Sigtunastiftelsens författarsamtal under bokmässan 2017

En plats för mig

Hur vet man att man har hittat rätt i livet? Författaren Tomas Sjödin hade passerat femtio, varit yrkesverksam i trettio år, fått tre barn och förlorat två av dem innan han insåg vikten av att hitta en plats i livet som gör att möjligheten att finnas till för någon annan infinner sig och drömmar uppfylls. han samtalar med biskop em.  Caroline Krook.

Himmel och helvete

Emmanuel Sweden borg var på sin tid, vid sidan om Linné, världens mest berömde svensk. Ett universalgeni som var både vetenskapsman, uppfinnare, bibeltolkare och andeskådare och som kom och gick fritt i såväl himmer som helvete. Ernst Brunner i samtalar med Caroline Krook.

Längta hem

I sin nya bok försöker litteraturvetaren John Sjögren spåra vägen hem med hjälp av ett antal konstnärskap och en annan teolog. Han samtalar med Caroline Krook om längtan efter en hemkomst och efter den människa man innerst inne är.

De saligas ängder

I PC Jersilds nya roman Tivoli har kinesiska investerare förvandlat Gröna Lund i Stockholm till ett exklusivt seniorboende med karaoke, bingo och andra nöjen. I detta samtal talar han med Dan-Erik Sahlberg om vårt förhållande till ålrandet och döden.

Livets ord del 1

I början av 80-talet mötte journalisten Thomas Arnroth Jesus i badkaret. I serieromanen Livets Ord del 1 berättar han med humor och värme om hur han fick sparken från jobbet som lärarvikarie efter att ha försökt frälsa sina elever. Han samtalar med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg.

 

Det som pågår i periferin

John Ajvide Lindqvist  är tillbaka med romanen X – Den sista platsen. I samtal med Dan-Erik Sahlberg knyter författaren samman trådarna från de tidigare romanerna i trilogin Himmelstrand och Rörelsen.

Doften av en man

Agneta Pleijels nya roman är en fortsättning på Spådomen och bygger på minnen från 60-talet . Den handlar om lust och längtan, att som ung kvinna vilja forma sitt eget liv och ta språnget och börja skriva. Agneta Pleijel samtalar med Dan-Erik Sahlberg.

 

Medan barnen brann i Berlin

Vi andra världskrigets slut drömde alla om fred i det pinade, sönderbombade Europa. Historikern Yvonne Hirdman har läst vad dagstidningarna skrev dag för dag som om hon själv levde där och då. I detta samtal med Alf Linderman berör hon frågan om vad som är möjligt att greppa av det som sker i världen för den som lever mitt i ett dramatiskt historiskt skeende.

Mannen i Damaskus

Alois Brunner var en av Eichmanns närmaste medhjälpare och anses enligt beräkningar vara ansvarig för att över 100 000 människor deporterades till nazisternas förintelseläger. Han är också en av de nazistförbrytare som aldrig kunnat ställas inför rätta. Eric Ericson och Susanna Wallsténs bok handlar om deras jakt på Brunner, en berättelse som också vävs samman med situationen i Syrien, storpolitik och etik. De samtalar med Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman.

 

 

 

Gutenberg och Google

Ett samtal som sträcker sig från Gutenberg till Google.

Medverkande: Nina Burton, Carina Milde och Andreas Ekström. Moderator: Alf Linderman.

http://urplay.se/program/202629-ur-samtiden-bokmassan-2017-gutenberg-och-google