Ragip Zarakolu tilldelas The PL Foundation Freedom award

ragip-zarakolu1Ragip Zarakolu, fristadsförfattare i Sigtuna har tilldelats det internationella prestigefulla priset The PL-Foundation Freedom Award för sin långvariga kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Turkiet.

– Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, säger Ragip Zarakolu i en kommentar.

The PL Foundation Freedom Award är ett pris som årligen delas ut till en person som på ett extraordinärt förtjänstfullt sätt arbetat för mänskliga rättigheter. Priset instiftades till minne av Poul Lauritzen, som deltog i den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Priset på 100.000 danska kronor och kommer att utdelas i samband med en ceremoni den 10 december i Köpenhamn.

Fristadssamverkan mellan Sigtuna kommun och Sigtunastiftelsen

Sigtuna kommun är sedan 2012 en av Sveriges fristäder för förföljda författare inom ramen för det internationella nätverket ICORN – International Cities of Refuge Network.

I Sigtuna har kommunen valt att samverka med Sigtunastiftelsen vid mottagandet av fristadsförfattare för att stärka författarens möjlighet till delaktighet i kulturlivet. Under Sigtuna Litteraturfestival i augusti bidrog Ragip Zarakolu bland annat med ett seminarium kring yttrandefrihet i den digitala världen och utställningen Banned Litterature. Utställningen belyste den begränsade yttrandefrihet som breder ut sig i allt fler länder världen över, inte minst i Turkiet, det land Zarakolu tvingades lämna i december 2013. Han hade då erfarit över 40 rättegångar, och flera längre fängelsestraff, bland annat för att ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet under första världskriget, men även för att ha publicerat böcker som berör kurder och andra minoriteters situation. Utställningen kommer åter att visas i kommunhuset i Märsta under december månad.