Medeltida Madonna skänks till Sigtunastiftelsen

18 mars, 2019

Sigtunastiftelsen har tagit emot en generös donation i form av en mycket gammal Madonna från Alexander Schlayer som varit gäst på Sigtunastiftelsen vid flera tillfällen. Träskulpturen är från 1400-talet och tillverkad i lindträ. Madonnan kommer från Alexanders föräldrahem i närheten av Bodensjön i Sydtyskland men hur den ursprungligen kom i familjens ägo är okänt. Madonnan har förlorat båda armarna som tidigare möjligen kan har burit ett Jesusbarn.

Skulpturen är gjord av den så kallade Meister von Eriskirch som var träsnidare och verkade runt år 1420 i trakten kring Bodenjön. Han fick sitt namn efter den kända pilgrimskyrkan i Eriskirch till vilken han troligen tillverkade sina Madonnor. Mästarens Mariabilder kan indelas i fyra grupper; en första med Elisabeth och Maria, en andra med den sörjande Maria vid korsfästelsen. En tredje med Maria Magdalena samt en fjärde av Jesu begravning. Vilken kategori Sigtunastiftelsens Madonna kan tillskrivas är inte tydligt.

Med sina uttrycksfulla verk befinner sig Mästaren i början av en ny utveckling i den gotiska perioden. Vid den här tiden inspirerades bildskulpturen av nya mjukare stilarter från Nederländerna och Bourgogne vilket tydligast syns på klädernas realistiska drapering. Flera skulpturer från Meister von Eriskirch finns bevarade på museet i Rottweil.

Madonnan kommer framöver att finnas i Refugiet, den del av Sigtunastiftelsen som i första hand används för retreatverksamhet och meditation.

– Människan har i alla tider använt konst som ett sätt att försöka förstå och gestalta tillvarons oändlighet liksom vad det är att vara människa. Det präglar även Stiftelsens miljö och historia. Vi är därför så glada och tacksamma över att vi nu fått ytterligare ett konstverk som berikar vår miljö: en vacker Madonna som på flera sätt hjälper oss att vidga perspektiven, säger Alf Linderman, direktor vid Sigtunastiftelsen.