Ny film om Sigtunastiftelsen

Det är det mänskliga mötet som räknas - av Maja Hagerman och Claes Gabrielsson

I år firar Sigtunastiftelsen sitt hundraårsjubileum. Sigtunastiftelsen tillkom i ett Sverige i stark förändring, i en tid av brinnande världskrig där behovet av en plats för dialog och samtal mellan oliktänkande var uppenbar. I dag, hundra år senare, skildras Sigtunastiftelsen genom Maja Hagerman och Claes Gabrielssons film Sigtunastiftelsen – det är det mänskliga mötet som räknas.

­­- Sigtunastiftelsen liknar inte något annat ställe. Det är en underbar labyrintisk byggnad där man som besökare hela tiden kan upptäcka nya perspektiv, hitta nya rum och dolda salar. Verksamheten ter sig ju så olika, beroende på varför man kommer dit: för att övernatt på hotellet, leta i klipparkivet eller höra en konsert eller ett litterärt samtal och uppleva stiftelsen som kulturscen. Under filmarbetet har vi också förundrats över att det pågår så mycket annat här, som man som vanlig besökare inte ens ser, säger Maja Hagerman och Claes Gabrielsson.

Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och hedersdoktor vid Uppsala Universitet.
Hennes stora genombrott kom 1996 med Spåren av kungens män som belönades med Augustpriset för bästa fackbok. Hon fick även stor uppmärksamhet för boken Käraste Herman som belönades med Svenska Akademiens med stora biografi-pris, Axel Hirschs pris 2016. Maja Hagerman skriver krönikor i så väl DN som Hembygdsrörelsens tidskrift Bygd och Natur. Tillsammans med sin livskamrat Claes Gabrielsson, som varit verksam filmare på SVT i över trettio år, har hon gjort flera historiska dokumentärer.

Filmen Sigtunastiftelsen – det är det mänskliga mötet som räknas visas för första gången under Sigtunastiftelsens jubileumsfirande lördagen den 10 juni, då Maja Hagerman även medverkar i ett samtal med Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman, författaren Ylva Eggehorn och Berit Carlström.