Lena Jersenius tilldelas Abrahams Barns Pris 2019

25 mars, 2019

Abrahams Barns Pris 2019 tilldelas Lena Jersenius för hennes pedagogiska insats och engagemang rörande hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Genom autentiska berättelser och vittnesmål har hon levandegjort minnet av Förintelsen och bidragit till att främja demokratiska värden och förhållningssätt i vår tid.

–  Lena Jersenius visar hur man genom berättelsen som metod både får en ökad kunskap och en djupare förståelse för Förintelsen. Den narrativa pedagogiken är också en av hörnstenarna i Abrahams Barns verksamhet där tonvikten ligger på berättelsens förmåga att skapa identifikation och stärka empatin. Abrahams Barn vill därför lyfta fram förebilder som Lena Jersenius, eftersom hon, liksom Abrahams Barn, önskar delta i byggandet av ett mer inkluderande och öppet samhälle”, säger Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn.

Abrahams Barns pris delas ut årligen av Abrahams Barn och Sigtunastiftelsen. Prisutdelningen sker i samband med Abrahams Barns föreläsning ”The Global Village Lecture 2019” den 4 april kl 18.00 i Riddarhuset, Stockholm. Svante Weyler, skribent och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism föreläser under rubriken ” Hur kan det finnas antisemitism efter Förintelsen?” Mer om Global Village Lecture 2019

Lena Jersenius är kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism. Hon har under ett 20-tal år utvecklat program för och lett studieresor till Förintelsens minnesplatser i Polen, men även i Ukraina, Belarus och Baltikum. Lena Jersenius har guidat otaliga grupper av både ungdomar och vuxna på dessa hågkomstresor. Hon kombinerar ett brinnande engagemang med en gedigen kunskap där hon särskilt lyfter fram autentiska berättelser och vittnesmål.

Sigtunastiftelsen och Abrahams Barn
Sigtunastiftelsen vill genom sin verksamhet skapa rum för dialog och gränsöverskridande möten i en miljö och ett sammanhang som utmanar till reflektion kring hela människan. Abrahams Barn är ett verksamhetsområde inom Sigtunastiftelsen, som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Abrahams Barns tre huvudområden omfattar religionsdialog och kulturmöten, språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter. Den narrativa pedagogiken står i centrum. Grunden är berättelsen och berättandet. Abrahams Barn är religiöst och politiskt obundet och föreningen Abrahams Barn finns i Stockholm och stipendiefonden Abrahams Barn i Skåne. www.abrahamsbarn.se

Presskontakt:
Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen
sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se
0735 93 55 68

Besök Sigtunastiftelsens pressrum för fler nyheter