Evenemang List Navigering
december 2024
”I ateljén pågår många samtal. Laserskuren MDF möter täljda detaljer. Yxade strukturer och detaljerat snidade ytor bekantar sig med mjuka, tunga, kroppsliga former från svarven. Konstruktioner av spillmaterial, olyckor och misstag, blyertsens flyktighet. Jag befinner mig i dialogen mellan material, metod och form, där ögats och handens närvaro är förutsättningarna. Ibland lämnar jag medvetet spår av processen för att skildra rörelse och föränderlighet, likt en del av skulpturens eget då, nu och möjliga framtid.” Sanna Lindholm arbetar med skulptur i…
Mer information »januari 2025
Välkommen till Sigunastiftelsens retreat Gryning 24-26 januari 2025 Helgen är en Ignatianskt inspirerad tyst retreat där fördjupande samtal med en följeslagare ingår. Utvalda bibeltexter blir en utgångspunkt för personlig reflektion över vad som ger oss liv och riktning i tillvaron. Retreatledare: Ann-Christine Janson, präst, Anne Magnusson, socionom och leg psykoterapeut samt Eva Holst, socionom och uttryckande konstterapeut. Pris: 4195 kr ordinarie Pris: 2995 kr studerande - ska kunna styrkas
Mer information »Religionsfilosofen Oliver Li, författare till Gud i allt och allt i Gud i möte med Hans Liljenström, professor i biofysik och medvetandeforskare samt Lisbeth Gustafsson, ordförande i Mäster Eckhartsällskapet.
Mer information »Kammarmusik till minne av Förintelsens offer är en del av en konsertserie som innehåller musik skriven av kompositörerna Hans Krasa, Viktor Ullmann, Pavel Haas och Gideon Klein. De levde internerade i Theresienstadts koncentrationsläger fram till 1944 då de deporterades till Auschwitz. Under sin tid i fångenskap skrev de flera kammarmusikaliska verk. Under denna konsert vävs en stråkkvartett av Pavel Haas samman med ett nykomponerat verk av Benjamin Staern för stråkkvartett och sång - Brev till mitt barn. Benjamin Brev till…
Mer information »Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Kvinnorna runt Abraham” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet och samhället. Medverkande: Charlotte Frycklund är…
Mer information »februari 2025
På Sigtunastiftelsen finns Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek är författarens privata bibliotek (cirka 400 band donerat 1997). Specialsamlingen är också placerad i Ekelöf-rummet på Sigtunastiftelsen. Hemarkivet är tillgängligt…
Mer information »I de ogenomträngliga skogarna mellan Belarus och Polen är flyktingar fångade i ”den gröna gränsen”, cyniskt skapad av den vitryska diktatorn Alexandr Lukasjenko. Flyktingar från Mellanöstern och Afrika lockas till gränsen genom propaganda som lovar enkel passage till EU. I Green Border, en av 2024 års mest kritikerrosade och angelägna filmer, riktar Agnieszka Holland kameran mot en syrisk flyktingfamilj som vill till Sverige, en människorättsaktivist och en tvivlande gränsvakt, vars liv flätas samman i en filmisk fresk över det samtida…
Mer information »Välkomna till vårens första existentiella litteratursamtal, då vi ska läsa texter tillsammans på temat glänta. Tomas Tranströmers klassiska dikt ”Gläntan” kanske dyker upp ur minnet, med inledningsorden: ”Det finns mitt i skogen en oväntad plats / som bara kan hittas av den som gått vilse.” Vad kännetecknar en glänta? Är det en plats som går att söka upp? Eller uppenbarar sig gläntan bara för den som är uppmärksam nog? Vem har i så fall denna tid och uppmärksamhet idag? Och…
Mer information »Konstens värde för människan liksom dess frihet etablerades under 1900-talet som en viktig princip. De framväxande folkrörelserna såg sambandet mellan den fria konsten och ett bildningsideal som ser till den skapande, självständigt tänkande människan. Samtidigt fick ikonoklasm – som genom hela konsthistorien varit en fråga inom sakral konst – olika sekulära och ideologiska uttryck i kampen mot idén om konstens frihet. Under 1930-talet, då litteraturens frihet utropades på Sigtunastiftelsen 1935, begränsades på sina håll konstens uttryck samtidigt som en svensk…
Mer information »Vad du gör uppfattas ofta som svaret på vem du är. Det kan kännas som att ens identitet vilar på att ha ett slagfärdigt CV – men vem är man bortom sin yrkesroll? När livet förändras – vilket det alltid gör – kommer nya frågor ikapp. Om man vill göra en reell förflyttning av sitt liv är förutsättningen att lyckas mycket större om man gör det i grupp. Denna tysta retreat enbart för män är en möjlighet att i samklang…
Mer information »Vernissage 22 februari kl. 14-16 med konstnärssamtal kl. 14.30 i kapellet ”Arbetet har varken någon tydlig början eller något slut. Inte heller har det något uttalat mål. Jag lägger ständigt till, eller tar bort, färger, former eller ord. Flyttar dem fram och tillbaka mellan verken och åren. Språket måste alltid uppfinna sig självt på nytt, eftersom det lätt blir missbrukat eller töms på mening och trovärdighet. Så också för mig. Om och om igen måste det därför försöka börja om,…
Mer information »mars 2025
På Sigtunastiftelsen finns Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek är författarens privata bibliotek (cirka 400 band donerat 1997). Specialsamlingen är också placerad i Ekelöf-rummet på Sigtunastiftelsen. Hemarkivet är tillgängligt…
Mer information »Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag, följt av en konsert med Helen Sjöholm och Martin Östergren på fredag kväll. På lördag förmiddag möter du författarna Sara Stridsberg och Elin Cullhed i ett samtal utifrån Stridsbergs senaste bok "Farväl till Panic Beach". Under eftermiddagen framförs Spirit land - ett textilt och musikaliskt allkonstverk. Kulturhelgen avslutas med Afternoon Tea. I kulturhelgspaketet 2635 kr ingår logi med helpension. (Trerätters middag, frukost, lunch och afternoon tea.) Fredag 7 mars 20.00 HELEN…
Mer information »Vi gästas denna kväll av Helen Sjöholm – en av våra stora sångartister. Hon fick sitt stora genombrott som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla 1995 och sjöng sedan den engelska konsertversionen Kristina på Carnegie Hall i New York och Royal Albert Hall i London. Hon har sjungit i ett flertal stora musikalroller, senast i Änglagård på Oscars 2023 och i Company på Kulturhuset 2024. Hon är medlem och sångerska i Benny Anderssons orkester BAO, som hon haft sin hittills…
Mer information »Sara Stridsberg fick sitt litterära genombrott med romanen Drömfakulteten 2006 som belönades med bland annat Nordiska rådets litteraturpris 2007 och nominerades till Man Booker-priset när den kom ut i England och USA 2019. Med romaner som Darling River, Beckomberga och Kärlekens Antarktis har Stridsberg förnyat den svenska romankonsten och befäst sin ställning som en av sin generations främsta berättare. Hösten 2024 kom den senaste romanen Farväl till Panic Beach. Hennes böcker är översatta till fler än tjugofem språk. Sara Stridsberg…
Mer information »Spirit land är ett samarbete mellan den sydsamiska textilkonstnären och arkeologen Emma Göransson Almroth och den finlandssvenska musikern, tonsättaren och teologen Frank Berger, som har med sig sju musiker. Emma Göransson har skapat en skulptural textilinstallation bestående av tre monumentala vävar som representerar de tre kosmologiska sfärerna inom traditionell samisk världsåskådning: himlen, jorden och underjorden. Frank Berger har skapat musik till dessa vävar och således tonsatt de landskap vävarna representerar. I samband med verkets uppförande hålls ett öppet samtal där…
Mer information »En tyst retreat för vila och återhämtning där den som vill också har möjlighet att genom enskilt skrivande gestalta sitt liv och bearbeta sina erfarenheter. Retreatledare: Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och Lars Björklund, präst och själavårdare.
Mer information »Stefan Edman är biolog och föreläsare och författare till ett 50-tal böcker om natur, miljö och samhälle. I ett föredrag utifrån hans senaste bok "Sillen en berättelse om havets silver" ger han denna glänsande fisk sin rättmätiga plats i historien. Sillstimmen har bidragit till att städer och nationer klivit fram men alltid hamnat under historikernas radar och därför förblivit näst intill osynliga. En oansenlig fisk som har mättat magar och genererat förmögenheter bortom vår fattningsförmåga. Efter föredraget dukar restaurangen upp…
Mer information »I denna konsert får vi möta en av Sveriges mest aktiva, mångsidiga och flerfaldigt Grammis-prisade musiker Martin Hederos. Han har här utvidgat sin repertoar ytterligare genom att ta sig an Erik Satie, den franske kompositören som kallats ”minimalismens fader”. Martin Hederos tar sig friheter med materialet, blandar in sina egna pianokompositioner och lyfter fram den redan befintliga jazzådran i Saties kompositioner. Med sig på scenen har han producenten av skivan Hederos c/o Satie (2022) och den på senare år ständige…
Mer information »april 2025
En kväll om situationen för den ukrainska litteraturen idag och igår samt om översättning från ukrainska till svenska, där vi också försöker ge en bild av Ukraina och dess kultur som går bortom kriget. Medverkar gör bland andra Susanna Witt, professor i slaviska språk vid Stockholms universitet och översättare, som intresserat sig för och översatt modern ukrainsk litteratur. Fri entré, snacks och dryck till försäljning i pausen. Erbjudande från hotell & restaurang Passa på att avnjuta Sigtunastiftelsens "Kulturmacka". Pris 195kr…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek är författarens privata bibliotek (cirka 400 band donerat 1997). Specialsamlingen är också placerad i Ekelöf-rummet på Sigtunastiftelsen. Hemarkivet är tillgängligt…
Mer information »Bilden av mänskligheten som en blomstrande trädgård gestaltar en vision av en värld där var och en i harmoni med andra får utveckla sin unika karaktär och fulla potential. Hur arbetar vi praktiskt för mänsklig blomstring? Vilka verktyg och värden finns att hämta från olika traditioner och institutioner? Hur får andlig odling plats i det enskilda livet och hur kan samhällsaktörer arbeta tillsammans för att främja den? Välkommen till ett samtal om andliga och samhälleliga perspektiv på odlingen av mänsklighetens…
Mer information »I denna konsert möter folksångerskorna Sofia Sandén och Ulrika Bodén körledaren, kompositören och arrangören Anders Nyberg och hans körensemble – i kärlekssånger, koraler och färgrika improvisationer. Röster och toner krokar lekande lätt i varandra och deras musikaliska möte visar hur mycket mer som förenar oss människor än vad som skiljer oss åt. Sångerskorna Sofia Sandén och Ulrika Bodén har musicerat tätt ihop i många år. Deras karaktäristiska stämsång har hörts i populära gruppen Ranarim och duon Sångsystrar. Som solister har…
Mer information »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående. Under våren rör vi oss i gränslandet mellan existens, litteratur…
Mer information »Välkommen till ett kultursamtal om Turteatern i Kärrtorp - en av Stockholms scener för nyskapande kultur som gjort sig känd för sin experimentella och konstnärligt banbrytande repertoar, alltid med ett starkt politiskt engagemang. Vi träffar teaterns konstnärliga ledare, den norska regissören och scenkonstnären Marie Nikazm Bakken samt verksamhetschefen Siri Nyke, en erfaren scenkonstproducent. Tillsammans har de med små medel och stort engagemang skapat en teater som blivit ett nav för nyskapande och samtida föreställningar – en plats där normer utmanas…
Mer information »Vi håller kvällsöppet i Kryptan och bjuder in till att uppleva detta unika meditationsrum från 1977, inbyggt i Tallhöjdens urberg. Vi ger en inledande introduktion och därefter sitter vi i 20 minuters tyst meditation. Denna enkla form av djupmeditation som praktiserats här sedan 1970-talet, passar utmärkt för både nybörjare och mer erfarna. I meditationen går vi djupare in i oss själva och ger plats för en form av bön utan tankar och ord. Meditation främjar också vår hälsa på flera…
Mer information »Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.
Mer information »Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag, följt av en konsert med Niklas Strömstedt på fredag kväll. På lördag förmiddag möter du författaren Sven Olov Karlsson i ett samtal med Helle Klein. Uner eftermiddagen är det vernissage för Mikaela Steby Stenfalks utställning Utsnitt. Kulturhelgen avslutas med Afternoon Tea. I kulturhelgpaketet 2635 kr ingår kulturprogram och logi med helpension. ( Trerätters middag, frukost, lunch och Afternoon tea.) Specialerbjudande: för dig som bokar kulturhelgen. Bo kvar en natt extra för…
Mer information »Välkomna till en intim triokonsert med Niklas Strömstedt. Niklas Strömstedt är en av Sveriges främsta popsångare och låtskrivare. Han fick sitt första större genombrott med den numera klassiska jullåten Tänd ett ljus tillsammans med gruppen Triad 1987. Den första soloframgången kom med Sista morgonen 1989. 1992 skrev han det vinnande Melodifestivalbidraget Imorgon är en annan dag. Ett par år senare bildade han tillsammans med Orup och Anders Glennmark GES, som fick en enorm framgång med Sveriges officiella låt till fotbolls-VM…
Mer information »Sven Olov Karlsson är en av våra mest mångsidiga författare, Augustnominerad både för prosa och reportage, senast boken Brandvakten. Han har en förmåga som få att lyssna in vardagens samtal och tystnader och iaktta rörelser i tiden. Novellsamlingen Årsboken (2020) gav honom Vi:s Litteraturpris för ”stilkänsla och stor berättarglädje”. Sven Olov Karlssons senaste roman heter Bygdedjuret (2024). Där återvänder han till sin hembygd, Västmanland, som med sin speciella mentalitet, en sorts grinig missunnsamhet, utgör scenografin för denna kärva och roliga…
Mer information »Att göra ett utsnitt innebär att samtidigt inkludera och exkludera. När vi tar ett fotografi riktar vi blicken, fångar och delar ett utsnitt ur verkligheten. På ett liknande sätt kan arkitekten placera ett fönster så att det ramar in en särskild vy, eller ett arkiv berätta utvalda delar av historien. Som människor väljer vi ut, sållar och fokuserar, medan periferin suddas ut, förvrängs och försvinner bort. Med inspiration från de utsnitt som återfinns i Sigtunastiftelsens miljöer visar Mikaela Steby Stenfalk…
Mer information »Fira påsken på Sigtunastiftelsen. Upplev stillheten och njut av den goda maten. Påskpaketet går att boka dygnsvis mellan den 17 april tom den 20 april. I våra påskpaket ingår: Digital rundvandring av Sigtunastiftelsen Påskgodis på rummet En påskinspirerad 2-rätters middag Boende i ett av våra unika hotellrum Härlig hotellfrukost Hotellet har öppet fram till Påskdagen och du väljer själv hur många nätter som passar dig eller ditt sällskap. Missa inte vår påskäggsjakt för de yngre familjemedlemmarna! Önskar du endast komma…
Mer information »Fira påsken på vackra Sigtunastiftelsen! På påskafton dukar vi upp en härlig buffé med påskens alla läckerheter. Klassiska rätter med sill, lax, strömming och ägghalvor är självklara inslag på buffén, liksom lamm, vårprimörer och väl utvalda ostar. Buffén avslutas med påsktårta. Självklart finns även barnvänliga alternativ! 545kr / person Barn 2–11 år 250 kr Barn 0–2 år gratis Missa inte Sigtunastiftelsens påskäggs-jakt! En rolig aktivitet för hela familjen. Instruktioner och karta finns att hämtas utan kostnad i receptionen.
Mer information »Vi bjuder in till ett symposium om vår tids hemlängtan och hemlöshet. Medverkar gör bland annat författaren och filosofen Bengt Kristensson Uggla, teologen Elisabeth Gerle och Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.
Mer information »maj 2025
Under 1920-talet bjöd Manfred Björkqvist in till arbetsfredskonferenser där företrädare för arbetarna, arbetsgivarna och akademikerna samtalade om hur de skulle skapa ett människovärdigt arbetsliv och få arbetsfred. Under dessa konferenser utvecklades samförståndsandan och lade grunden till Saltsjöbadsavtalet 1938 och den svenska modellen. Nu bjuder vi in till en heldagskonferens om samförståndsandan historiskt och i dag. Är den alls möjlig i vår polariserade tid? Och behöver vi uppdatera den svenska modellen? Vilka utmaningar står arbetslivet inför i dag? Idéhistoriker, arbetsmarknadsforskare, teologer…
Mer information »Välkommen till en kväll om Arts & Crafts-rörelsen utifrån den nya boken Arts & Crafts: ideer som formade världen. De grundläggande idéerna hos rörelsen anhängare, bland andra konstkritikern John Ruskin och konstnären William Morris, utvecklades i Storbritannien från 1800-talets mitt till att bli en global motrörelse till industrialismen och rådande stilideal. Rörelsen spreds genom hantverkskolonier och influerade yrkesutövare på flera områden, från formgivning och arkitektur till ornamentik och odling. Arts & Crafts nådde Sverige några årtionden senare. Den tog sig…
Mer information »Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger från olika yrkesområden och lärare från förskola,…
Mer information »Vila, meditation och kreativitet. En tyst retreat för återhämtning och reflektion över var vi befinner oss i våra liv. För den som vill finns också möjligheten att hitta andrum genom kreativt skapande i enkel form. Retreatledare: Lars Björklund, präst och själavårdare och Tina Calén, konstnär och uttryckande konstterapeut, Expressive Arts.
Mer information »Varmt välkommen på grillkväll i Sigtunastiftelsens vackra Rosengård. Kött, fisk och grönsaker serveras direkt från grillen med hemlagade såser och fräscha sallader. Ät så mycket du orkar!
Mer information »juni 2025
År 1925 bjöd Nathan Söderblom in till det ekumeniska Stockholmsmötet, med freden i centrum. Hundra år senare, under Pingsthelgen 2025, inbjuds vi att mötas och tillsammans ta några steg på fredens väg. I samtal, föreläsningar och gemensamma reflektioner lyfter vi tillsammans samtidens stora demokratiska utmaningar. Hur kan vi leva fred i våra samhällen och med hela skapelsen? Hur kan vi stå upp för fred i tider av oro och konflikt? Vad är evangelium idag? Hur kommer vi framåt i sammanhang…
Mer information »I Paradise imagined bjuds vi in till en blomstrande värld av ornament, färg och form. Benedetta Crippa rör sig fritt i gränslandet mellan bildkonst och grafisk formgivning, bortom strikta kategorier. Genom måleri, skulptur och rumslig installation utforskar hon hur traditionell ornamentik kan tillämpas och få nytt liv i vår nutid. Det karaktäristiska, färgstarka uttrycket växer fram ur konstnärens visuella arv från hemlandet Italien och knyter samman de olika verken; från gouachemålningar och laserskurna träskulpturer till textil och 3D-prints. I Benedetta…
Mer information »I en värld som plågas av konflikter, sjukdom och oro erbjuder musiken en vila och en helande plats att hämta kraft från. Vi vill laga och läka världen genom att besjunga den tidlösa kraften i kärlekens möjlighet med kärlekspoesi från Höga Visan. Med en blandning av nykomponerad och äldre musik för åtta röster och instrument, besjunger vi kärleken som motstånd och återhämtning för en värld drabbad av rädsla och splittring. Vår musikföreställning vill verka i detta rum av poesi, klang…
Mer information »