Det är det mänskliga mötet som räknas
Det är det mänskliga mötet som räknas är författaren Maja Hagermans och dokumentärfilmaren Claes Gabrielssons film om Sigtunastiftelsen, en berättelse som sträcker sig från 1917 fram tills idag. Filmen sätter Sigtunastiftelsen i sitt idéhistoriska sammanhang och förklarar hur denna plats kunde bli till i en tid präglad av samhälleliga motsättningar och brinnande världskrig. Den ger också en historisk bakgrund till Sigtunastiftelsen som plats för dialog, kultur och forskning.
Filmen gjordes i samband med Sigtunastiftelsens 100-års jubileum 2017.
Filmen i kortversion 4 minuter
Filmen i sin helhet 29 minuter
Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och hedersdoktor vid Uppsala Universitet. Hennes stora genombrott kom 1996 med Spåren av kungens män som belönades med Augustpriset för bästa fackbok. Hon fick även stor uppmärksamhet för boken Käraste Herman som belönades med Svenska Akademiens med stora biografi-pris, Axel Hirschs pris 2016. Maja Hagerman skriver krönikor i så väl DN som Hembygdsrörelsens tidskrift Bygd och Natur. Tillsammans med sin livskamrat Claes Gabrielsson, som varit verksam filmare på SVT i över trettio år, har hon gjort flera historiska dokumentärer.
– Sigtunastiftelsen liknar inte något annat ställe. Det är en underbar labyrintisk byggnad där man som besökare hela tiden kan upptäcka nya perspektiv, hitta nya rum och dolda salar. Verksamheten ter sig ju så olika, beroende på varför man kommer dit: för att övernatta på hotellet, leta i klipparkivet eller höra en konsert eller ett litterärt samtal och uppleva stiftelsen som kulturscen. Under filmarbetet har vi också förundrats över att det pågår så mycket annat här, som man som vanlig besökare inte ens ser, säger Maja Hagerman och Claes Gabrielsson.