Existentiell Filmfestival tillbaka efter två års uppehåll

16 mars, 2022

Pandemin satte käppar i hjulen för många kulturevenemang, så även för Existentiell Filmfestival Dalarna. Efter två års uppehåll är festivalen nu tillbaka i Falun med ett tema som går rätt in i vår tid – ”Alltid ensam, aldrig ensam”.

– Under de senaste åren har vi tvingats genomleva omfattande och plötsliga förändringar med uppmaningar från samhället om att både hålla ihop och stanna på avstånd. Detta har väckt många existentiella frågor hos människor som jag tror att det finns ett stort behov av att få reflektera kring tillsammans, säger projektledare Stefan Björnlund.

Den 7 – 8 april är det återigen dags för Existentiell Filmfestival Dalarna, en festival som sedan starten 2003 bjudit in till två dagar av film och samtal med utgångspunkt i ett samhällsaktuellt tema. En stark tradition för festivalen är att också bjuda in gäster som medverkar i samtalen kring varje film.

Utifrån temat Alltid ensam, aldrig ensam har festivalen valt ut ett antal aktuella filmer. I Quo Vadis, Aida? skildras tolken Aidas kamp att rädda familjen från krigets fasor i Srebrenica. Flyktingars utsatthet och ensamhet är också en tematik som går igen i filmen The man who sold his skin, där Sam flyr från Syrien till det han tror är frihetens Europa. Övriga filmer som visas under festivalen är Mother! The father, Corpus Christi, De osynliga och den mångfaldigt Oscarsbelönade Nomadland. Festivalen visar även den Guldbaggebelönade filmen Spring Uje spring med ett inledande samtal med filmens regissör Henrik Schyffert.

Årets festivalreflektörer är Christina Jeurling Birro, producent och kulturjournalist och Mikael Kurkiala, kulturantropolog och författare. Övriga gäster som medverkar i samtalen kring filmerna är Zanyar Adami, regissör och författare; Haris Agic, antropolog, Olle Carlsson, präst och författare; Petra Carlsson, professor i systemastisk teologi, Jonas Mosskin, psykolog, Lena Dahlberg, docent i socialt arbete; Lena Runge, filmklippare; Tom Grejs, filmproducent; Mia Nilson, generalsekreterare, Hela Människan; Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Festivalens hemsida: www.existentiellfilmfestival.se