Vibeke Olsson

Kulturhelgen 22 - 23 oktober

vibeke_olsson2Vibeke Olsson (f 1958 ) har gett ut mer än 20 böcker sedan den uppseendeväckande debuten redan som sjuttonåring med romanen Ulrike och kriget (1975) som fick en snar uppföljare i Ulrike och freden. Båda dessa romaner utspelar sig i Tyskland under och efter andra världskriget, ett land och en tid hon uppehållit sig vid också senare i romanen Molnfri bombnatt (1995) som sedermera belönades med Lars Widding-priset. Högt älskade har också hennes historiska romaner om den romerska slavinnan Sabinas liv blivit, en romansvit om fyra delar som också gavs ut i en samlingsutgåva under titeln Sabinas bok (1998). Vibeke Olssons romaner har ofta historisk botten men berör ämnen som är så allmänmänskliga att deras giltighet sträcker sig långt in i samtiden.

Romansviten om Bricken på Svartvik består av fem arbetarromaner. Huvudperson i alla böckerna är Bricken Eriksson, född i Kalvträsk vid tiden för missväxtåren 1867–1869. Bokserien börjar med boken Sågverksungen (2009), som utspelar sig i Svartvik under Sundsvallsstrejken 1879. Den femte delen i Brickensviten, Glödens färger, publicerades 2014. För romansviten om Bricken har Vibeke Olsson bland annat tilldelats Birger Normanpriset och Hedenvindplaketten.

Utöver sina historiska romaner har hon bland annat skrivit den djupt gripande skildringen om sin systers tragiska bortgång i Den vackraste visan. Vibeke Olsson har också vid sidan av sitt författarskap arbetat som pastor i Baptistsamfundet. I år är hon aktuell med romanen Drömmen om Elim, en roman om vad som kunde ha hänt eller vad som kanske hände i en av alla frikyrkoförsamlingar i Sverige på 1980-talet.

Erbjudanden under kulturhelgen

Författarmöte 
Entré 50 kr

Författarmöte & lunch 
Pris: 195 kr

Kulturhelgspaket med övernattning och helpension
Tillbringa helgen på Sigtunastiftelsen och njut av härliga måltider och inspirerande kulturprogram. I priset ingår eftermiddagskaffe, fyrarätters middag, frukostbuffé, lunch och eftermiddagskaffe samt entré till konsert ( Rigmor Gustafsson Quartet och författarmöte).

Del i dubbelrum: 1 550kr
Enkelrum: 1 700 kr

 

Information

Datum:
23 oktober, 2016
Tid:
11:00 - 12:00
Pris:
50kr
Plats
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefonnummer:
08 592 589 85
Webbsida:
http://sigtunastiftelsen.se/