Att spränga språket och öppna världen

Sigtuna Litteraturfestival 27 - 28 augusti

Cynthia-Haven_Foto-Toni-Gauthier_webb-sv-750x530Poesi har ibland en sprängkraft som öppnar världar utåt och inåt. Jospeh Brodsky, Czeslaw Milosz och Wislawa Szymborska är några av de ryska och östeuropeiska poeter som belönats med Nobelpriset och hyllats som banbrytare och poeter med egna röster i en tid av krig, politisk oro och censur. Finns det gemensamma drag i det man lite slarvigt skulle kunna kalla östeuropeisk poesi? Har poesin – denna blixtsnabba och koncentrerade form –  gynnats av östeuropas dramatiska 1900-talshistoria? Också svenska poeter och författare har inspirerats av östeuropeisk poesi och filosofi. Hur ser detta släktskap ut och vilka fåror har influenserna från öst plöjt i den svenska litterära myllan?

Medverkande:

Cynthia Haven, kritiker, författare, litteraturvetare vid Stanford University som skrivit hyllade biografier om både Brodsky och Milosz

Igor Pomerantsev, rysk poet och journalist bosatt i Prag

Samtalsledare: Malte Persson, författare, litterturkritiker och översättare

OBS! Seminariet hålls på engelska

I samverkan med Sigtuna Litteraturfestival

Biljetter Sigtuna Litteraturfestival

Endagsbiljett 250 kr

Tvådagarsbiljett 400 kr

Kombinationsbiljett med förfest  Konsert med Dan-Erik Sahlberg, Tomas Andersson Wij och Sofia Karlsson. 1 dag 450 kr, två dagar 550 kr.

Mer om Sigtuna Litteraturfestival

 

 

 

Information

Datum:
27 augusti, 2016
Tid:
11:00 - 11:45
Plats
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefonnummer:
08 592 589 85
Webbsida:
http://sigtunastiftelsen.se/