Loney Dear, Sara Riedel och Dan-Erik Sahlberg

Konsert kvällen före Sigtuna Litteraturfestival

I samband med Sigtuna Litteraturfestival bjuder Sigtunastiftelsen på en musikalisk ”Förfest” i form av en helkvällskonsert med grammisnominerade Sarah Riedel med band och geniala Loney Dear. Inleder kvällen gör Dan-Erik Sahlberg med band, som denna kväll har premiär för skivprojektet ”Sånger från andra sidan”. Mat och dryck till festivalpriser serveras hela kvällen.

Välkommen till en oförglömlig utomhuskonsert i den ljumma augustikvällen i Sigtunastiftelsens fantastiska miljö!

19.00 ”Sånger från andra sidan” – Dan-Erik Sahlberg

danne7En svår infektion för några år sedan, som sånär hade kostat honom livet, blev startskottet för en kreativ process och en musikalisk nystart för Dan-Erik Sahlberg, som tidigare spelat med bland andra Terra Nova och Bengt Johansson. I processen som följde av att bokstavligen varit i ”dödens väntrum” kom musiken och sångerna starkt tillbaka i hans liv. ”Sånger från andra sidan” är titeln på det album som släpps under hösten och som innehåller en del av det material tillkommit de senaste åren och som kännetecknas av musikalisk lekfullhet och kvalitet i kombination med ärliga och starka texter om livets skönhet och skörhet. Denna kväll bjuder han tillsammans med sitt band på nyskrivet singer-songwriter material – texter med existentiell botten i en vis- och folkmusikalisk dräkt med inslag av americana och vispop.

20.30 Loney Dear

Loneydear2Hembrända cd-skivor och konstant turnerande har gjort att Emil Svanängen, Loney Dears skapare, lotsats in i medvetandet hos alla som påvisar en stor kärlek för pop med ett större hjärta. Efter att ha klippt och klistrat, både omslag och musik, till fyra album, och blivit en man av folket genom att sprida dessa kreationer i tusental, knackade slutligen ärkeindien Sub Pop på dörren och ville ha mer och lite till. Ett otal andra inflytelserika medier spred ordet vidare om folk-kammar-indie-pop-svensken som klämde åt och krossad hjärtan och själar på ett sådant vackert sätt. Sedan dess har publiken strömmat till varje spelning han gjort, vare sig den ägt rum i en källare eller på mer grandiosa tillställningar världen över. 2011 släpptes ”Hall Music”, Loney Dears sjunde album i ordningen, och trots att Svanängen har hela världens stämplar i passet väljer han nu att komma tillbaka till Sigtunastiftelsen för andra gången!

22.00 Sarah Riedel med band

Sara Riedel 2Sarah Riedel utnämndes 2013 till artist in residence och musikchef för Kulturhuset Stadsteatern. Samtidigt har hon arbetat på nya albumet “Genom natten” som släpptes den i oktober förra året och är producerat av Martin Hederos (Tonbruket, The Soundtrack of Our Lives, Hederos & Hellberg). Albumet nominerades till en Grammis i kategorin ”Visa” 2015.
Sarah är förtjust i musik som inte har en tydlig genretillhörighet. Musik med en egen sprängkraft. Fast rotad i den svenska jazz- och vistraditionen räknas Sarah Riedel som en av våra främsta sångerskor och har arbetat med många tongivande musiker och kompositörer genom åren. Arbetet med albumet springer ur en övertygelse om att vilja skriva eget – material som känns tidlöst men ändå nytt. Att skriva på svenska, det egna språket, kändes samtidigt som en utmaning och ett utforskande av det egna tonfallet. En låt på nya skivan är skriven tillsammans med Emil Svanängen (Loney Dear). ”Att skriva med någon annan öppnar nya tankebanor. Jag tycker att Emil skriver fantastisk musik. Vacker och glad, och samtidigt vemodig”, säger Sarah om samarbetet.

Ett litet smakprov!

Boka biljett till Förfesten & Sigtuna Litteraturfestival

Förfesten konsert med Sara Riedel Loney Dear och Dan-Erik Sahlberg 200 kr

Förfesten/konsert och tvådagarsbiljett till Sigtuna Litteraturfestival 450 kr

Förfesten/konsert och endagsbiljett till Sigtuna Litteraturfestival 350 kr

 

Information

Datum:
21 augusti, 2015
Tid:
19:00 - 23:00
Pris:
200kr
Plats
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefonnummer:
08 592 589 85
Webbsida:
http://sigtunastiftelsen.se/