Möt Sigtunastiftelsen på bokmässan i Göteborg

17 september, 2024

Den 26 – 29 september är Sigtunastiftelsen och hela ”bok-Sverige” på mässan i Göteborg. Du hittar oss i första hand på scenen Se Människan, där vi tillsammans med Svenska kyrkan, Verbum och Sensus arrangerar fyra dagar av spännande möten och författarsamtal. Vi kommer även att medverka vid ett antal seminarier. Hoppas att vi ses i vimlet!

 

Sigtunastiftelsens program under bokmässan

Torsdag 26 september

12.00 – 12.45 Månen tur och retur
De realistiska skildringarna av en rymdfärd i Hergés bok väckte rymdintresset hos många Tintinläsare. Om än i Tintins tappning, där en journalist och en lätt berusad sjökapten ses som ett logiskt val av astronauter. Men berättelsen är så mycket mer än så. Den berör existentiella frågor som synen på människan genom evighetens perspektiv.

Medverkande: Björn Wahlberg, Tintinöversättare, Johan Marcopoulus, Tintinkännare och kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, och Maria Küchen, författare med fokus på rymden. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein, tillika Tintinfantast.

Lokal: (F2) Samtalet ingår i bokmässans seminarieprogram.

16.00 – 16.45 Vägmärken

Under den sista flygresan som skulle ta hans liv, arbetade Dag Hammarskjöld med en översättning av Martin Bubers verk Jag och du, från tyska till svenska. Översättningen, som filosofen själv uppmanat Hammarskjöld att göra, är central i KG Hammars roman Den sista resan. Romanen ger inblick i de filosofiska och teologiska grundsatser som influerade Hammarskjölds eget verk Vägmärken. Under ledning av journalisten Per Svensson samtalar ärkebiskop emeritus KG Hammar och Helle Klein, journalist och präst, kring människans existentiella villkor, med utgångspunkt i Dag Hammarskjölds tankevärld.

Lokal: (F2) Samtalet ingår i bokmässans seminarieprogram.

Fredag 26 september

12.00 – 12.45 Lokala insatser, globala effekter – att främja yttrandefrihet genom fristadsprogrammet
Forskning visar att demokratin är på tillbakagång i världen, och yttrandefriheten är en av de mest utsatta demokratiska principerna. I Sverige är 25 kommuner och regioner medlemmar i International Cities Of Refuge Network (ICORN), så kallade fristäder. Under två år ger de temporärt skydd åt författare, journalister och kulturskapare. Hur kan städer och regioner genom fristadsarbete motverka globala krafter av ökad auktoritarism, desinformation och begränsad yttrandefrihet? Medverkande: Helge Lunde, Executive Director ICORN, Jasmina Dizdarevic Cordero, enhetschef Malmö Stadsarkiv, Maria Wilenius, Generalsekreterare Svenska UNESCO-rådet, Åsa Steinsvik, fristadskoordinator Stockholm, Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen. Samtalet modereras av Karin Hansson, nationell samordnare ICORN.

Lokal: Yttrandefrihetsscenen

14.00 – 14.20 Veras resa
Vera Oredsson har varit nationalsocialist i hela sitt liv. Hon kallas den svenska nazidrottningen och dagens nynazister betraktar henne som en inspirationskälla. Hennes bror, Folke Schimanski, har istället vigt sitt liv åt arbetet för demokrati. Nu har han skrivit boken om sin syster. Samtalet leds av Åke Bonnier, biskop emeritus och ordförande för Sigtunastiftelsen.

Lördag 28 september

15.00 – 15.45 En oväntad glänta – Till minne av Tomas Tranströmer
Nobelpristagaren Tomas Tranströmer var gäst på Se Människan 2012. Som en del i Bokmässan 40 år lyfter vi på nytt fram hans poesi och tolkar den i ljuset av teologin. Medverkande: Antje Jackelén, ärkebiskop emerita; Anders Rosengren, läkare, professor och ansvarig för Livsstilsverktyget. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

17.30 – 17.50 Jag måste gå rätt in i elden
På Fogelstad var Honorine hermelin en central gestalt i en kvinnorörelse som förändrade det svenska 1900-talet. Nu är kampen över och hon sitter på äldreboendet och tänker tillbaka på sitt liv. Möt författaren Kerstin Norborg i ett samtal med Sigtunastiftelsens kultur- och bibliotekschef Anders Claesson.

Söndag 29 september

13.00 – 13.20 Utge sig
Med filosofiska texter och populärkulturella exempel ges perspektiv på samtidens äkthetsfixering. En skildring av en värld där kommersialiseringen av våra känsloliv har gjort att det vi mest begär alltid ligger bortom räckhåll. Möt Saga Cavallin i ett samtal med Sigtunastiftelsens kaplan Kerstin Dillmar. 

 

Mer om programmet på Se Människan