Stort intresse för premiären av existentiell litteraturfestival

14 augusti, 2019

Pressmeddelande 2019-08-13
Intresset för existentiell litteraturfestival sista helgen i augusti är stort. Nu när drygt två veckor kvarstår till festivalen i Uppsala den 31 augusti finns endast ett fåtal biljetter kvar.

– Det är verkligen glädjande att intresset är så stort, särskilt med tanke på att detta är en helt ny litteraturfestival, säger Dan-Erik Sahlberg, programchef vid Sigtunastiftelsen och projektledare för festivalen.

– Jag tror att det är kombinationen av ett tydligt existentiellt fokus och en bredd bland de medverkande som lockar. Du kan lyssna till både Alex Schulman och ärkebiskop Antje Jackelén under samma festival, säger Kristin Windolf, präst i Uppsala domkyrka och projektledare för festivalen.

Existentiell litteraturfestival är en helt ny samverkan mellan Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen. Själva utgångspunkten för festivalen är att genom litteratur skapa möjlighet till reflektion och tolkning kring våra livsfrågor. Merparten av författarsamtalen äger rum lördagen den 31 augusti i Uppsala domkyrka och Uppsala Stadsbibliotek på tre parallella scener och tanken bakom programmets utformning och val av medverkande är att det ska finnas ett tydligt existentiellt perspektiv. Lotta Lundberg, Ola Larsmo, Agneta Pleijel och Per Svensson samtalar om fiktionens betydelse i våra liv och Joel Halldorf, Mikael Kurkiala och ärkebiskop Antje Jackelén lyfter frågan om hur vi i förhåller oss till frågor om tro, andlighet och religion vårt moderna samhälle, för att nämna något ur programmet. Vår tids stora fråga om klimatet kommer även att diskuteras i ett samtal mellan poeten Jonas Gren och ekoteologen Anna-Karin Hammar, då med utgångspunkt i hur just litteratur och religion kan vara en existentiell resurs. Andra aktuella författare som medverkar under festivalen är Agnes Lidbeck, Alex Schulman och Lina Wolff.

Söndagens högmässa i Uppsala domkyrka får även en litterär prägel där medverkande från festivalen bidrar med texter, poesi och musik som samspelar med Bibelns ord. Utöver detta arrangeras även ett författarsymposium på Sigtunastiftelsen för särskilt inbjudna fredagen den 30 augusti.

Hela programmet presenteras på festivalens www.existentiellitteraturfestival.se

Projektledare:
Dan-Erik Sahlberg och Kristin Windolf program@existentiellitteraturfestival.se

Presskontakter:
Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 0735 93 55 68

Johan Nilsson, kommunikatör Uppsala domkyrka johan.nilsson@svenskakyrkan.se 018 430 36 05