An interfaith call for Ecocide law, Sigtunastiftelsen 16 september

7 september, 2021

Torsdagen den 16 september samlas röster från trossamfund runt om i världen för en dialog om möjligheten att se storskalig miljöförstöring som ett internationellt brott; det som i internationella termer benämns som ”Ecocide law”. Sigtunastiftelsen har tillsammans med End Ecocide Sweden, Sveriges kristna råd, Stockholms katolska stift, Centre for Environment and Development Studies vid Uppsala universitet och Stop Ecocide International initierat dialogen, som sker i form av en global online-konferens med medverkande från olika delar av världen. Syftet är att stärka medvetenheten om ecocid som internationellt brott med sikte på nästa FN-konferens för hållbar utveckling, Stockholm 50+. (Juni 2022.)

Anders Arborelius, Kardinal och biskop i Stockholms katolska stift är en av talarna:
– Som katolska kristna har vi alla ett ansvar för att Guds skapelse skall vårdas och vördas och inte förstöras och brytas ner. Därför borde det också vara en självklarhet att man på det internationella planet kan komma fram till en bindande lagstiftning som gör Ecocide omöjligt.

– Ekocid som internationellt brott är en helt nödvändig åtgärd för att hantera den ekologiska krisen. Stödet för en sådan lag är stort och intresset har växt enormt snabbt det senaste året. Trossamfunden bidrar med en viktig röst, säger Pella Thiel, ordförande för End Ecocide Sverige.

– I vår del av världen är det lätt att glömma hur stor betydelse tro och religion har för hur vi lever våra liv. Tro och livsåskådning spelar nog större roll än vi kanske tänker på även i vårt samhälle, men globalt är religion ofta av avgörande betydelse. Om vi vill påverka samhällsutvecklingen på global nivå finns det en enorm potential om olika trostraditioner kan gå samman i en gemensam strävan. Just därför är det förestående mötet på Sigtunastiftelsen kring Ecocide law så viktigt, säger Alf Linderman, direktor vid Sigtunastiftelsen.

Medverkande:
H.H. Pujya Swami Chidanand Saraswatiji, Global Interfaith WASH Alliance (GIWA)
Mary Evelyn Tucker, the Divinity School, Yale University
Valerie Cabanes, Stop Ecocide International
Kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift,
Hanna Soldal, Svenska Kyrkans Unga
Erena Rangimarie Rereomaki Rhöse, Maori spiritual leader
Azza Karam, Religions for Peace
Eirik Myrhaug, Arctic Shaman Circle
Alexandra Masako Goossens-Ishii, Soka Gakkai International Office for UN Affairs
Henrik Grape, Kyrkornas Världsråd
Pella Thiel, End Ecocide Sweden

Vänligen registrera via länk för anmälan.

Presskontakt:
sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se,  kommunikationschef Sigtunastiftelsen