Radikalt inåt – radikalt utåt

Seminarium och invigning av Margit Sahlin och S:ta Katharinastiftelsens bibliotek

margitsverigesradio

Margit Sahlin (1914 – 2003), präst, författare, fil. dr. i romanska språk och teol. kand., var en av det svenska 1900-talets stora kyrkliga och kulturella personligheter. Hon kom att bli pionjär och mycket betydelsefull i sitt arbete för kvinnliga präster och kvinnans plats i Svenska kyrkan, och via mötesplatsen S:ta Katharinastiftelsen för dialogen mellan kristendom och samhälle. Som ung utförde hon – bl.a. med Manfred Björkquists stöd – pionjärarbete genom att grunda stiftskvinnoråd och Kyrkliga kvinnorådet.
Margit Sahlin blev sedan en av de tre första kvinnor som prästvigdes 1960 och blev Sveriges första kyrkoherde 1970. Hon grundade S:ta Katharinastiftelsen 1950 och var dess direktor i 43 år, en verksamhet som med mottot ”radikalt inåt – radikalt utåt” har kommit att bli ett viktigt forum för kristen dialog och tvärtänkande ut mot samhälle och kulturliv.
I detta seminarium ges en bred belysning av Margit Sahlins betydelse och signifikans igår och idag: teologiskt, kyrko- och kvinnohistoriskt samt genom S:ta Katharinastiftelsen för dialogen kristendom och samhälle/ kulturliv. Bland de medverkande finns Åke Bonnier, Annika Borg, Anders Jeffner, Elisabeth Nordlander, Maria Södling, Carl Otto Werkelid, Madeleine Åhlstedt m fl.
I samband med seminariet invigs Margit Sahlins och S:ta Katharinastiftelsens bibliotek som placerats i Sigtunastiftelsens Refugium.
I samverkan med S:ta Katharinastiftelsen, Svenska kyrkan, Margit Sahlin Akademin.

Information

Datum:
21 februari, 2016
Tid:
13:00 - 17:00
Pris:
100kr
Plats
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefonnummer:
08 592 589 85
Webbsida:
http://sigtunastiftelsen.se/