Andakter i kapellet

Varje vardag klockan 12 ringer klockorna in till middagsbön i Olaus Petri-kapellet, ett rum som står öppet för var och en som söker en stunds stillhet. När det invigdes i augusti 1918, var det betydligt mindre än det rum vi ser idag. Två stora portar ledde ut mot Friluftskyrkan och tanken då var att man skulle kunna fira gudstjänst i två riktningar. Det blev dock alldeles för kallt och dragit och redan 1922 ersattes portarna med det cirkelformade fönster som ger kapellet sin särskilda prägel.

Längst framme i koret står en monter med ett altarbrun som bär en alldeles egen historia. Det vackra broderiet är komponerat av textilkonstnärinnan Märta Gahn och tillverkat av Libraria 1946, som en gåva från ”Sigtunakamraterna 1945” – den personal som på Sigtunastiftelsen vårdade de kvinnor som efter sin tid i koncentrationsläger kom till Sverige med Folke Bernadottes vita bussar. De symboler som är inbroderade är Sigtunarosen, Sigtuna folkhögskolas egen symbol inspirerad av Lutherrosen, därtill de tre kristna symbolerna Kristuslammet, Det allseende ögat och Den helige Andes duva och slutligen ett Röda korsmärket som en historisk erinran.

Ljusbäraren alldeles vid ingången är en gåva från Sigtunastiftelsens tidigare direktor Sven Åstrand. Här kan alla som önskar stanna till en stund tända ett ljus.

Olaus Petris kapells ljusa och samtidigt intima atmosfär gör att många väljer att viga sig här, det är också en omtyckt plats för barndop.

Källa: Sigtunastiftelsen – En vandring genom tid och rum. 

Kvällsgudstjänster

Gör en vårutflykt till vackra Sigtuna. I detta fina paket ingår visning av Mariakyrkan, Sigtunastiftelsen samt lunch och kaffe. Dan-Erik Sahlberg och Lars Björklund medverkar med sång och musik.