
januari 2023
Välkommen till miljöfilm och samtal kring dokumentärfilmen Natur & klimat i Alaska av fotografen, filmaren och musikern Kent Pettersson. Natur & klimat i Alaska fångar Alaskas storslagna natur och djurliv och den klimatförändring som pågår. Vi får bland annat följa med till de berömda kodiakbjörnarna när de fångar lax. Filmen hade Sverigepremiär i november 2022 och har tidigare visats i USA. Det är en amerikansk produktion där Kent Pettersson är en av filmens tre fotografer. Han har tidigare bl.a. gjort…
Mer information »februari 2023
Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då uppmärksammar man och lovsjunger våren och ljusets ankomst, naturen och allt nytt och levande. Den 1 februari 2023 är ett starkt symboliskt och historiskt unikt datum, då St Brigid ges en nationaldag på Irland jämte St Patrick, vilket ses som en ny berättelse för enhet och jämlikhet. Detta vill vi fira med dans och musik, betraktelser, berättelser och poesi, där vi lyfter fram fred, jämlikhet samt pilgrimstanken. Medverkande: Kajsa…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Programmet har flyttats fram till den 3 februari! Diktomani är en mani att skriva dikter. Det är något som bara måste skrivas. Om man inte får skriva så dör verserna inombords, då blir diktarens silentium, ordets egen nekropol. ”Diktsamlingen är en kärleksförklaring till det skrivna ordet. Titeln Diktomani är ett uppfunnet ord av Ambrossi själv, som symboliserar det ständiga behovet av att läsa och skriva. Alfonso Ambrossi bjuder först in till en prolog där just enkelheten och vikten av att…
Mer information »Ställbergs gruva vill vara en plats där de stora frågorna blir personliga – och det personliga del av de stora frågorna. En plats för lärandet, tvivlet och det levande. Kollektivt och individuellt. Existentiellt och politiskt. Ställbergs gruva drivs genom den ekonomiska föreningen The non existent Center och utgår från Ställbergs nedlagda järnmalmsgruva i Ljusnarsbergs kommun, där det idag bedrivs konstnärlig, kulturell och social verksamhet bestående av vandringar, föredrag, konserter, berättarkvällar, utställningar, gemensamma måltider, dokumentärteater och festivaler. En uppmärksammad föreställning för…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »פתיל (petil; tråd på hebreiska) är en utställning som tar plats mellan textens ord och textilens tråd. Å ena sidan utgör den ett textilt utforskande av det hebreiska rotordet רפס (sfr), som kan betyda både att räkna och berätta, eller att klippa och göra ett märke. Samma ord har en central plats i den judiska mystiska skriften Sefer Yetzirah, där Gud sägs ha skapat världen genom att ta bort snarare än att lägga till. Istället för att addera material, arbetar Victoria…
Mer information »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Du bor i enkelrum och antalet deltagare är begränsat till 16 personer. Denna retreathelg har temat "Fördjupning", en tyst retreat för vila och återhämtning där den som vill också har möjlighet att genom skrivande gestalta sitt liv och bearbeta sina erfarenheter. Retreatledare: Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och Lars Björklund, präst och…
Mer information »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser…
Mer information »Ett samtal om existentiella medier och vår tids frågor mellan Amanda Lagerkvist och Susanne Wigorts Yngvesson modererat av Kerstin Dillmar. Existentiella mediestudier ställer frågor kring vad det innebär att vara människa i den digitala åldern. Som grundare av detta unga ’fält,’ har Amanda Lagerkvist satt fokus på hur vår mänskliga och digitala sårbarhet samspelar i livets gränssituationer. I sin nya bok Existential Media: A Media Theory of the Limit Situation (OUP, 2022) introducerar hon sin läsning av Karl Jaspers filosofi…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »mars 2023
Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Bränn alla mina brev, i regi av Björn Runge, bygger på Alex Schulmans roman med samma namn. Det är ett passionerat drama baserat på verkliga händelser där en kärleksaffär leder till oanade konsekvenser. Den centrala karaktären är Karin Stolpe som bär hela historien och dess vingslag på sina axlar. Filmen skildrar hennes komplexa relation till maken Sven Stolpe och passionerade kärleksaffär med Olof Lagercrantz som inleds på Sigtunastiftelsen under 1930-talet och hur de val hon gör påverkar kommande generationer. I…
Mer information »Mats Söderlund, född 1965 och uppvuxen i Skellefteå, debuterade 1992 med diktsamlingen Det står en pöbel på min trapp och belönades med Katapultpriset som årets bästa debutant. Han brukar beskrivas som en av samtidens mest särpräglade naturlyriker. Mats Söderlunds senaste böcker är en kritikerhyllad fantasytrilogi för unga vuxna: Ättlingarna. Ättlingarna består av tre böcker – Hotet, Kampen, Flykten – som utspelar sig i en nära men odefinierad framtid. Klimatförändringarna har drivit miljontals människor på flykt och det råder stor brist…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Kvinnorna runt Abraham” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet. Medverkande: Charlotte Frycklund är författare…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns Sveriges största privata bibliotek och arkiv, som också är öppet för allmänheten. Vi visar upp vår unika K-märkta miljö och bjuder in till att låna ny och klassisk litteratur, försjunka i spännande tidningsklipp eller bara insupa atmosfären och ta del av en bit levande kulturhistoria. Vi fyndar i vårt förflutna och berättar om våra aktuella fokusområden – Hållbarhet för hela människan; Det mångkulturella och mångreligiösa samhället; Medier, tro och samhälle; Dialog kultur, vetenskap och tro – samt…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »”Clara, du och jag träffades aldrig men du är ändå närvarande. Du plockade blommor och skapade ett rum för växterna, ett herbarium. Dina växter är ett spår från sommaren i Geterud på Hammarö 1923. Nu ligger baldersbrå, duvkulla, blåklocka och näckros på mitt arbetsbord i ateljén. Våra vägar sammanstrålar för ett ögonblick, botanik och fotografi möts och vi skapar nya verk tillsammans.” För en tid sedan fick Annika Eriksdotter ett herbarium som en gång tillhört hennes väninnas faster Clara. Hundra…
Mer information »Välkommen till vårens första kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du får njuta av musik, författarsamtal, härliga måltider och en rofylld atmosfär. I samband med kulturhelgen finns också möjlighet att ta del av Annika Eriksdotters konstutställning "Förgät mig ej, ett sekel senare". Vernissage av lördag 13.00 - 16.00. Under lördagskvällen gästas vi av Sofie Livebrant som tillsammans med sina medmusikanter Hal Parrfitt Murray och Lisa Långbacka bjuder på en konsert med utgångspunkt i det kritikerrosade albumet Weep the time away.…
Mer information »Välkommen till en kväll där Sofie Livebrant tillsammans med Hal Parfitt-Murray och Lisa Långbacka framför sånger från det kritikerrosade albumet Weep The Time Away (2021), med tonsättningar av Emily Brontës poesi. Emily, världskänd för sin bok Wuthering Heights, bröt mot alla tidens regler för hur en kvinna skulle föra sig och är en av den kreativa kvinnorörelsens förgrundsgestalter. En 1800-talsvärld full av passion, sorg, död och hedlandskap. Men även en och annan sång från Lighthouse Stories kan nog nästla sig…
Mer information »Maja Hagerman, född 1960, är författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare. Under många år har hon i radio, tv och tidningar berättat om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från mentalitetshistoria till arkeologi. 2016 utkom hon med den Augustnominerade boken Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Dessförinnan kom den kritikerhyllade och banbrytande boken Försvunnen värld. Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996. Hösten 2011 utsågs Maja Hagerman till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet. Hon har en…
Mer information »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Alva Herdevall och Anders Rydell bor i Krusenberg mellan Sigtuna och Uppsala. Tillsammans bytte paret och de två sönerna livet i Stockholm mot ett rött torp från 1700-talet. På denna mark förenar de numera traditionella metoder med moderna idéer för att visa att en högre grad av självhushållning är möjlig för alla. Förra våren kom deras bok Modern självhushållning, som bygger på deras erfarenheter i Krusenberg: kommersiell slow gardening, blomsterodling, köksträdgård, höns, ankor och biskötselns hemligheter, hur du kärnar och…
Mer information »Gunnar och Ingrid Ekelöf gör en resa till Turkiet, där mötet med en uråldrig helig källa och en svartnad Gudsmoderikon utlöste en intensiv skaparperiod, som resulterade i tre diktsamlingar – Akritcykeln – vilka utgör höjdpunkten i Gunnar Ekelöfs författarskap. Vad utlöste denna starka litterära inspiration? Vilken roll spelade platsen; källanoch ikonen, jungfrun och modersgudinnan, i gränsstaden Istanbul och i gränslandet Turkiet? Vilka litterära strategier använder Gunnar Ekelöf för att ge poetisk gestalt åt sin inre vision? – ”Jag har haft…
Mer information »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs…
Mer information »Carl Javér, pionjär inom modern dokumentärfilm, blev dubbelt guldbaggebelönad med Rekonstruktion Utøya (2018), där överlevare från terrorattentatet 2011 fick återskapa de traumatiska händelserna i brottsrekonstruktionens form. Återbesökta trauman var tema också för Javérs regidebut (med Anders Berggren) 1996, Tel al Zaatar – Vägen tillbaka, där en svensk sjuksköterska återvänder till Beirut tjugo år efter att hennes man och ofödda barn dödats i en granatattack. I den nyskapande Freak out från 2014 skildrar Javér ett utopiskt mikrosamhälle i Schweiz där konstnärer…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Du bor i enkelrum och antalet deltagare är begränsat till 16 personer. Denna retreat med temat "Närmare" ger utrymme för vila, meditation och kreativitet. En tyst retreat för återhämtning och reflektion över var vi befinner oss i våra liv. För den som vill finns också möjligheten att hitta andrum genom kreativt skapande…
Mer information »april 2023
Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat vegetariska rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Den världsberömda fredspristagaren, ärkebiskop Desmond Tutu avled den 26 december 2021, 90 år gammal. Marika Griehsels nya dokumentär A tree has fallen – remembering Archbishop Desmond Tutu är en film om hans livslånga kamp mot förtyck och rasism, om tro, rättfärdighet, försoning, vänskap och humor. I unika och personliga intervjuer möter vi några av hans närmaste, hans dotter Mpho Tutu van Furth, hans ” högra hand” John Allen och hans läkare, svenska Ingrid le Roux och några till som minns…
Mer information »I samband med nätverket Kristen i Akademins helgmöte Vishetens uttryck erbjuds ett öppet samtal med rubriken Hur blir, är och förblir man vis? Detaljerat program och medverkande presenteras senare under våren. I samverkan med Kristen i Akademin
Mer information »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Du bor i enkelrum och antalet deltagare är begränsat till 16 personer. Denna retreathelg med temat Andrum är en tyst retreat för vila, meditation och återhämtning. Retreatledare: Lars Björklund, präst och själavårdare, och Brita Bolin, leg. fysioterapeut. Denna retreathelg är fullbokad men du kan anmäla ditt intresse att stå som reserv. (…
Mer information »Marcus Wallström erhåller årets Gustaf Dahl-stipendium som delas ut av Sigtuna folkhögskola och Sigtunastiftelsen till borgmästare Gustaf Dahls minne. Stipendiet tilldelas en ung framstående bildkonstnär som studerat vid Sigtuna folkhögskolas konstlinje. Motiveringen lyder: ”Marcus Wallströms konst ger oss möjlighet att vrida och vända på saker som yta och omfång. Med ett undersökande förhållningssätt lyssnar han till naturen, stannar upp och gräver vidare med dess, eller kanske sina egna, rötter. Genom Marcus konstnärskap möter vi en hälsning från skogen, ett susande…
Mer information »Välkommen till kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du får njuta av musik, författarsamtal, härliga måltider och en rofylld atmosfär. Under helgen finns också möjlighet att ta del Marcus Wallströms konstutställning, vernissage lördag 13.00 - 16.00. Senare under lördagskvällen gästas vi av jazzmusikern Carl Bagge som spelar tillsammans med Jonas Kullhammar ( saxofon), Martin Höper, (kontrabas) och Adam Ross, (trummor). Söndagen bjuder på ett spännande författarsamtal med Niklas Ekdahl, författare och journalist. I paketet ingår övernattning kulturprogram, eftermiddagskaffe, trerättersmiddag, frukost,…
Mer information »Abrahams Barns Dag på Sigtunastiftelsen tar vid efter The Global Village Lecture som under många år hölls på Riddarhuset. Frågor som berör väsentliga ämnen i dagens samhälle får en personlig belysning av engagerade föredragshållare. – Att välja livsåskådning Föreläsning av Mikael Stenmark, professor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet. Abrahams Barns Pris delas ut till personer eller organisationer som är förebilder när det gäller att aktivt verka för ett öppet och mångkulturellt samhälle. Pristagare meddelas senare. Fri entré! Vi bjuder på eftermiddagskaffe. Anmälan…
Mer information »Pianisten Carl Bagge är en av svensk jazz flitigaste musiker och arrangörer. Han är utbildad på Musikhögskolan i Stockholm och har spelat med några av landets främsta artister inom olika stilar, såsom Robyn, Rigmor Gustafssson och Jonas Kullhammar för att nämna några. Våren 2022 släppte Carl sin första soloskiva Visitor, som är ett resultat av mångåriga funderingar över ett eget projekt och som till slut blommade ut i nyskriven musik. Några av albumets låtar är tillägnade direkt till musiker eller…
Mer information »Niklas Ekdahl är född 1961 och uppvuxen i Kisa. Flera år i den militära säkerhetstjänsten och FN, en lång journalistkarriär, bl a som politisk redaktör på Dagens Nyheter och programledare i tv, har sedan dess tagit honom världen över. År 2009 lämnade han sitt uppdrag som politisk redaktör för Dagens Nyheter och övergick till eget företagande som fri skribent, författare, programledare, föreläsare och moderator. Hösten 2012 försökte han ta sitt liv i sviterna efter en allvarlig hjärnskakning, men undkom, vilket…
Mer information »Välkommen till ett kultursamtal med svensk-brasilianska Bianca Cruzeiro: arkitekt, regissör, performancekonstnär och guldbaggevinnande skådespelerska. Bianca Cruzeiro är känd för sina roller i Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och den hyllade, filmiska nytolkningen av Harry Martinsons Aniara. Som regissör har Cruzeiro varit verksam vid Uppsala Stadsteater där hon bland annat skapade föreställningen Real Talk, om outcasts i Buenos Aires slum som återerövrar nationaldansen tangon från tävlingsdansare och turister, skalar av glitter och slitsar tills bara den…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »maj 2023
Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Våren 2010 startade ett mångårigt projekt med fokus på samspelet mellan religion och samhälle i arabvärlden liksom i Europa. Ansvariga parter är Coptic Evangelical Organization for Social Services (CEOSS), Oikosnet Europe och Sigtunastiftelsen. Projektet syftar till att skapa möten och konferenser där alla deltagare genom dialog har möjlighet att lära av varandra. Inte minst är det viktigt att våra arabiska vänner ges möjlighet att förstå hur relationen mellan religion och samhälle hanterats i olika delar av Europa. Lika viktigt är…
Mer information »Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras. Medverkande: Jakob Håkansson, docent i psykologi vid Stockholms universitet som…
Mer information »Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.
Mer information »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska byggnad.…
Mer information »Anita Goldman har över fyrtio år bakom sig som yrkesverksam författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och saklitteratur, vilka kretsat kring kvinnans ställning i kulturen, judiska texter och kultur, om krigets karaktär och kärnvapeneran och av relevansen för en andlig livshållning på en allt mer utsatt planet. Goldman har också varit en skarp och konsekvent kulturkritisk röst i dessa frågor i rikstäckande media som SR, Aftonbladet och Dagens Nyheter. 2020 utsågs hon till hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet.…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »juni 2023
Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Mattias Bäcklins konstnärskap rör sig mellan tillblivelse och förfall, liv och död. Konsthistoriska referenser möter ekologi och metafysik. Inte sällan hämtas inspiration från den kunskap konstnären tillägnat sig genom åren som ornitolog och insektssamlare på hobbynivå. Fältanteckningar, minnen från barndomen såväl som faktiska platser vävs samman med folktro och sägner till de fragmentariska narrativ som återkommer i teckningarna. Mänskliga artefakter och byggnader, inte sällan i ruiner, möter bergslandskap, skog, däggdjur, fåglar, insekter och organiska former. Civilisation och natur knyts samman…
Mer information »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska byggnad.…
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Mer information »På Sigtunastiftelsen pågår sedan flera år tillbaka ett stort forskningsprojekt med fokus på frågan om människan har en fri vilja eller inte. De flesta av oss upplever att vi tänker och agerar med någon nivå av frihet, men det finns goda skäl att fråga sig om så faktiskt är fallet. Redan på 1980-talet fann en forskare vid namn Benjamin Libet att vår hjärna börjar att förbereda exempelvis en rörelse innan vi själva är medvetna om att vi tänker röra oss.…
Mer information »augusti 2023
Existentiell litteraturfestival är en festival där vi genom litteraturen ges möjlighet att reflektera kring våra livsfrågor. Tillsammans med aktuella författare lyfter vi frågor om döden, livet och meningen med alltihop, möts i tro och otro, människa till människa, i mellanrummet mellan plats och tid. Existentiell litteraturfestival hålls vartannat år och arrangeras i år för tredje gången. Utöver själva festivaldagen lördagen den 26 augusti hålls även ett symposium för de inbjudna författarna på Sigtunastiftelsen, samt en litterär gudstjänst i Uppsala domkyrka…
Mer information »