Stipendier

Sigtunastiftelsen med dess specialbibliotek och klipparkiv utgör en unik kulturhistorisk miljö för forskning, skrivande och skapande. Författare, forskare och andra kulturarbetare ges möjlighet till rabatterat helpensionspris under högst 30 dagar per år. Följande stipendier utlyses årligen.

Forskarstipendier

Harald och Louise Ekmans forskningsstiftelse delar ut stipendier till forskare för en tids fri vistelse på Sigtunastiftelsen. För mer information om ansökningstider samt tillgång till digital ansökningsblankett hänvisas till ekmanstiftelserna.se

Behöver ni ytterligare information, vänligen skicka ett mail till info@ekmanstiftelserna.se

Författarstipendier

Sigtunastiftelsen förmedlar sedan 1937 naturastipendier till författare. Stipendiet, som tilldelas upp till fem författare per år, består av tre veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen. Den sökande skall vara medlem i Sveriges Författarförbund eller Finlands svenska författareförening. Ansökan till 2024 års författarstipendier skickas utan särskild blankett senast 15 januari 2024 till stipendium@sigtunastiftelsen.se

Ange ”Författarstipendium” i din ansökan.

Författarstipendiater 1937 – 2023

För frågor vänligen kontakta: program@sigtunastiftelsen.se eller 08 – 592 589 85

Lärarinnefondens stipendier

Stipendiet består av en veckas fri vistelse på Sigtunastiftelsen, för aktiva eller pensionerade kvinnliga lärare i samband med studier, rekreation eller konvalescens. Ett eller två stipendier delas ut varje år. Ansökan utan särskild blankett skickas till Sigtunastiftelsen 5 december 2023 med upplysning om tid och plats som lärare samt om syftet med vistelsen. Skicka ansökan till stipendium@sigtunastiftelsen.se
Ange ”Lärarinnestipendium” i din ansökan.

För frågor vänligen kontakta: program@sigtunastiftelsen.se eller 08 – 592 589 85

Mäster Eckhartsällskapets stipendium för studier i mystik tradition och kontemplativ praxis

Välkommen att söka Mäster Eckhartsällskapets stipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning genom studier i mystik tradition och kontemplativ praxis. Mäster Eckhartsällskapet är grundat av Hans Hof (1922-2011), professor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet. Syftet är att främja insikter i religionsdialog och mystik tradition på kontemplativ grund. Stipendiet utgörs av en tvåveckors vistelse på Sigtunastiftelsen. Studierna bedrivs i anslutning till Sigtunastiftelsens bibliotek, specialsamlingar och arkiv: Hans Hofs bibliotek, Kurt Almqvists bibliotek, Boksamlingen Kristen mystik samt Hjalmar Ekströms bibliotek.
Stipendiet utlyses årsvis och sista datum för ansökan under 2023 är den 31 oktober. Beviljat stipendium 2023 skall tas ut under år 2024.

För Mäster Eckhartsällskapet Lisbeth Gustafsson, ordförande 

Ansökan med presentation och motivering skickas till: eckhart.sallskapet@gmail.com
eller Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapet, att: Lisbeth Gustafsson, Sankt Persgatan 19, 193 32 Sigtuna

Sigtunastiftelsens Fristadsstipendium

Sigtunastiftelsen utlyser fyra fristadsstipendier som omfattar en veckas (6 nätter) fri vistelse med helpension. Stipendiet kan sökas av författare, journalister och konstnärer som ingår, eller har ingått i ICORNS fristadsprogram. International Cities of RefuStipendiet är öppet för sökande boende i Sverige, Norge och Danmark. Ansökan till 2024 års Fristadsstipendium skickas utan särskild blankett senast 15 januari 2024 till stipendium@sigtunastiftelsen.se
Ange ICORN i din ansökan.

Stipendium i Seglora smedjas anda

Medel går att söka för fri vistelse i 1–4 dygn främst i grupp, men även för enskilda, för planering eller skapande av verksamhet i Stiftelsen Seglora smedjas anda:

”Stiftelsen Seglora smedja är en tankesmedja för teologisk och samhällelig reflektion. Stiftelsen är fristående, men vill verka i kritisk solidaritet med Svenska kyrkan. Dess anda är dialogisk, kontextuell och demokratisk. Stiftelsens ändamål är att idka opinions- och folkbildning i skärningspunkten mellan det existentiella, kulturella och samhälleliga. Som ett led i stiftelsens verksamhet kan både virtuella och fysiska mötesplatser upprättas, exempelvis genom media, seminarier, konferenser, kulturprogram och föreläsningar i stiftelsens anda. Utgivning av böcker och annat folk- och opinionsbildande material som främjar stiftelsens ändamål kan vara en del av verksamheten. Stiftelsen kan bidra till forskning och kan även bedriva utbildnings- och konferensverksamhet i enlighet med dess ideologiska inriktning. Stiftelsen kan därutöver bidra till gudstjänstutveckling.”

Ansökan med idépresentation och motivering skickas till stipendium@sigtunastiftelsen.se
Ange ”Seglora smedja” i din ansökan.

Sista ansökningsdag 2 oktober 2023. ( Gäller för vistelsestipendium under 2024.)

För frågor mejla till: Ewa.LindqvistHotz@svenskakyrkan.se

Nyheter

Vi välkomnar Sigtunastiftelsens första fristadsstipendiater
19 februari, 2024

Sigtunastiftelsen har i samarbete med ICORN – International Cities of Refuge Network, instiftat ett nytt vistelsestipendium. Stipendiet ger en veckas fri vistelse för fyra fristadsförfattare eller fristadskonstnärer. Under 2024 har vi glädjen att välkomna Ahmad Assam, Asli Ceren Aslan, Mamon Zaidy och Mahsa Malekmarzban.
– Som världen ser ut idag är det otroligt viktigt att värna det fria ordet, den fria kulturen och författare och journalister som lever under hot, säger Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2024
13 februari, 2024

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Balsam Karam, Burcu Sahin, Elinor Torp och Kjell Westö. Stipendiet ger författarna tre veckors vistelse på Sigtunastiftelsen.

Katarina In de Betou och Samuel Sander tilldelas Mäster Eckhartsällskapets Stipendium
16 november, 2023

Katarina In de Betou och Samuel Sander har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av en veckas vistelse på Sigtunastiftelsen

Poeten Marie Tonkin tilldelas Bibelpriset 2023
27 oktober, 2023

2023 års bibelpris tilldelas poeten Marie Tonkin. Bibelprisjuryns motivering lyder:” Med sparsmakad precision och tidlös aktualitet mejslar Marie Tonkin fram en biblisk ton i en diktkonst som berör på djupet”.

Sigtunastiftelsen ger vistelsestipendier till fristadsförfattare
26 oktober, 2023

Sigtunastiftelsen har i samarbete med ICORN – International Cities of Refuge Network, instiftat ett nytt vistelsestipendium. Stipendiet ger en veckas fri vistelse för fyra fristadsförfattare eller fristadskonstnärer med början 2024.

Sara Parkman och Hampus Norén tilldelas Mäster Eckhartsällskapets stipendium
17 november, 2022

Sara Parkman och Hampus Norén, tonsättare och musiker,  har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av en veckas vistelse på Sigtunastiftelsen för arbete med projektet ”Varför känns musik?”.

 

 

Charlotte Frycklund tilldelas Bibelpriset 2022
25 oktober, 2022

Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen har i samverkan beslutat att Bibelpriset 2022 ska tilldelas Charlotte Frycklund, präst i sociala medier på Kyrkokansliet i Uppsala.  Bibelprisjuryns motivering lyder: ”Med underfundig humor och stor nyfikenhet har Charlotte Frycklund, i sina böcker och andra texter och genom sitt banbrytande engagemang i sociala medier, synliggjort människor och företeelser i Bibeln som funnits i skuggorna och därmed bidragit med nya perspektiv, inte minst på Bibelns kvinnor.

 

 

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2022
3 februari, 2022

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Emi Gunér, Emilia Millares, Kerstin Norborg och Magnus Västerbro. Stipendiet innebär fyra veckors vistelse på Sigtunastiftelsen.

Joel Halldorf får Bibelpriset 2021
20 oktober, 2021

Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen har idag tillkännagivit att Joel Halldorf tilldelats Bibelpriset 2021 med följande motivering: ”Med sin unika förmåga att belysa såväl kyrkohistoria och teologi som populärkultur har Joel Halldorf som skribent breddat samhälls- och kulturdebatten i Sverige. Alltid dagsaktuell och påläst har han, för en bred allmänhet, kunnat göra tydligt att den kristna kulturhistorien, intimt sammanflätad med Bibeln, är en viktig underström om man vill förstå vårt samhälle.”

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2021
4 februari, 2021

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Jennie Dielemans, Henrika Ringbom, Donia Saleh och Wera von Essen. Stipendiet innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen.
 

Elisabeth Fabricius tilldelas Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium
24 november, 2020

Elisabeth Fabricius, läkare från Göteborg, har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av två veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen som kommer att ägnas åt studier av mystikern Hjalmar Ekströms liv och lära.

LarsOlov Eriksson tilldelas bibelpriset 2020
5 november, 2020

Sigtunastiftelsen och Bibelsällskapet delar årligen ut Bibelpriset till en person verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv; som genom sin gärning bidragit till att till att göra Bibeln känd och använd. I år går priset till författaren och docenten LarsOlov Eriksson, verksam vid Johannelunds Teologiska högskola.

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2020
3 februari, 2020

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Cecilia Hansson, Mikael Kurkiala, Elin Svahn och Lina Wolff.  Stipendiet innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen.
 

Författaren Linda Alexandersson tilldelas Bibelpriset 2019
21 oktober, 2019

Svenska Bibelsällskapets har i samarbete med Sigtunastiftelsen tilldelat författaren Linda Alexandersson årets bibelpris. Motiveringen för Bibelpriset 2019 lyder: ”Lättillgängligt, pedagogiskt och väl förankrat i bibelforskningen, men alltid med fokus på vad Bibeln har att säga i dag, har Linda Alexandersson genom böcker och bibelkommentarer levandegjort Bibelns texter för barn, ungdomar, och vuxna – nysvenskar såväl som svenskfödda.”

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2019
6 februari, 2019

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937 och under de år som stipendiet utdelats har många av 1900-talets stora författare vistats på Sigtunastiftelsen. Stipendiet som innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen har i år gått till Inger Edelfeldt, Christine Falkenland, Josefine Holmström och John Swedenmark.

För mer nyheter besök vårt Pressrum