Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2025

6 december, 2024

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. Under 2025 har vi glädjen att välkomna Dimen Hama Abdulla, Sorin Masifi, Petter Lindgren och Lisa Röstlund. Stipendiet ger författarna tre veckors vistelse på Sigtunastiftelsen.

Dimen Hama Abdulla

Dimen Hamen Abdulla (1984-) är dramatiker och konstnär. Hon är född i Irak och bor i Stockholm. Sedan debuten med På alla fyra 2014 på Stockholms stadsteater har hon varit en av landets mest anlitade dramatiker, med en rad hyllade uppsättningar: Kärleken är fri, Revolution, Och någon blev inte knivhuggen, X, NomNomNom, K, Döden, döden, Festen. 2022 återkom hon till Stockholms stadsteater med pjäsen Mommy issues och 2024 sattes Shiatsu upp på Accelerator. I Shiatsus sju scener skildrar hon en känslomässig kris som följer i spåren av ett övergrepp. Dimen Abdulla studerade vid Högskolan för film, radio, tv och teater samt Kungliga Konsthögskolan, och sedan examen har hon skrivit för flera av de viktiga institutionerna i Sverige: Dramaten, Stockholms stadsteater, Unga Klara, Ung Scen/Öst, Folkteatern i Göteborg. 2015 utsågs hon till Radioteaterns husdramatiker och 2018-2022 som dramaturg på Regionteater väst. 2022 tilldelades hon Bennypriset till minne av Benny Fredriksson och det svenska Ibsensällskapets Ibsenpris. 2024 hade hon sin första soloutställning, Lie Fallow, på Saskia Neuman Gallery. Dimen Abdulla önskar skriva sin första roman på Sigtunastiftelsen.

Petter Lindgren

Petter Lindgren (1965-) är poet, författare och kulturskribent från Örebro och bor i Stockholm. Han debuterade med Långtbortistan (1994) på Bonniers och har sedan dess publicerat flera kritikerrosade poesisamlingar: Porträtt av en död småbåtsägare (1997), Slussen (1998), Ett slags trögare bläck (2000), Landskapet (2005), Jag tänker på Storm Petersen och andra dikter (2012). Hans poesi kännetecknas av en djup känsla för språk och en förmåga att fånga komplexa känslor, där lekfullhet och konkrektion paras med det hisnande existentiella. 2020 kom hans första rosade roman Singer: ”Det är blid, njutbar läsning /…/ en ambitiös, stiligt skriven bagatell.” Victor Malm, Expressen. Petter Lindgren är jämte författandet frilansande kritiker och kulturskribent, framförallt på Aftonbladet, med inriktning på bland annat barnkultur. 1998-2000 var han redaktör för Lyrikvännen. Han har blivit belönad med flera priser, däribland De Nios Vinterpris 2000 och Karl Vennbergs pris 2021. Petter Lindgren ska på Sigtunastiftelsen slutföra sin stora biografi om Bodil Malmsten, som också vistats på Sigtunastiftelsen.

Sorin Masifi

Sorin Masifi (1982-) är poet, författare och bibliotekarie. Hon föddes i Erbil i Kurdistan, kom till Sverige 1986 och bor i Stockholm. Hon har en master i engelsk litteraturvetenskap och har tidigare arbetat som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Hennes debut Staten Systrarna Dikten utkom 2022 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris, Katapultpriset och Sverige Radios lyrikpris: ”Årets kanske starkaste och mest välskrivna debut”  Viola Bao, Dagens Nyheter. 2024 fick hon SmåLits Migrantpris. I mars 2025 kommer hennes nya poesisamling Skadad Skapad Åter. Hennes poesi på en melodisk blankvers kretsar kring teman som förlust och sorgearbete, exil och förtryck, kolonialism och motstånd, med en önskan att undersöka relationen mellan stat, människa och språk och med en stark tro på poesins kraft. På Sigtunastiftelsen önskar Sorin Masifi skriva sin tredje poesisamling.

Lisa Röstlund

Lisa Röstlund (1979-) är journalist och författare från Gävle och bor i Stockholm. Hon utbildade sig till biokemist innan hon började arbeta som journalist. För sin första reportagebok, tillsammans med Anna Gustafsson, Konsulterna – kampen om Karolinska tilldelades hon Natur & Kulturs debattbokspris 2020. Boken nominerades även till Guldspaden och Stora journalistpriset. 2022 kom hon ut med boken Skogslandet – en granskning, och har ägnat flera år åt att gräva i ödesfrågan: hur skogen ska användas för att lösa klimatkrisen och det akuta hotet mot den biologiska mångfalden. För boken tilldelades hon Lubbe Nordström-priset och Guldspaden. Som grävande journalist har hon bland annat granskat Karolinska sjukhuset, högerextrema grupper, Lundin Petroleum och svensk skogsnäring och har bland annat arbetat för Dagens Medicin, Aftonbladet och Dagens Nyheter. På Sigtunastiftelsen önskar Lisa Röstlund dels skriva en handbok om det internationella klimatläget, dels slutföra sin kommande reportagebok om Norge.