Bok& Bibliotek i Göteborg

Sigtunastiftelsens program under bokmässan

Sigtunastiftelsen är sedan många år en av medarrangörerna till Se Människan Scenen på Bokmässan & Bibliotek i Göteborg. Vi ser fram mot flera spännande författarmöten under bokmässan och hoppas på att du har möjlighet att träffa oss där. Entrébiljett till mässan gäller för Se Människan-scenen och Bildningsscenen. Särskild seminariebiljett krävs där så är angett.

Torsdag 28 september 

9.30 En plats för mig – Tomas Sjödin
Hur vet man att man hittat rätt i livet? Författaren Tomas Sjödin hade passerat femtio, varit yrkesverksam i trettio år, fått tre barn, förlorat två av dem, innan han insåg vikten av att hitta en särskild plats som gör att möjligheten att finnas till för någon annan infinner sig och drömmar uppfylls. Han samtalar med biskop emerita Caroline Krook.

I samverkan med bokförlaget Libris. Plats: Se Människan- scenen.

10.30 De saligas ängder – PC Jersild
I PC Jersilds nya roman Tivoli har kinesiska investerare förvandlat Gröna Lund i Stockholm till ett exklusivt seniorboende med karaoke, bingo och andra nöjen. Dessutom ingår en livförsäkring med 100 års garanti. PC Jersild samtalar med Dan-Erik Sahlberg om åldrandet och döden.
I samverkan med Albert Bonniers förlag. Plats: Se Människan-scenen

13.00 Längta hem – John Sjögren
I sin nya bok försöker litteraturvetaren John Sjögren spåra vägen hem med hjälp av ett antal konstnärskap och en och annan teolog. Han samtalar med samtalar med Caroline Krook om längtan efter en hemkomst och efter den människa man innerst inne är.
I samverkan med Artos förlag. Plats: Se Människan-scenen

15.30 Mannen i Damaskus – Eric Ericson och Susanna Wallsten
Alois Brunner var en av Eichmanns närmaste medhjälpare och anses enligt beräkningar ansvarig för att över 100 000 personer deporterades till nazisternas förintelseläger. Han är också en av de nazistförbrytare som aldrig kunnat ställas inför rätta. I Eric Ericson och Susanna Wallsténs bok vävs berättelsen om deras jakt på Brunner samman med situationen i Syrien, storpolitik och etik. De samtalar med Alf Linderman.
I samverkan med Albert Bonniers förlag. Plats: Se Människan-scenen

 

Fredag 29 september 

12.00 – 12.45  Kristendomen och kvinnorna – Gunilla Thorgren, Caroline Krook, Ebba Witt-Brattström, Ludvig Lindelöw
”Jag är icke-religiös. Men började läsa Bibeln för att bilda mig. Bibeln är ju ändå en central litterär text. Så tänkte jag. Blev arg redan vid Skapelseberättelsen.”
Det som gör Gunilla Thorgren upprörd är förtrycket av kvinnan i religionens namn genom historien och hur kvinnorna framställs och behandlas i Bibeln. Hennes idéhistoriska Guds olydiga revben är berättelsen om hur biskopar, påvar och kyrkofäder underblåste kvinnohat och förminskning av kvinnan. Men också om alla de modiga kvinnor som tog strid. Journalisten och författaren Gunilla Thorgren samtalar med biskop emerita Caroline Krook, författaren och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström och prästen Ludvig Lindelöf, som är kristen feminist. Samtalet leds av Eric Schüldt, kulturjournalist.
I samverkan med Norstedts och Svenska kyrkan. Särskild seminariebiljett erfordras

12.00 Livets ord del 1 – Thomas Arnroth
I början av 80-talet mötte journalisten Thomas Arnroth Jesus i badkaret. I serieromanen Livets ord Del 1 berättar han med humor och värme om hur han fick sparken från
jobbet som lärarvikarie efter att ha försökt frälsa sina elever, skrev boken Bli vis på bibelns vis, gjorde en musikal om abort och gick med i Livets ord. Han samtalar med
Dan-Erik Sahlberg.
I samverkan med Galago. Plats: Se Människan-scenen

13.00 Himmel och helvete – Ernst Brunner
Emmanuel Swedenborg var på sin tid, vid sidan om Linné, världens mest berömde svensk. Ett universalgeni som var både vetenskapsman, uppfinnare, bibeltolkare och andeskådare och som kom och gick fritt i såväl himmel som helvete. Ernst Brunner samtalar med Caroline Krook om sin biografi, Darra.
I samverkan med Albert Bonniers förlag. Plats: Se Människan-scenen

14.00 Det som pågår i periferin – John Ajvide Lindqvist
John Ajvide Lindqvist är tillbaka med romanen X – Den sista platsen. Krafter bortom människans kontroll sipprar in i höghusområdet Gårdsstugan och förändrar stadens och dess förorter till något helt annat. I samtal med Dan-Erik Sahlberg knyter författaren samman trådarna från de tidigare romanerna i triologin, Himmelstrand och Rörelsen.
I samverkan med Ordfront förlag. Plats: Se Människan-scenen

16.00 – 16.45 Gutenberg och Google – om hur nya media omformar våra liv: Andreas Ekström, Nina Burton Thomas Götselius
Boktryckarkonstens genombrott på 1500-talet ledde till djupgående förändringar av samhället och hur vi ser på livet. För att förstå graden av denna omdaning räcker det med att föreställa sig en värld där böcker bara är tillgängliga för de allra mest resursstarka. Står vi inför lika stora förändringar i och med dagens digitala revolution? Vad vet vi i så fall om dem? Kring sådana frågor samtalar journalisten Andreas Ekström, som skrivit boken Googlekoden, med Nina Burton, vars bok Gutenberggalaxens nova handlar om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution, och Thomas Götselius, litteraturvetaren som skrivit Själens medium – skrift och subjekt i Nordeuropa
omkring 1500. Samtalet leds av Alf Linderman, docent i religionssociologi och direktor för Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Albert Bonniers förlag och Svenska kyrkan. Särskild seminariebiljett erfordras

 

Lördag 30 september 

12.00 Medan barnen brann i Berlin – Yvonne Hirdman
Vid andra världskrigets slut drömde alla om fred i det pinade, sönderbombade Europa. Historikern Yvonne Hirdman har läst vad dagstidningarna skrev dag för dag
som om hon själv levde där och då. Hon samtalar med Alf Linderman om sin bok Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin och om vad som egentligen är möjligt att greppa av det som sker i världen för den som lever mitt i ett dramatiskt historiskt skeende.
I samverkan med Ordfront. Plats: Se Människan-scenen

12.30 – 12.50 Gutenberg och Google – om hur media formar våra liv; Pelle Snickars och Nina Burton
Boktryckarkonstens genombrott ledde till djupgående förändringar av samhället och hur vi ser på oss själva. Idag har nya former av digital kommunikation på många sätt förändrat våra liv. Innebär det också att vi på nytt håller på att förändras i vår syn på världen och på oss själva? Är den digitala revolutionen lika genomgripande som boktryckarkonsten? Professor Pelle Snickars samtalar med Nina Burton vars bok Gutenberggalaxens nova, handlar om Erasmus av Rotterdam och hans tid.Samtalet leds av Alf Linderman.
Plats: Bildningsscenen

 

Söndag 1 oktober

14.30 Doften av en man – Agneta Pleijel
Agneta Pleijels nya roman är en fortsättning på Spådomen och bygger på minnen från 60-talet och handlar om lust och längtan och att som ung kvinna som vilja forma sitt
eget liv och ta språnget och börja skriva. Agneta Pleijel samtalar med Dan-Erik Sahlberg.
I samverkan med Norstedts. Plats: Se Människan-scenen

 

 

 

Information

Börjar:
28 september, 2017, 10:00
Slutar:
1 oktober, 2017, 15:00
Plats
Göteborg,
+ Google Map
Webbsida:
www.meg.se