Miljöarbete

 

Sigtunastiftelsens miljöarbete

Vår omvärld såg helt annorlunda ut 1917 då Sigtunastiftelsen invigdes. Stiftelsens ägor omfattade då även ett jordbruk med både djur och odlad mark. Det fanns en god jordmån här vilket 1925 gav Sigtunastiftelsen ”Hederspris och första pris för frukt” vid en trädgårdsutställning i Uppsala. Egna kuskar hämtade gäster och konferensdeltagare med hästskjuts vid stationen i Märsta.

Tiderna förändras. Samhällsutvecklingen har lett oss mot stordrift, decentralisering och globalisering och fört oss långt bort från den självförsörjande enhet som Sigtunastiftelsen en gång utgjorde. Tankar och uppfattningar om miljön förändras.
1917 var vi självförsörjande med eget jordbruk – idag väljer vi ekologiskt eller närproducerat så långt det är möjligt.

Vi är Svanencertifierade

Sigtunastiftelsen har länge arbetat med aktuella och brännande miljöfrågor, och är sedan 2001 Svanencertifierad.

Rent konkret innebär det att Hotell- & Konferensdelen:
• har ett energisparande värmesystem på rummen
• har ”grön el” i våra ledningar och ”grön” fjärrvärme
• har lågenergilampor i många armaturer och timers på vissa apparater
• har närvarostyrd belysning på allmänna WC
• har snålspolande duschmunstycken på alla gästrum
• har vattenkylare i konferenslokalerna kopplade direkt till vårt vattensystem
• serverar eget kylt och/eller kolsyrat vatten i matsalen
• källsorterar i tolv fraktioner och som gäst kan du sortera både i gästrummet och i konferenslokalen
• köper in och serverar Fairtrade-märkta produkter så långt det är möjligt
• köper vissa närproducerade produkter där alternativ finns
• har minskat antalet leverantörer
• har slutit ett miljöbilsavtal med Taxi 020
• tar miljöhänsyn vid alla typer av inköp

Läs mer om Svanen

Vår restaurang arbetar ekologiskt och med lokala produkter i säsong

Sigtunastiftelsens restaurang arbetar med råvaror i säsong samt närproducera, både när det gäller svinn och inköp. Därutöver skapar våra kockar menyer efter säsong och försöker att hitta ekologiska och närproducerade produkter så lång det är möjligt.

Vi är en stolt medlemsorganiation i Fairtrade

Ett ytterligare steg i vårt engagemang för en hållbar utveckling är vårt medlemskap i Fairtrade, en oberoende organisation som arbetar för att råvaruproducenter till exempelvis kaffe, te choklad och socker ska få bättre villkor. Det handlar delvis om förbättrade sociala och ekonomiska villkor, men också om bättre miljöhänsyn och rätten att organisera sig vilket i sig främjar den demokratiska utvecklingen.

Mer om Fairtrade

Vi är medlemmar av en hållbar destination

Sedan 2009 arbetar besöksnäringen i Sigtuna kring hållbar utveckling utifrån en gemensam vision – att tillsammans göra skillnad. Som Sveriges fjärde största hotelldestination och hemkommun till Sveriges främsta flygplats – Stockholm Arlanda, har vi ett särskilt ansvar. Genom nytänkande och innovation låter vi omtanke om varandra, våra besökare och miljön genomsyra vårt arbete.

Destination Sigtuna AB 

Läs mer om Destination Sigtunas Hållbarhetsarbete.