifter i gödslet som även påverkar omgivningen. Därför måste ekologiska vinbönder enbart använda naturgödsel på sina odlingar. Och det är från det här perspektivet vi måste förhålla oss till ekologiska viner; att det viktiga är att fokusera på ett större hållbarhetsperspektiv än att diskutera om ekologiska viner är bättre (dvs godare/nyttigare) än andra.

I Sverige började intresset för ekologiska drycker ta fart i slutet av 2013. Då steg försäljningen på systembolaget från stadiga 3% under ett par år upp till 5,6%. Detta gäller givetvis inte bara vin utan alla de ekologiska drycker som de säljer. Intresset för dessa produkter verkar inte svalna, tvärtom. Det tredje kvartalet i år låg den ekologiska försäljningen på 8,82% och det verkar inte mattas av. Systembolaget har själva satt upp som mål att 2020 skall minst 10% av allt de säljer vara ekologiskt. Det är ganska fantastiskt då den ekologiska försäljningen utgjorde futtiga 0,43% 2005.

Vi på Sigtunastiftelsen arbetar ständigt med vårt ekologiska dryckessortiment, vilket blir lättare för varje år då fler och fler bra ekologiska produkter dyker upp. Sedan flera år tillbaka har vi valt att bara ha vita och röda ekologiska husviner i restaurangen, vilka står för den större delen av försäljningen. Sedan i höstas köper vi även in separat ekologiskt husvin till baren och den nya vinlistan består till 50% av ekologiska viner. Detta är vårt sätt att bidra till en hållbar miljö.

Jan Silvergren, sommelier på Sigtunastiftelsen