Honung från egna bin i Gröna November

HonungsBi_NY_RCNu i Gröna November nu är det lugnt i bikupan på Sigtunastitftelsen, men så fort vårvärmen kommer börjar det surra bakom rosengården. Det är 100o-tals flitiga bin av arten Buckfast som bidrar till blomstrande rabatter och goda äppelskördar om hösten.

Totalt sett har Sigtunas hotell 15 bikupor fördelade på 11 anläggningar, ett sätt för oss att konkret visa att vi vill bidra till biologisk mångfald. Som en bonus får vi dessutom egen honung till våra gäster.

Lite fakta om nyttan av biodling

Honungsbiet är livsnödvändigt för natur, djur och människa för att kunna existera. Biet utför ett enastående arbete då det flyger från blomma till blomma med frömjöl som hamnar på nästa blommas pistill. Bin är blomtrogna och flyger på en blomsort i taget, därför är de enastående som pollinatörer.
Våra odlade grödor blir större med en bra pollinering, ända upp till 20 procent större om honungsbiet får göra pollineringsarbetet.

Bland våra mest älskade bär som vi har tillgång till genom allemansrätten skulle till exempel lingon, hallon, blåbär och hjortron vara chanslösa utan våra bin.

Gröna November är en månad då besöksnäringen i Sigtuna uppmärksammar vårt gemensamma hållbarhetsarbete. Du kan läsa mer om detta på www.hallbardestination.se