Minska matsvinnet från julbordet

soppa

Varje år slänger vi mat för mellan 6000 och 8000 kr. Så här inför julen känns det onekligen som om man kan skulle kunna lägga de pengarna på annat. Under Gröna November, som är en månadslång kampanj med fokus på ett mer hållbart samhälle, har hotellen i Sigtuna och Arlanda samlat sina idéer om hur man bästa kan ta hand om den mat som blir över. Sigtunastiftelsens bidrag är en mustig gulaschsoppa av gårdagens julskinka kryddad med juliga smaker. Smaklig spis!

Mustig Gulaschsoppa på gårdagens griljerade julskinka. 4 personer

Ingredienser:

300-350 gram ”kött” gulasch görs ju på nötkött men om det blev lite julskinka över från igår kör på den, blir precis lika bra!

4 mellan stora potatisar

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

olivolja att steka i

purjolök ca 15cm

röd paprika 1 st

kummin 2 msk

1/2 tsk mald nejlika

1 ½ tsk mald kryddpeppar

1 stjärnanis söndermortlad

paprikapulver 3 msk

tomatjuice 7 dl

rött vin 3 dl

köttbuljong 4 dl

salt o peppar

crème fraiche att servera till

gott vörtbröd att doppa i

Börja med att skära kött, lök och purjolök i kuber om 1 cm.

Finhacka vitlöken och fräs den i en stor kastrull, ha sedan i kött,paprika, purjo och lök fräs tills det börjar bli glansigt. Ha sedan i de torra kryddorna och ”rosta” dem i kastrullen. Slå sedan över vin, tomatjuice och köttbuljong och koka ca 10-15 minuter. Under tiden det kokar så tärna potatisen och ha i den och sjud soppan tills potatisen är mjuk.(om man vill ha soppan lite tjockare så kan man alltid reda den med lite majsstärkelse)

Servera med en klick crème fraiche och lite bröd.

Läs gärna mer om vårt gemensamma hållbarhetsarbete på www.hallbardestination.se