Isabella Lundgren & Anita Goldman

Kulturhelg Sigtunastiftelsen 22 – 23 april

Välkommen till kulturhelg på Sigtunastiftelsen.  Denna gång gästas vi av jazzsångerskan Isabella Lundgren  och författaren Anita Goldman.  Det blir en helg fylld av vacker musik, inspirerande samtal och njutbara måltider i Sigtunastiftelsens unika atmosfär.

Isabella Lundgren är en av Sveriges mest uppmärksammade jazzsångerskor. Hon framför och skriver musik som väcker, skakar om och som bejakar den underbara och ofrånkomliga ovisshet och skörhet som är liv. Tillsammans med sin kvartett tar hon sig an originalkompositioner och musik från den amerikanska sångboken där bluesen stadigt finns i rötterna. Isabella utsågs till Årets musiker vid P2 Jazzkatten-galan 2015 och fick strålande recensioner för albumet Somehow life got in the way, som också fick priset Guldskivan av tidningen Orkesterjournalen. Bland annat skrev Dan Backman i Svenska Dagbladet: ”…med ”Somehow life got in the way” etablerar Isabella Lundgren sig slutgiltigt som en av de starkaste jazzvokalister vi har haft i Sverige”. Förra året var Isabella Lundgren Sommarpratare i P1 och berättade då i ett uppmärksammat program om hur hon direkt efter studenten flyttade till New York, en stad full av musik och energi. Här kunde hon vara som hon ville, även om hon inte visste vem hon var. Efter fyra år med ett destruktivt missbruksbeteende återvände hon till Sverige. Hon kom i kontakt med AA och började studera teologi. På Sigtunastiftelsen uppträder hon tillsammans med Carl Bagge, piano; Niklas Fernqvist, bas; Daniel Fredriksson, trummor.

Anita Goldman är mångårig skildrare av israeliskt samhällsliv och israelisk kultur, och kvinnans ställning i ett mansdominerat samhälle. Bland hennes böcker kan nämnas Våra bibliska mödrar (1988) och Stenarnas döttrar (1991) som behandlar konflikten mellan araber och judar, samt dokumentärromanen Om jag så måste resa till Los Alamos, om hur atombomben skapades. Under många år har hon med passion och engagemang deltagit i samhälls- och kulturdebatten som skribent och debattör. Hon undersöker det vedertagna och granskar de etablerade sanningarna – och hon ryggar inte för att ställa de svåra frågorna. Hon väjer inte heller för det motsättningsfulla eller komplexa, vare sig det gäller kvinnorörelsens mest omhuldade ”sanningar”, vårt tvetydiga förhållande till Förintelsen, invandring och rasism eller frågan om vem som har ”rätt” i vårt tids mest omskrivna politiska konflikt, den mellan israeler och palestinier.
Nu är hon aktuell med boken Jerusalem & jag där hon skriver djupt personligt om sitt eget möte med den uråldriga Staden. Men också om författare, poeter och profeter som skrivit i Jerusalem. Sådana som likt Goldman själv med sina ord och i sin gärning har undergrävt dess alldeles speciella anspråk på särskildhet, utvaldhet och helighet. Och ändå gjort det med kärlek. I en förtätad blandning av av självbiografi och essä, tecknar hon ett uppfriskande annorlunda porträtt av Jerusalem precis femtio år efter sexdagarskriget. Möt Anita Goldman i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg.

Boka helgens erbjudanden
Konsert med Isabella Lundgren lördag 22 april 20.30 Entré 100 kr
Konsert & trerätters middag 550 kr
Författarmöte med Anita Goldman söndag 23 april 11.00 Entré 50 kr
Författarmöte och lunch 195 kr
Kulturhelgspaket med övernattning från 1 550 kr
(I paketet ingår konsert, författarmöte, eftermiddagskaffe, trerättersmiddag, frukost, lunch och eftermiddagskaffe.)