Se Sigtunastiftelsens samtal från digitala bokmässan

30 augusti, 2020

I år ersätts den vanliga bokmässan i Göteborg med en digital litteraturfestival. Sigtunastiftelsen medverkar precis som tidigare år på scenen Se människan där det existentiella och djuplodande samtal står i centrum. Det blir bland annat samtal med Caroline Krook och Alex Schulman kring hans senaste roman Överlevarna. Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg kommer även att samtala med författarna Kjell Westö, Elisabeth Åsbrink och Agneta Pleijel.
Alla samtal sänds via Svenska Kyrkans hemsida så det är bara att slå dig ner i soffan eller var du själv väljer att lyssna och ta del av årets digitala bokmässa.

Sigtunastiftelsens program från Se Människan Scenen
Länk till samtalen när de sänds live

Fredag 25 september

Överlevarna 18.00 – 18.20

Tre bröder åker tvärs över landet, tillbaka till torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. De reser dit för att sprida sin mors aska. Alex Schulmans Överlevarna är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen. Här samtalar han med biskop emerita Caroline Krook.

Medarrangör Albert Bonniers förlag

Lördag 26 september

Tritonus 19.00–19.20 

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Kjell Westö i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.

Medarrangör Albert Bonniers förlag

Söndag 27 september 

Dubbelporträtt: en roman om Agatha Christie och Oskar Kokoschka 09.30–09.50

Mars 1969. En ung man ber konstnären Oskar Kokoschka måla ett porträtt av sin mormor, deckarförfattaren Agatha Christie. I sex sittningar närmar sig de båda konstnärerna varandra, avslöjar vilka rädslor och begär som formar ett skapande liv. Agneta Pleijel samtalar med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.

Medarrangör Norstedts

Övergivenheten 13.30–13.50

I Övergivenheten berättar Elisabeth Åsbrink personligt om tre kvinnoöden i sin släkt: mormor, mamma och författaren själv. Hemligheter, lögner och tabun går från en generation till nästa i denna berättelse om kärlek, emigration och mänskligt liv i hatets skugga. I ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.

Medarrangör Bokförlaget Polaris

En liten bok om lycka 15.30–15.50

I En liten bok om lycka finns både historiska perspektiv och berättelsen om hur lyckoforskaren Dahlen råkade göra världens lyckligaste land aningen mindre lyckligt. Men framför allt ställer Micael Dahlén frågan: Vad gör oss lyckliga? Samtalspartner är Caroline Krook, biskop em.

Medarrangör Volante