Sigtuna Litteraturfestival

Sigtuna Lit

Den 22-23 augusti 2015 är det litteraturfest i Sigtuna. För fjärde gången sjuder hela Sigtuna stad av litteraturmöten av olika slag. Sigtunastiftelsen finns självklart med och kommer att erbjuda författarmöten, utställningar och andra aktiviteter dessa dagar. Dessutom är vårt bibliotek och klipparkiv öppet för besök.

Programmet för Sigtuna Litteraturfestival uppdateras  kontinuerligt på www.sigtunalitteraturfestival.se  Där kan du också köpa biljetter!

Program på Sigtunastiftelsen under Sigtuna Litteraturfestival
Lördag 22 augusti
10.00 Att finna sin plats i världen – samtal med Agneta Pleijel


pleijel_agneta_16 (1)
Agneta Pleijel är en av Sveriges mest kritikerrosade och lästa författare. I hennes nya bok Spådomen – en flickas memoarer, skriver hon öppenhjärtigt och i laddade minnesbilder fram en ung flicka som en gång var hon. Boken spänner över tiden från födelsen 1940 och tjugo år framåt. Ledmotivet är den spådom som en älskad faster har fått, och vars uppfyllelse flickan med spänning följer. Händelserna utspelas i Stockholms förorter, i USA och i Lund. Det är en smärtsam och också humoristisk berättelse om sökandet efter sanning, moral och en plats i världen. Agneta Pleijel skriver om en tid som runnit förbi, men berättelsen är också en högst aktuell skildring av en flickas väg mot vuxenhet.

Möt Agneta Pleijel i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Stora scenen/Friluftskyrkan (alt Stora salen)

 

11.00 Finns det en själens infrastruktur? – Hoppets förutsättningar – samtal med Lars Björklund

Lars Björklund Foto Magnus Aronson_DSC4224

Lars Björklund var tidigare sjukhuspräst men är idag kaplan på Sigtunastiftelsen och författare och föreläsare. Lagom till Sigtuna Litteraturfestival kommer han med boken Det som ger hoppet liv, en bok som tillkommit efter att Lars i flera år föreläst kring frågor om hur man ska orka som ”anhörig” i ett samhälle som ser till att alltmer av omsorgen av svårt sjuka människor ska skötas av anhöriga. Det sägs att det sista som överger människan är hoppet. Lars Björklund vänder på det och säger att vi behöver hoppas på något för att orka leva. I boken beskriver han fem avgörande förutsättningar för att hoppet ska kunna födas på nytt ur hopplösheten. Det kan liknas vid en karta som hjälper oss att hitta i okänd terräng. Möt Lars Björklund i ett samtal med biskop em Caroline Krook.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Stora scenen/Friluftskyrkan (alt Stora salen)

 

13.00 Hamn för rebeller och änkenåder – Ylva Eggehorn om författarborgen i Sigtuna

YlvaEggehornMaronsonI boken Hamn för rebeller och änkenåder beskriver författaren Ylva Eggehorn den fascinerande historien om hur Sigtunastiftelsen öppnade upp sina portar för författarna. I närmare åttio år har generation efter generation av svenska författare vistats kortare eller längre tider i ”författarborgen”, som Stiftelsen kom att kallas. Sigtunastiftelsens blev inte bara en plats för det fria Samtalet, utan också för det fria Skrivandet.

Ylva Eggehorn, själv författarstipendiat vid flera tillfällen och en flitigt sedd gäst på Sigtunastiftelsen sedan 1970-talet, samtalar med Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman kring den fascinerande historien om Sigtunastiftelsen och författarna. Ett samtal som inte bara ger en inblick i ett rikt persongalleri av författare som Sven Stolpe, Dag Hammarskjöld, Lars Ahlin och Agneta Pleijel, för att bara nämna några, utan också ger en alldeles speciell vinkling av den svenska litteratur- och idéhistorien under 1900-talet.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Stora scenen/Friluftskyrkan (alt Stora salen)

 

15.00 Imponderabilia – har vi råd med den ovägbara humanioran?
Eric Schüldt i samtal med Håkan Nesser, Ylva Eggehorn och Agneta Pleijel,

Humaniora föraktas idag av de som är hennes barnbarn – tekniker, entreprenörer, finansmän, politiker. Men utan de berättelser som det fria skrivandet förser oss med skulle vi inte drömma om nya uppfinningar eller globala projekt; vi skulle inte skapa en värld av framtidsantaganden och ömsesidig tillit som är grunden för hela vårt penning- och banksysten, vi skulle inte kunna beskriva den förändring vi vill åstadkomma, och aldrig tro att den vore möjlig. När politiker i dag vill uppmuntra alla författare att bli lika goda företagare som de före detta reklamare och journalister som slår sig på att ”skriva böcker” och upptäcker ett nytt sätt att bli mycket uppmärksammade och tjäna mycket pengar – då är det fara å färde, menar författaren Ylva Eggehorn. För det finns ju andra författare och kulturarbetare, de som ”saknar näringsinstinkt”, de som gör ett medvetet val av något annat. Detta Något annat kallas imponderabilia.

Författarna Ylva Eggehorn, Agneta Pleijel och Håkan Nesser samtalar med kulturjournalisten Eric Schüldt om den ”ovägbara” litteraturen, om behovet av humaniora och om visionen av offentligt samtal om kultur och politik som inte hela tiden söker minsta gemensamma nämnare.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Stora scenen/Friluftskyrkan (alt Stora salen)

 

16.00 ”Det är tystnaden som är Guds svar” – Regina Derieva, en rysk poet i Sverige

regina_derievaRegina Derieva var född 1949 i Odessa men kom 1999 till Sverige och Sigtuna där hon bosatte sig med sin make. I december 2013 avled hon och det har tyvärr varit en välbevarad hemlighet att en av Rysslands mest aktade poeter länge befunnit sig i Sverige. Derieva har publicerat ett tjugotal verk, främst diktsamlingar men även prosa, essäer och översättningar. Poesin har, förutom i bokform, publicerats i ett stort antal tidskrifter i bland annat Ryssland, USA och Sverige.

Hennes verk har översatts till en rad språk. Hon har själv till ryska översatt samtida poesi från bland annat USA, Australien, Storbritannien, Polen och Sverige. Derievas poesi blev alltmer uppmärksammad, särskilt i den engelskspråkiga världen, under 2000-talet, då en rad översättningar publicerades. Flera framstående poeter, bland dem Joseph Brodsky, har uttryckt sin beundran för hennes diktning.

På Sigtuna Litteraturfestival vill vi uppmärksamma Regina Derieva med ett samtal om hennes liv och arbete. Medverkar gör Fiona Sampson, amerikansk poet och författare, Tomas Venclova, litauisk poet och essäist samt Bengt Jangfeldh, författare och översättare.

OBS! Seminariet hålls på engelska.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Biblioteket

 

Söndag 23 augusti
10.00 Elva dagar i Berlin och en timme på litteraturfestivalen – ett samtal med Håkan Nesser

Håkan Nesser2Arne Murberg, huvudpersonen i Håkan Nessers nya bok, är en god människa och när hans far på sin dödsbädd ger honom ett uppdrag gör han sitt bästa för att ro det i land. En komplikation är att uppdraget hör hemma i Berlin; Arne är ingen van resenär och hans tyska kunde vara bättre. Han preparerar sig noga och ger sig så småningom iväg. Väl framme i den tyska huvudstaden tar han sig fram med karta och på Guds försyn, åtminstone till en början, men hans snirklande väg korsas av både onda och goda krafter. Håkan Nessers nya roman Elva dagar i Berlin beskrivs som en saga för barn över arton år i Tage Danielssons och Astrid Lindgrens efterföljd. I många av hans berättelser finns en djup existentiell underton där han inte väjer för att diskutera de stora frågorna om liv, död och tro – så även i den nya boken som är den avslutande delen av Nessers storstadstrilogi. Möt Håkan Nesser i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg

Sigtunastiftelsen, Stora scenen/Friluftskyrkan (alt Stora salen)

11.00 Litterär visning av Sigtunastiftelsen med författaren Ylva Eggehorn
Karin Boye, med litterära kollegor på Diktarkonferensen 1935

Karin Boye, med litterära kollegor på Diktarkonferensen 1935

I boken Hamn för rebeller och änkenåder av Ylva Eggehorn beskrivs den fascinerande historien om hur Sigtunastiftelsen öppnade sina portar för författarna. Med ambitionen att delta och bidra till den tidens politiska och kulturella samtal bjöd Sigtunastiftelsen in till den första Diktarkonferensen 1935 och inrättade ett par år senare ett vistelsestipendium som delas ut sedan dess.

Läs mer om Sigtunastiftelsens författarstipendier

I närmare åttio år har generationer av svenska författare vistats i ”författarborgen”, som Stiftelsen kom att kallas. Sigtunastiftelsen blev inte bara en plats för det fria Samtalet, utan också för det fria Skrivandet. Följ med på en visning där Ylva Eggehorn, själv författarstipendiat och en flitigt sedd gäst sedan 1970-talet, berätta den fascinerande historien om Sigtunastiftelsen och författarna.

Samling i Olaus Petri-kapellet 

12.00 Att skriva i Putins Ryssland- Masha Gessen i ett samtal med sin förläggare Dorotea Bromberg

Masha GessenHur är det att arbeta som författare eller journalist i Ryssland idag? Vilka hinder stöter man på och vilka risker utsätts man för? Här berättar den rysk-amerikanska författaren och före detta chefredaktören Masha Gessen om sina publicistiska erfarenheter från Putins Ryssland, ett land där censur är vardagsmat och journalister tystas. Hon samtalar med sin svenska bokförläggare, Dorotea Bromberg.

OBS! Samtalet hålls på engelska.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Biblioteket

 

13.00 Då var allt levande och lustigt – samtal med Kerstin Ekman

KerstinEkmanKerstin Ekman tillhör en av våra älskade mest lästa författare. Hon valde 1978 in i samfundet De nio och Svenska Akademien, som hon lämnade efter Rushdie-affären 1989. Kerstin Ekman debuterade 1959 med detektivromanen 30 meter mord och har sedan dess publicerat ett tjugotal titlar i olika genrer och fått många litterära utmärkelser bland annat Litteris et Artibus, Ivar Lo-priset och Augustpriset vid två tillfällen. I augusti kommer essäboken Då var allt levande och lustigt. Den handlar om insektsforskaren, prästen och Linnélärjungen Clas Bjerkander, som levde på 1700-talet och studerade insekter, odlade grönsaker och skrev om frihetstiden.

Möt Kerstin Ekman i ett samtal med den prisbelönte kulturjournalisten Eric Schüldt, känd bland annat för många uppmärksammade program i Sveriges Radio.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Stora scenen/Friluftskyrkan (alt Stora salen)

 

14.00 Den existentiella frågan – En text flera författare

Författarkollektiv och författarpar är kända företeelser inom litteraturen. Men oftast är det kollektiva skrivandet en planerad och styrd process där det mesta är förutbestämt eller åtminstone uppstyrt efter vissa regler. Men vad händer när texten får stå för sig själv och ingen i gruppen har vetat vem som har skrivit vad?

I det här seminariet presenterar tre dramatiker och tre präster delar av en text som vuxit fram under flera års skrivande. Genom ett gemensamt dokument i Dropbox har det varit möjligt att skriva anonymt och temat har varit ”Den existentiella frågan”.

Medverkande: Anders Duus, dramatiker, Mika Wallander, präst, Isa Schöier, dramatiker,

Kerstin Dillmar, präst, Gustav Tegby, dramatiker och Lars Björklund, präst.

Lokal: Sigtunastiftelsen, Stora scenen/Friluftskyrkan (alt Stora salen)

15.00 Digital utgivning i en värld där yttrandefriheten begränsas
– fristadsförfattaren Ragip Zarakolu i ett samtal med Per Helin

ragip-zarakolu1En allt mer digitaliserad värld ger fler möjlighet att publicera böcker på internet och ökar möjligheten att sprida information. Man kan också sälja böcker direkt till läsaren utan vare sig förläggare, återförsäljare eller distributör. Vad ger det för möjligheter och hur påverkar det bokens trovärdighet? Ger det nya vägar till att ge ut bannlyst litteratur?

Hör Sigtuna kommuns fristadsförfattare Ragip Zarakolu och Per Helin, ägare och vd på Publit, i ett samtal om hur litteratur och förläggeri förändras i det nya digitala samhället.

OBS! Samtalet hålls på engelska.

Lokal: Sigtunastiftelsens bibliotek

Arr: Sigtuna Litteraturfestival i samarbete med Sigtunastiftelsen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Information

Börjar:
22 augusti, 2015, 09:00
Slutar:
23 augusti, 2015, 17:00
Plats
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefonnummer:
08 592 589 85
Webbsida:
http://sigtunastiftelsen.se/