Kieslowski x 3 – Den blå filmen

Introduktion av Hynek Pallas, Gröna ladan 13 september

Blå filmen 10

I år hyllas den polske regissören Krzysztof Kieślowski över hela världen, då det är 20 år sedan hans dödsdag. Under vårens Cannes Filmfestival presenterades nyrestaurerade versioner av hans mest ikoniska filmer och under hösten ges Den blå, vita och röda filmen nypremiär på Sveriges biografer. De tre filmerna är baserade på Trikolorens färger och löst på den franska revolutionens motto Frihet, Jämlikhet och Broderskap och utspelar sig i ett nyligen återförenat Europa.

I samband med visningen av Den blå filmen  ges en introduktion av filmerna av kulturjournalisten, filmvetaren och filmkritikern Hynek Pallas. Hynek Pallas är född i Prag, där han lever deltid, och har förutom filmvetenskap studerat och fokuserat på frågor kring Centraleuropa, migration, vithet, rasism.

Vi ser och samtalar efteråt om filmerna.

Den blå filmen, 1993

En bil går av vägen och två av dess tre passagerare dör. Den överlevande från kraschen är den unga kvinnan Julie. De två offren hennes dotter och hennes man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men har hon också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?

 

Information

Datum:
13 september, 2016
Tid:
19:00 - 21:00
Pris:
75kr
Plats
Gröna ladan, Gröna gränd 6, Sigtuna, Sverige