Ny bok om den fria viljan

29 november, 2021

Vi ställs dagligen inför olika mer eller mindre svåra val – men vad är det egentligen som sker när vi väljer? Är fria och medvetna val en möjlighet? Dessa frågeställningar berörs i den nya antologin Fri vilja och mänskligt ansvar – Illusion eller verklighet, redaktörer Alf Linderman och Hans Liljenström.

Fri vilja och mänskligt ansvar förmedlar tankar och perspektiv från många års fruktbara samtal på Sigtunastiftelsen, där forskare och experter inom både naturvetenskap och humaniora samlat kunskap om människan och hennes natur. Bidragen i den här antologin sträcker sig från strikt biologiska perspektiv via modern fysik till humanistiska discipliner som filosofi och teologi men syftar alla till att ur olika synvinklar utforska kärnan av det mänskliga. Tillsammans ger de en klar inblick i hur ständigt aktuella frågor om viljans och frihetens problem kan förstås i ljuset av dagens natur- och humanvetenskaper.

– Som biofysiker har man redan i utgångsläget problem med fri vilja menar Hans Liljenström, och det inte minst på grund av att naturlagarna uppfattas vara deterministiska. Dagens naturvetenskap har också utvecklats för att beskriva objekt och inte självständigt handlande subjekt. Tanken på subjektiv frihet är därför inte helt enkel att infoga i en vetenskaplig modell.

– Valfrihet är ett ord som idag klingar positivt i de flestas öron. Ur ett vetenskapligt perspektiv är det dock inte alls klart att vi verkligen har den frihet att välja som vi föreställer oss. Hur vi tänker kring detta har betydelse för hur vi ser på människan, hur vi ser på ansvar, men också på många andra frågor som exempelvis vad vi menar med artificiell intelligens. Allt detta och mer diskuteras i bokens kapitel ur olika perspektiv konstaterar Alf Linderman.

 

Bokens redaktörer Alf Linderman, docent i religionssociologi och direktor på Sigtunastiftelsen och Hans Liljenström, professor i biometri vid SLU och projektledare för Agora for Biosystems bjuder in till ett seminarium på Sigtunastiftelsen med utgångspunkt i bokens tema. Medverkar gör bland annat Christer Sturmark från förlaget Fri Tanke och några av bokens medförfattare.

Anmälan till bokrelease på Sigtunastiftelsen söndag 5 december 14.00 – 16.00, fri entré


Läsprov