Nyheter & Press
2 september, 2024
Sigtunastiftelsen har Sveriges största privata bibliotek och arkiv, en unik K-märkt plats för litteratur, kultur och forskning. Från och med september utökar vi våra öppettider och håller kvällsöppet på måndagar fram till klockan 19.00. Vi har också valt att hålla öppet under lunchtid för att öka tillgängligheten för våra besökare.
29 augusti, 2024
Sigtunastiftelsen kommer under 2025 att erbjuda kurser i ledarskapsutveckling enligt Schibboletkonceptet. Programmet arrangeras i samarbete med Julia Romanowska, Teologiska institutionen vid Uppsala universitet och Svenska kyrkan i Uppsala stift.
26 augusti, 2024
Joachim Berner donerar Maria Fribergs fotografiska verk Ärvda Drömmar/JB till Sigtunastiftelsen. Verket som överlämnas till Sigtunastiftelsen den 28 augusti är en del av en pågående fotosvit där konstnären utforskar manlighet och maskulinitet, men också individens identitet i förhållande till omgivningens förväntningar.
12 juli, 2024
Nu är höstens nummer av Sigtunastiftelsen Magasin ute hos våra prenumeranter, en tidning där vi berättar om det händer här på Sigtunastiftelsen. Du möter bland annat Mahsa Malekmarzban, en av årets fristadsstipendiater. Hon arbetade under många år som journalist i Iran tills censuren tvingade henne att lämna sitt hemland. Vår gästkrönikor denna gång är författaren Kjell Westö, författarstipendiat i år och för 25 år sedan. Under 25 år hinner det hända en hel del, både i livet, samhället och här på Sigtunastiftelsen!
23 april, 2024
Sigtunastiftelsen har utnämnts till ”Årets Sigtunaattraktion 2024”. Priset delades ut under Näringslivsgalan i Sigtuna kommun den 19 april.
– Vi är så glada för det här priset. Det kommer precis i rätt tid då vi håller på med en nystart och utvecklar vår 100-åriga stiftelse. Det här priset ger oss energi att fortsätta att förvalta ett fantastiskt idéarv och samtidigt skapa nytt. Vi hoppas många runtom i landet hittar till Sigtuna framöver, säger Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.
16 april, 2024
För ett år sedan började vi ge ut Sigtunastiftelsen Magasin, en tryckt tidning med utgivning två gånger per år. Nu lanserar vi magasinet som nättidning där vi utöver artiklar även publicerar poddar och filmade samtal.
– Vi vill nå nya målgrupper och samtidigt behålla våra trogna stiftelsevänner. Därför satsar vi på kommunikation med Sigtunastiftelsen Magasin i pappersform, som e-tidning och som nättidning, där vi kan publicera mer och snabbare om vi vill, säger Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.
27 februari, 2024
Allt fler förtroendevalda inom Svenska kyrkan känner ett behov av teologisk fördjupning. Det menar Birgitta Ödmark, verkställande direktör för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao. I samarbete med Sigtunastiftelsen kommer de i höst att erbjuda kursen ”Teologisk bildning för förtroendevalda i Svenska kyrkan”.
26 februari, 2024
Abrahams Barns Pris 2024 tilldelas Lena Forsberg för utställningen Gränsland där hon genom ett omsorgsfullt konsthantverk med autentiska figurer och miljöer levandegör våra gemensamma betydelsebärande berättelser från judendom, kristendom och islam. Via muntligt berättande med gedigen kunskap bygger hon broar för förståelse över kultur- och religionsgränser. Prisutdelningen sker i samband med ”Abrahams Barns Dag” lördag den 16 mars kl 14.00 på Sigtunastiftelsen.
19 februari, 2024
Sigtunastiftelsen har i samarbete med ICORN – International Cities of Refuge Network, instiftat ett nytt vistelsestipendium. Stipendiet ger en veckas fri vistelse för fyra fristadsförfattare eller fristadskonstnärer. Under 2024 har vi glädjen att välkomna Ahmad Assam, Asli Ceren Aslan, Mamon Zaidy och Mahsa Malekmarzban.
– Som världen ser ut idag är det otroligt viktigt att värna det fria ordet, den fria kulturen och författare och journalister som lever under hot, säger Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.
13 februari, 2024
Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Balsam Karam, Burcu Sahin, Elinor Torp och Kjell Westö. Stipendiet ger författarna tre veckors vistelse på Sigtunastiftelsen.
31 januari, 2024
14 – 15 juni bjuder Svenska kyrkan, Norske kirkeakademier och Sigtunastiftelsen in till en gemensam kulturkonferens på Sigtunastiftelsen. Valet av plats är ingen slump. I år är det 50 år sedan det anordnades en liknande konferens på stiftelsen som bland annat inspirerade till bildandet av Kirkelig kulturverksted (KKV), en viktig förebild för relationen mellan kyrka och kulturliv i hela norden. Under konferensen medverkar bland annat Erik Hillestad, Kirkelig kulturverksted, musikerna Sara Parkman och Henning Sommero, Petra Carlsson Redell, professor i systematisk teologi med inriktning på konst och Sven Milltoft, kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling.
11 januari, 2024
8–9 april arrangeras en tvådagarskonferens på Sigtunastiftelsen för läkare, sjuksköterskor och andra som arbetar inom vårds och omsorg. Medverkande inspiratörer är bland annat Suzanne Osten, regissör och samhällsdebattör, Anna Nordin, skådespelare, Fanny Ambjörnsson författare, Bengt Kristensson Uggla, professor vid Åbo akademi, Lisbeth Gustafsson, senior konsult och journalist med flera. Konferensen arrangeras i samverkan med Studieförbundet Bilda och Svensk Förening för Narrativ Medicin.
11 januari, 2024
Vårnumret av Sigtunastiftelsen Magasin har kommit. Om du inte har fått den direkt hem i din brevlåda är du varmt välkommen att hämta en tidning hos oss i vår reception. I vårens nummer kan du bland annat läsa mer om Sigtunas nya pilgrimsled – Sankta Annaleden. Du kan också läsa mer om Dag Hammarskjöld i en intervju med hans brorsbarnbarn, Caroline Hammarskjöld. Vi önskar er god läsning och en händelserik vår här på Sigtunastiftelsen.
16 november, 2023
Katarina In de Betou och Samuel Sander har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av en veckas vistelse på Sigtunastiftelsen
27 oktober, 2023
2023 års bibelpris tilldelas poeten Marie Tonkin. Bibelprisjuryns motivering lyder:” Med sparsmakad precision och tidlös aktualitet mejslar Marie Tonkin fram en biblisk ton i en diktkonst som berör på djupet”.
26 oktober, 2023
Sigtunastiftelsen har i samarbete med ICORN – International Cities of Refuge Network, instiftat ett nytt vistelsestipendium. Stipendiet ger en veckas fri vistelse för fyra fristadsförfattare eller fristadskonstnärer med början 2024.
26 oktober, 2023
Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein har tilldelats Sveriges Tidskrifters Stora Pris. Priset delades ut i samband med Tidskriftsgalan på Cirkus i Stockholm med följande motivering: ”Årets pristagare är både kropp och själ. Grundad 1966 men alltid aktuell. Hisnande hög klickrate och gudomlig räckvidd. Peppande, prestigelös och progressiv med stort hjärta och rapp hjärna. En envis röst på tidskrifternas sida som omfamnar hela den breda brokiga branschen. Långt från en pappersprodukt ändå papperets pålitligaste påve.”
16 augusti, 2023
Den 16 – 18 augusti samlas forskare, konstnärer och praktiker på Sigtunastiftelsen för att delta i den internationella konferensen Klimatexistence 2023 . Konferensen, som arrangeras av Sigtunastiftelsen, CEMUS och SLU, fokuserar på klimatförändringarna och de existentiella, moraliska, psykologiska och kulturella aspekterna av de förändringar vi står inför.
29 maj, 2023
Hot och hat mot journalister är ett växande problem och påverkar ytterst det fria ordet. Sveriges Tidskrifter och Sigtunastiftelsen startar nu ett pilotprojekt i syfte att låta journalister i tidskriftsbranschen mötas, öppna upp och berätta om hur de i sin vardag utsätts av olika former av hot och hat.
12 april, 2023
Abrahams Barns Pris 2023 tilldelas Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket för sitt engagemang för flerspråkighet och uppmuntran till språkglädje för barn och vuxna från världens alla hörn, men också för sina insatser att förvalta och synliggöra språk och kultur genom sin verksamhet. Prisutdelningen sker i samband med ”Abrahams Barns Dag” lördag den 22 april kl 14.00 på Sigtunastiftelsen.
13 februari, 2023
Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Ia Genberg, Jonathan Lundberg, Sara Gordan och Elin Cullhed. Stipendiet innebär fyra veckors vistelse på Sigtunastiftelsen.
26 oktober, 2022
Helle Klein blir ny direktor för Sigtunastiftelsen. Hon kommer närmast från tidningen Dagens Arbete, där hon har varit chefredaktör sedan 2013. Dessförinnan var hon under många år politisk chefredaktör på tidningen Aftonbladet. Helle Klein är även präst i Svenska kyrkan.
– Jag är så glad för att ha fått förtroendet att vara direktor. Det är ett drömjobb! Sigtunastiftelsens idé av dialog, bildning och kultur liksom mötet mellan religioner och mötet mellan det existentiella och det samhälleliga är en idé jag känner varmt för. Denna den kristna humanismens centrum behövs mer än någonsin i dag och jag ska göra allt för att förvalta idéarvet och utveckla stiftelsen till att fortsätta vara en betydande aktör i dagens samhälls- och kulturliv, säger Helle Klein.
10 augusti, 2022
Sigtunastiftelsen är en hundraårig privat stiftelse med kristen humanistisk värdegrund. Stiftelsen har idag en omfattande kultur, bildnings- och forskningsverksamhet med fokus på reflektion kring samtidens utmaningar. Sigtunastiftelsen driver också en framstående hotell- och konferensanläggning. Då nuvarande direktor går i pension vid årsskiftet söker vi hans efterträdare. Tjänsten omfattar heltid med tillträde 1 januari 2023.
29 november, 2021
Vi ställs dagligen inför olika mer eller mindre svåra val – men vad är det egentligen som sker när vi väljer? Är fria och medvetna val en möjlighet? Dessa frågeställningar berörs i den nya antologin Fri vilja och mänskligt ansvar – Illusion eller verklighet, redaktörer Alf Linderman och Hans Liljenström.
Bokrelease Sigtunastiftelsen söndag 5 december 14.00 – 16.00, fri entré.
8 september, 2021
16 – 17 september bjuder Kristna Fredsrörelsen och Sigtunastiftelsen in till en ekumenisk dialog om hur tro och övertygelse kan förändra världen. Dygnet inleds med ett öppet kvällsprogram på Sigtunastiftelsen, där författaren och diakonen Anna Ardin med flera medverkar under rubriken ”Att söka ett språk för kraft och mod”. Följande dag hålls seminarier och fördjupande samtal som allmänheten kan ta del av via webbsändningar.
7 september, 2021
Torsdagen den 16 september samlas röster från trossamfund runt om i världen för en dialog om möjligheten att se storskalig miljöförstöring som ett internationellt brott; det som i internationella termer benämns som ”Ecocide law”. Syftet är att stärka medvetenheten om ecocid som internationellt brott med sikte på nästa FN-konferens för hållbar utveckling, Stockholm 50+. (Juni 2022.)
2 augusti, 2021
Den 12 – 14 augusti samlas forskare, aktivister och konstnärer i Sigtuna för samtal kring en av vår tids stora utmaningar – klimatförändringen. Konferensen Climate Existence arrangeras av Sigtunastiftelsen och Centre for Environment and Development Studies i samverkan, och det är nu femte gången i ordningen som konferensen genomförs.
14 juni, 2021
Idag 14 juni presenteras programmet för Existentiell litteraturfestival, en festival som arrangeras av Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan med Stadsbiblioteket i Uppsala. Årets festival präglas av vår tids stora livsfrågor och medverkar gör bland andra Lydia Sandgren, John Ajvide Lindqvist, Tomas Bannerhed och ärkebiskop Antje Jackelén.
2 juni, 2021
Vill du jobba i en unik miljö? Nu söker vi ny medarbetare till reception & konferensservice. I vår reception jobbar du med att ta hand om våra privata, affärs- och konferensgäster; in och utcheckning, information och service. Du deltar aktivt i planering, konferensvärdskap och kommunicerar gästernas behov internt till dina kollegor så att alla olika verksamheter kan bidra till en bra vistelse hos oss.
1 juni, 2021
2019 arrangerades Existentiell litteraturfestival för första gången. Nu gläds vi över att vara tillbaka igen! Lördagen den 28 augusti möts vi i Uppsala domkyrka för samtal och seminarier om samtida, existentiella och angelägna livsfrågor. Årets festival gästas av bland andra John Ajvide Lindqvist, Lydia Sandgren, Ola Larsmo, Elisabeth Åsbrink, Maria Küchen och David Thurfjell.
22 april, 2021
Lördag den 15 maj arrangerar Sigtunastiftelsen för första gången i sin hundraåriga historia drop-in vigsel. Och har ni tidigare tänkt på drop-vigsel som ett “jippo” där vigselparen köar på löpande band får ni tänka om. Det här är något helt annat…
8 mars, 2021
I år är det hundra år sedan Elsa Brändström, även kallad Sibiriens ängel, kom till Sigtunastiftelsen för att skriva sin bok Bland krigsfångar i Ryssland och Sibirien 1914–1920, en skildring av hennes upplevelser av Sibiriens fångläger under första världskriget. Idag på Internationella kvinnodagen är det intressant att konstatera att hon faktiskt var en av de första i en lång rad av författare som valde att komma till Sigtunastiftelsen för att hitta tid och ro för sitt skrivande.
4 februari, 2021
Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Jennie Dielemans, Henrika Ringbom, Donia Saleh och Wera von Essen. Stipendiet innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen.
17 januari, 2021
Nu i januari har vi glädjen att välkomna vår nya kaplan Kerstin Dillmar till Sigtunastiftelsen. Kerstin har tidigare varit präst och enhetschef i sjukhuskyrkan på Akademiska sjukhuset i Uppsala och efterträder Sigtunastiftelsens tidigare kaplan Lars Björklund.
31 december, 2020
Så här på årets sista dag delar vår direktor Alf Linderman en nyårshälsning. Han skriver om hopp, något vi alla kan behöva känna efter detta utmanande år.
24 november, 2020
Elisabeth Fabricius, läkare från Göteborg, har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av två veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen som kommer att ägnas åt studier av mystikern Hjalmar Ekströms liv och lära.
12 november, 2020
Givet det rådande läget när det gäller corona-pandemin och pågående smittspridning har Sigtunastiftelsen beslutat att ställa in alla program som innefattar konserter, författarmöten och andra större gemensamma samlingar fram till och med den 19 december. Detta är naturligtvis tråkigt, men Stiftelsen vill ta sitt ansvar och medverka till att hindra ökad smittspridning.
5 november, 2020
Sigtunastiftelsen och Bibelsällskapet delar årligen ut Bibelpriset till en person verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv; som genom sin gärning bidragit till att till att göra Bibeln känd och använd. I år går priset till författaren och docenten LarsOlov Eriksson, verksam vid Johannelunds Teologiska högskola.
3 november, 2020
Trots rådande pandemi är det fullt fokus på hållbarhet i Sigtuna där Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och konferensanläggningar finns. Gröna November är en månadslång kampanj där medlemmarna inom nätverket Hållbar Destination visar upp delar av sitt miljö- och hållbarhetsarbete. I år ligger fokus på klimatsmart mat och syftet med kampanjen är att sprida kunskap och inspirera fler att tänka hållbart.
2 november, 2020
Sigtunastiftelsen följer kontinuerligt de råd och anvisningar som svenska myndigheter ger med anledning av coronavirusets utveckling. Våra gästers och personals säkerhet är vår första prioritet och i dagsläget ser vi Sigtunastiftelsen som en trygg plats för konferenser och möten och håller öppet så länge myndigheter inte ger andra rekommendationer för verksamheten.
13 oktober, 2020
I år blev det som vi alla vet ingen vanlig bokmässa i Göteborg. Mässvimlet byttes mot en digital variant där författare fick möta sin publik via skärmen. Sigtunastiftelsen var precis som tidigare år medarrangör vid scenen Se människan där vi bland annat fick möta Alex Schulman, Kjell Westö, Elisabeth Åsbrink och Agneta Pleijel.
9 september, 2020
I dessa tider då många känner osäkerhet över hur man kan och får mötas har Destination Sigtuna i samverkan med mötesanläggningarna i Sigtuna, Hyper Island och epidemiologiprofessor Anders Ekbom från Karolinska Institutet tagit fram ”Sigtunamodellen” en helt ny standard för arrangemang av fysiska möten.
19 mars, 2020
Från den 23 mars fram till midsommar erbjuder vi dagens lunch eller dagens sallad som take away med avhämtning i vår reception. Vi kör även ut maten gratis inom Sigtuna stad. Perfekt för dig som jobbar eller studerar hemma eller bara inte vill lämna hemmet i dessa dagar. Beställ via info@sigtunastiftelsen.se eller ring 08 592 589 00. Ny meny varje vecka här på hemsidan Veckans meny
26 februari, 2020
Förändrade reserestriktioner till USA med anledning av coronaviruset innebär att vi tyvärr tvingats ställa in evenemanget med Fritjof Capra. Vi beklagar detta och hoppas på att kunna genomföra seminariet vid ett senare tillfälle. Vänligen mejla program@sigtunastiftelsen.se om du har frågor kring detta.
25 februari, 2020
Sigtunastiftelsen är en hundraårig, privat stiftelse med kristen humanistisk värdegrund. Stiftelsen har idag en omfattande kultur, bildnings- och forskningsverksamhet med fokus på reflektion kring samtidens utmaningar. Inom ramen för verksamheten bedrivs också en hotell- och konferensanläggning. Som kaplan ansvarar du för att planera och genomföra Sigtunastiftelsens retreatverksamhet. Du ansvarar också för Stiftelsens gudstjänst- och andaktsliv samt medverkar som en aktiv resurs i Sigtunastiftelsens ideella verksamhet.
3 februari, 2020
Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Cecilia Hansson, Mikael Kurkiala, Elin Svahn och Lina Wolff. Stipendiet innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen.
23 januari, 2020
Lördag 9 maj är det återigen dags för Sigtuna Litteraturfestival och redan nu står det klart att det blir ett program med många stora namn och flera starka samtal. Matilda Gustavsson, Vigdis Hjorth, Allan Linnér, Linda Skugge, Jan Guillou, Annelie Jordahl är bara några av de författare som medverkar under festivalen.
7 januari, 2020
Sigtunastiftelsen lanserar denna vecka hela vårens kulturprogram och det finns ett rikt utbud att se fram emot med allt från konserter, författarmöten och konstutställningar till filmvisningar och föreläsningar. Hela vårens program kan bokas på www.sigtunastiftelsen.se
3 december, 2019
Söndag den 9 maj är det återigen dags för Sigtuna Litteraturfestival. En av de medverkande författarna är Matilda Gustavsson, högaktuell med boken ”Klubben” som belyser maktstrukturen i kulturvärlden. Matilda Gustavsson var författarstipendiat på Sigtunastiftelsen 2016 och slog igenom med sitt banbrytande reportage om den så kallade Kulturprofilen hösten 2017.
11 november, 2019
Sigtunastiftelsen välkomnar konferensgäster, hotellgäster, bröllopsgäster, affärsgäster, författare och forskare året om. Vi söker nu förstärkning i vår restaurang och letar efter dig som har ett självklart gästfokus och lägger stor vikt vid bra service och ett gott värdskap.
21 oktober, 2019
Svenska Bibelsällskapets har i samarbete med Sigtunastiftelsen tilldelat författaren Linda Alexandersson årets bibelpris. Motiveringen för Bibelpriset 2019 lyder: ”Lättillgängligt, pedagogiskt och väl förankrat i bibelforskningen, men alltid med fokus på vad Bibeln har att säga i dag, har Linda Alexandersson genom böcker och bibelkommentarer levandegjort Bibelns texter för barn, ungdomar, och vuxna – nysvenskar såväl som svenskfödda.”
3 oktober, 2019
Den 4 oktober uppmärksammas Sveriges första kvinnliga helgon Ingegerd i Sigtuna genom en vandring längs Ingegerdsleden mellan Roserberg och Sigtuna. I samband med detta erbjuder nu Sigtunastiftelsen boende och frukost till kommande pilgrimsvandrare under året. Som pilgrimsvandrare bor man i enkelrum i Sigtunastiftelsens Refugium där även meditationsrummet kryptan finns att tillgå. Dessutom finns möjlighet besöka Sigtunastiftelsens kapell och friluftskyrka. Förbokade grupper kommer även att erbjudas guidade visningar av Sigtunastiftelsen.
24 september, 2019
Sigtunastiftelsen medverkar sedan flera år tillbaka vid scenen Se Människan under bokmässan i Göteborg. I är vi medarrangör till flera spännande författarsamtal som alla som har entrébiljett till bokmässan kan ta del av. Samtalen spelas in och publiceras på Sigtunastiftelsens hemsida. Vi ser fram emot att träffa er i Göteborg 26 – 29 september.
23 september, 2019
Sista helgen i augusti genomfördes existentiell litteraturfestival, en helt ny festival och en helt ny samverkan mellan Sigtunastiftelsen och Uppsala domkyrka. Du som inte hade möjlighet att vara där har nu möjlighet att ta del av inspelningar från författarsamtalen.
15 augusti, 2019
Sigtunastiftelsen har glädjen att välkomna Agnes Arnborg som ny hotell- och konferenschef. Agnes har en lång och gedigen erfarenhet från hotellbranschen, både i Sverige och utomlands.
– Det är med stolthet och förväntan som jag tar mig an uppgiften att leda Sigtunastiftelsens hotell- och konferensverksamhet. Tillsammans med mina kollegor vill jag arbeta för att vi ska erbjuda våra gäster en service över förväntan, säger Agnes Arnborg.
14 augusti, 2019
Intresset för existentiell litteraturfestival sista helgen i augusti är stort. Nu när drygt två veckor kvarstår till festivalen i Uppsala den 31 augusti finns endast ett fåtal biljetter kvar.
– Det är verkligen glädjande att intresset är så stort, särskilt med tanke på att detta är en helt ny litteraturfestival, säger Dan-Erik Sahlberg, programchef vid Sigtunastiftelsen och projektledare för festivalen.
6 maj, 2019
Sista helgen i augusti arrangeras Existentiell litteraturfestival – en helt ny festival med fokus på livsfrågor. Bakom festivalen står Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan.
– Vi vill bjuda in till samtal där litteraturen blir en hjälp för oss att tolka våra liv och vår samtid, både som individer och samhälle. Sigtunastiftelsen har en lång tradition av att lyfta de existentiella perspektiven i våra mest utmanande samtidsfrågor – inte minst i kontakt med svenska författare. Därför känns det både roligt och angeläget att vara medarrangör till denna festival, säger Dan-Erik Sahlberg projektledare och programchef för Sigtunastiftelsen.
9 april, 2019
The Agora for Biosystems (Agora) invites applications for a post-doctoral position in computational neuroscience, as part of the research team of Director, Prof. Hans Liljenström. Agora is an interdisciplinary research center at the Sigtuna Foundation in Sigtuna, Sweden, with close connections to universities and institutes in nearby cities Stockholm and Uppsala, notably the Karolinska Institutet (KI) and the Royal Institute of Technology (KTH).
25 mars, 2019
Abrahams Barns Pris 2019 tilldelas Lena Jersenius för hennes pedagogiska insats och engagemang rörande hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Genom autentiska berättelser och vittnesmål har hon levandegjort minnet av Förintelsen och bidragit till att främja demokratiska värden och förhållningssätt i vår tid.
18 mars, 2019
Sigtunastiftelsen har tagit emot en generös donation i form av en mycket gammal Madonna från Alexander Schlayer som varit gäst på Sigtunastiftelsen vid flera tillfällen. Träskulpturen är från 1400-talet och tillverkad i lindträ. Madonnan kommer från Alexanders föräldrahem i närheten av Bodensjön i Sydtyskland men hur den ursprungligen kom i familjens ägo är okänt.
7 mars, 2019
Sigtunastiftelsen och Agora for Biosystems har fått ett forskningsanslag på fyra miljoner kronor för ett fyraårigt projekt om den fria viljan. Projektet som börjar nu i mars har en tvärvetenskaplig ansats där de neurovetenskapliga och filosofiska perspektiven är i fokus.
25 februari, 2019
Sigtunastiftelsen har lanserat ett nytt konferensbokningssystem on-line. Den nya bokningslösningen gör att du själv kan se vad som finns tillgängligt under särskilda datum och även till vilket pris direkt på vår hemsida. Vi ser detta som ett utmärkt komplement till vår vanliga bokning. I synnerhet för grupper som varit på Sigtunastiftelsen tidigare, men även för mindre grupper som vill boka konferenser med kort varsel.
6 februari, 2019
Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937 och under de år som stipendiet utdelats har många av 1900-talets stora författare vistats på Sigtunastiftelsen. Stipendiet som innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen har i år gått till Inger Edelfeldt, Christine Falkenland, Josefine Holmström och John Swedenmark.
28 januari, 2019
I december förra året arrangerade Sigtunastiftelsen ett seminarium med utgångspunkt från Ulf Jonssons nya bok Med tanke på tron. Då UR spelade in seminariet finns nu möjligheten att återse samtliga föreläsningar.
Medverkande: Ulf Jonsson, Antje Jackelén, Alf Linderman, Lars Rydén, Bengt Gustafsson, Lisbeth Gustafsson och Joanna Rose.
25 januari, 2019
Du sköna nya värld? är temat för årets existentiella filmfestival, en filmfestival där Sigtunastiftelsen i samverkan med Högskolan Dalarna, Studieförbundet Bilda och Film i Dalarna sätter fokus på både allmänmänskliga och aktuella frågor. Bland årets inbjudna gäster medverkar bland annat journalisten Gellert Tamas, ärkebiskop Antje Jackelén, dramatikern och regissören Stina Oscarson, Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman och kulturjournalisten Matilda Gustavsson.
17 januari, 2019
I november 2018 arrangerades en konferens kring psykisk ohälsa och livssmärta på Sigtunastiftelsen. Med tanke på det aktuella ämnet är det glädjande att UR Samtiden var på plats och dokumenterade dagen. Föreläsningarna finns nu tillgängliga att ta del av för alla som inte hade möjlighet att vara här på plats.
Presskontakt
Sofia af Geijerstam
Informations- och kommunikationschef
Tel: + 46 8 592 589 24
Mobil: +46 73 593 55 68
sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se
Ladda ner vårt presskit
Nyhetsarkiv