Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2015

Sigtunastiftelsen har sedan 1937 delat ut författarstipendier. Stipendiet innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen och under de år som stipendiet utdelats har många av 1900-talets stora författare vistats på Sigtunastiftelsen. I år går Sigtunastiftelsens författarstipendier till Susanna Alakoski, Eva Cronsioe, Jonas Gren och Johan Heltne.

– Sigtunastiftelsen är en plats för öppenhet och dialog med en lång och stark tradition när det gäller litteraturens betydelse. Därför känns det både glädjande och viktigt att kunna erbjuda en kreativ plats där författare får ro för sitt skrivande, säger Alf Linderman direktor för Sigtunastiftelsen

 

Mer om årets författarstipendiater


Susanna Alakoski

press-1-eowSusanna Alakoski (1962-) är författare, socionom, genusvetare. Född i Vasa, Finland, uppvuxen i Ystad och bosatt i Stockholm. Hon har bland annat arbetat på fiskfabrik, som flyktingsamordnare och med politik på riksnivå. Susanna Alakoski debuterade skönlitterärt 2006 med den mycket uppmärksammade Svinalängorna, vilken belönades med Augustpriset och blev både teater och film, med Pernilla August som manusförfattare och regissör. Hon skildrar i romanen barnens utsatthet i 60-talets finska arbetskraftsinvandrares sociala miljö, vilken var en förvånansvärt oskildrad del av modern svensk historia. Susanna Alakoski har varit redaktör för och medverkat i antologierna Tala om klass (2006), Lyckliga slut (2007), Fejkad orgasm (2008) och Det handlar om barn (2012). Den andra romanen Håpas du trifs bra i fengelset kom 2010. I den följande boken Oktober i Fattigsverige (2012), närmar sig författaren i dagboksform sin utsatta tonårstid samtidigt som hon ser den speglad i dagens Sverige. Våren 2015 kommer hennes nya bok April i anhörigsverige, vilken tar vid där Oktober i Fattigsverige slutade och tar upp frågor kring missbruk och medberoende, klass och genus. 2011 debuterade Susanna Alakoski som barnboksförfattare med Dagens Harri, som följdes upp av Guldfisken och Dagens skräckis. Susanna Alakoski skriver även artiklar och krönikor i bland annat Bang, Ottar, DN, SvD, Expressen, Dagens Arbete.

Susanna Alakoskis berättelser och reportage är fyllda av sorg och vrede, över missbrukets och medberoendets makt och samhällets utstötningsmekanismer, men också av styrka, humor och inte minst – hopp.

Eva Cronsioe

Eva_CronsioeEva Cronsioe (1952-) är journalist, författare och präst och har arbetat som TV-producent, reporter inom livsåskådning och religion, fri skribent, översättare och präst. Efter teologistudier med inriktning på religionsfilosofi har hon arbetat som präst i Svenska kyrkan sedan 2005. Eva Cronsioe har också gått S:t Lukasstiftelsens 2-åriga fortbildning i själavård och har lång erfarenhet av retreatverksamhet. Eva Cronsioe har översatt flera böcker, varit redaktör för Fråga livet : våra livsfrågor i Bibelns berättelser, och gett ut boken En väg till livsmod och tillit (2007, tillsammans med Thomas Ericsson), som utgår från Martin Lönnebos Frälsarkransen och inbjuder till ett möte mellan kristen livstolkning och existentiell erfarenhet.

 

Jonas Gren

gren_jonasJonas Gren (1981-) är journalist och författare. Han har gått på författarskolan på Biskops-Arnö och läser på masterutbildning för socialekologiska system vid Stockholm Resilience Center, Stockholms Universitet. Han ingår i redaktionen för den litterära tidskriften 10TAL och Klimatmagasinet Effekt. Jonas Gren debuterade i poesi-antologin Blå Blixt – Mot denna sol (2013) med bidraget ”Avförtrollningen av världen”, som rör sig mellan globala klimatfrågor och det egna morotslandet och världen som både magisk och avklädd. Hans uppmärksammade debutsamling Lantmäteriet (2014) fick mycket fin kritik och kretsar kring karta och verklighet, landskap och text, ekologi och civilisation. 2015 kommer hans andra diktbok Överallt ska jag vara i centrum, som utgör poetiska visioner om framtiden från en politisk samtid präglad av individualism och marknadstro. Jonas Gren förenar i sitt författarskap miljö- och politiskt engagemang med tron på poesins och konstens roll som motkraft i samhället.

 

Johan Heltne

Heltne bredJohan Heltne (1977-) är författare, journalist och musiker från Uppsala, idag bosatt i Umeå. Han har gått på författarskolan på Biskops-Arnö och läst idéhistoria och litteraturvetenskap på Uppsala universitet. Som sångförfattare och musiker har Johan Heltne gett ut plattorna Skisser av en vacker plats (2005), Vetenskapliga bevis att Jesus lever (2008), och Sara (2010) – en vemodig, existentiell electropop-minimalism, som uppmärksammats av musikkritikerna. Johan Heltne gjorde sin mycket uppmärksammade debut som författare med romanen Det finns ingenting att vara rädd för (2014), som handlar om hur tonåringen Jonatan formas av sin uppväxt i frikyrkoförsamlingen Livets Ord i början på 90-talet. Romanen är en gripande berättelse om två unga människor i en hårt kontrollerad miljö, om vuxenblivande och val, sexualitet och skam.

 

Mer om Sigtunastiftelsens författarstipendier