Evenemang List Navigering
oktober 2024
Hur ser vävd musik ut? Vad händer om man för över sång från text till textil? I utställningen Vävens stämmor visar textilkonstnären Ostwald Au-Yeung en serie vävnader baserade på psalmmusik. Psalmsång har varit en viktig del av dagligt liv i Sverige, särskilt efter utgivningen av 1695 års psalmbok. Psalmer fick en central roll i allmogehemmet och sjöngs flera gånger om dagen till morgon- och kvällsbön samt under arbetets gång. De sjöngs ofta då man beredde linet och spann garnet och…
Mer information »I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Hoppets rötter - och krona är en dialog i stillhet med andliga fäder och mödrar. Retreatledare: Pelle Bengtsson zenlärare och präst och Lisbeth Gustafsson, ordförande i Mäster Eckhartsällskapet. Pris: 3695 kr
Mer information »I början av 1900-talet revolutionerades konsten och vetenskapen på samma gång. Modernismen som svepte genom litteraturen, musiken och bildkonsten sammanföll med den vetenskapliga omvälvning som kvantmekaniken och relativitetsteorin innebar. Gav tidsandan upphov till en längtan som närde både Einsteins, Woolfs, Picassos och Schönbergs arbeten? I Bengt Gustafssons, professor emeritus i astronomi, nya bok om en radikal brytningstid möter vi författare, fysiker, konstnärer, kompositörer och astronomer i färd med att frigöra sin skaparkraft från traditionens bindningar. Det nya pekade mot det…
Mer information »Välkommen till Sigtunastiftelsens Rosa Afternoon Tea. Njut av rosa Bubbel, rosa bakverk, snittar Rosen-te och andra läckerheter från vårt eget bageri. 50 kronor per gäst går oavkortat till Bröstcancerfonden. 375:- per vuxen 195:- per barn 2-12 år. Ni bokar via vår hemsida och betalar på plats! Varmt välkomna!
Mer information »Dag Sebastian Ahlander är pensionerad generalkonsul, ambassadör och författare. 2016 gav han ut en biografi om den mytomspunne nationalhjälten Gustav Mannerheim, en biografi som nominerades till Stora fackbokspriset. Nu berättar han återigen om Mannerheims livsöde i boken Marskalk Mannerheim, svensk finne ryss, denna gång i barn och ungdomsgenren. Mannerheims liv utspelade sig mellan det gamla svenska samhället, det kejserliga ryska enväldet och den nya finska demokratin. Det är ett spännande levnadsöde som skildras, men också en berättelse om Finlands dramatiska…
Mer information »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser…
Mer information »Möt Sonia Hedstrand i ett samtal om konstnärlig frihet. Varifrån kommer den? Varför är den hotad idag? Sonia Hedstrand är konstnär och arbetar forskningsorienterat i skärningspunkten mellan dokumentarism, essä och sociologisk undersökning i medier som installation, rörlig bild, fotografi, performance och artist books. Hon är även konstkritiker för bland andra Dagens Nyheter. I samverkan med Sigtuna folkhögskola
Mer information »Många i vårt samhälle behöver mer kunskap om de fenomen i vår samtid som har med människors tro och livssyn att göra. Abrahams Barn använder en narrativ pedagogik med fokus på hur vi kan leva tillsammans med respekt och förståelse för varandras likheter och olikheter i ett demokratiskt samhälle. Kursen riktar sig till pedagoger inom skola, bibliotek och trossamfund, men är öppen för alla med intresse för hur vi kan skapa social hållbarhet i ett samhälle med ökad religiös och…
Mer information »Välkomna till ett symposium i den glada vetenskapens anda! Bengt Kristensson Ugglas akademiska karriär är unik i sitt slag. Hans många tvärvetenskapliga forskningsintressen, samarbeten, böcker och föreläsningar har en bas i filosofin, vilket speglas i den professur han innehar vid Åbo Akademi: Amos Andersons donationsprofessur i filosofi, kultur och företagsledning. Men han har också en gedigen förankring i teologin. I en av sina senaste böcker ägnar han ett helt kapitel åt Festens vetenskapliga betydelse. Efter det kritiska akademiska samtalet tar…
Mer information »Essy Klingberg, kulturjournalist på SvD och filmkritiker ger en introduktion till stjärnregissören Wim Wenders film Perfect days, Japans Oscarsbidrag. Filmen är en djupt gripande och poetisk reflektion över att finna skönhet i den vardagliga världen omkring oss. En av årets mest berörande feel-good-filmer och samtidigt ett enastående porträtt av staden Tokyo. Efter filmen bjuds publiken in till ett gemensamt samtal. I samverkan med biograf Gröna ladan
Mer information »En kväll om muslimsk modernitet i ljuset av den sufiske visdomsläraren Fadhlalla Haeri. Medverkande: Yusuf Muslim Eneborg, fil dr i religionsvetenskap, verksam vid Stockholms Stadsmission, och Lisbeth Gustafsson, ordförande Mäster Eckhartsällskapet.
Mer information »En tyst retreat för vila och återhämtning där den som vill också har möjlighet att genom enskilt skrivande gestalta sitt liv och bearbeta sina erfarenheter. Retreatledare: Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och Lars Björklund, präst och själavårdare.
Mer information »Vad medvetandet egentligen är har vi inte full kunskap om. Vi vet hur vi kan påverka medvetandet, men vad som då sker är svårare att förstå. Som individer har vi också ibland en känsla av att vara delar av något större, och genom historien har många tankar formats kring detta. Olika religiösa föreställningar, liksom tankar hos läkaren S Freud och psykiatern C G Jung, utgör försök att beskriva medvetandets universalitet. Panpsykism är en annan tanketradition som beskriver hela tillvaron som…
Mer information »november 2024
På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »Välkommen till Arkivens dag den 9 november 2024! Temat är Arbete och fritid och på Sigtunastiftelsens Arkiv lyfts Arbetsfredskonferenserna på 1920-talet fram, som med olika goda krafters hjälp ledde fram till Saltsjöbadsavtalet 1938 och den svenska samförståndsandan. Under eftermiddagen föreläser idéhistorikern David Östlund och Samförståndsandan. Vi får också lyssna till ett föredrag av Annika Persson som nyligen kommit ut med en bok om Elsa och Nathanael Beskow. Vi bjuder på fika. Varmt välkommen!
Mer information »Isak Sundström är en av Sveriges mest egenartade artister och konstnärer, med en kreativ bredd som sträcker sig över musik, konst och litteratur. Känd under heteronymen I.B. Sundström och som medlem i banden Weils, Pascal och Skriet, utmärker han sig med en säregen musikaliska stil och stilistiskt säkra och emotionellt laddade texter. Nu senast är han aktuell med utställningen Jordskugga – Arkivet för det oförklarade, tillsammans med konstnärerna Magnus Bärtås, Cecilia Germain och Ida Idaida. Med en ständigt utforskande och…
Mer information »Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag fredag kväll följt av en konsert med Christina Gustafsson och Carl Bagges kvartett som framför Monica Zetterlunds ikoniska musik. Lördag förmiddag möter du författaren och debattören Per Wirtén, aktuell med boken Hopp: frihetens fiender. Lördagen avslutas med föredrag av Susanne Wigortz Yngvesson som berättar om psalmförfattare som vistats och slrivit psalmer på Sigtunastiftelsen. Programmet avslutas med psalm sing-along och afternoon tea. I erbjudandet ingår övernattning fredag - lördag, kulturprogram, trerätters middag,…
Mer information »En tyst retreat för återhämtning och reflektion över var vi befinner oss i våra liv. Retreatledare: Lars Björklund, präst och själavårdare och Brita Bolin, leg. fysioterapeut.
Mer information »Vi får lyssna till Christina Gustafsson, en av våra främsta jazzsångerskor, som ikväll med Carl Bagges namnkunniga kvartett lyfter fram Monica Zetterlunds ikoniska musik. Monicas musik arrangerades i många fall av Lars Bagge – Carl Bagges pappa, vars arrangemang Carl tagit fram och nu nytolkas. Christina Gustafsson har sedan slutet av 1980-talet spelat med våra främsta jazzmusiker och gett ut tre egna plattor. 2012 fick hon Anita O’Day Priset som en av de främsta av Europas jazzsångare. Förutom sångerska är…
Mer information »Den välkända författaren och politiska debattören Per Wirtén ser i sin nya bok Hopp : frihetens fiender tillbaka på den politiska utvecklingen under de senaste 30 åren och resonerar om framtiden. Den liberala epoken har nu ersatts av en hårt konservativ och nationalistisk. Frihetens fiender har medvind. Vart tog idéerna om frihet, jämlikhet och solidaritet vägen? Finns det hopp om demokratin? Kan vi tro på framtiden? När övergick hoppets princip till rädslans politik? Med avstamp i centrala 1900-talstänkare som Hanna…
Mer information »Susanne Wigorts Yngvesson berättar om psalmförfattare som vistats och skrivit psalmer på Sigtunastiftelsen. Susanne är professor i etik på Enskilda Högskolan i Stockholm och skriver om psalmernas teologi och historia, bland annat i boken All din nåd är öppen famn : Psalmernas sjungna teologier (2019) samt är ledamot i Anders Frostensons stiftelse Psalm & sång. Efter föredraget kl 15 sjunger vi psalm-sing-a-long i kapellet med Sebastian Johansson, organist i Mariakyrkan i Sigtuna. Programmet avslutas med Afternoon Tea i Sällskapsvåningen.
Mer information »Tisdag 19 november 19.00 i Gröna ladan ”Om individers handlingar är för små och betydelselösa och staters och företags agerande för svåra att rå på – hur är det möjligt att göra skillnad i världen?” I sin nya dokumentärfilm Avtryck utforskar regissören Mattias Olsson, i ett samarbete med Omställningsnätverket, frågan under en personlig resa genom Sverige. När Mattias Olsson får barn ställer han sig frågan om vilken värld hans dotter kommer att få växa upp i. Vad kan en människa…
Mer information »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser…
Mer information »Vi inbjuder till en kväll kring Etty Hillesum med läsningar, personliga ingångar till och samtal om hennes texter. Den 30 november är det 81 år sedan Etty Hillesum (1914-1943) dog i Auschwitz år 1943. Hon var då 29 år och efterlämnade dagböcker och brev från Amsterdam och från uppsamlingslägret Westerbork, dit de holländska judarna fördes innan de deporterades vidare till Auschwitz. Först fyrtio år efter hennes död, på 1980-talet, publicerades dessa texter, översattes och kom ut på en rad språk,…
Mer information »Under första halvan av 1900-talet bidrog många kvinnor till att forma framväxten av det moderna svenska samhället. Kristen tro och andlighet var en drivkraft för individuell och politisk förändring för flera av dem och Sigtunastiftelsen utgjorde ett viktigt sammanhang där de hämtade inspiration, uttryckte sina idéer och skapade nätverk. I detta symposium vill vi synliggöra kvinnors bidrag till gränsöverskridande möten mellan religion och samhälle. Det gör vi genom att fokusera på några röster och erfarenheter såsom Siri Dahlquist, Emilia Fogelklou,…
Mer information »Välkommen till Sigtunastiftelsens stämningsfulla julbord - en riktig klassiker med julens alla läckerheter. Vi inleder måltiden med en kryddig glögg och avslutar med en generös dessertbuffé. 28 november – 18 december Måndag & tisdag: 595 kr Onsdag & torsdag: 695 kr Fredag & lördag: 795 kr Barn 2 – 12 år 350 kr, under 2 år – gratis Ankomsttid 18:00 eller 18:30 Om du som företag vill göra en gruppbokning vänligen kontakta oss på bokningen@sigtunastiftelsen.se
Mer information »december 2024
Adventskonsert - Sigtuna Sångensemble med Elise Einarsdotter & Olle Steinholz Biljetter säljs från och med 1 oktober! Välkomna till traditionsenlig adventskonsert med Sigtuna sångensemble under ledning av Greger Fellin. Årets gästartister är jazzpianisten och kompositören Elise Einarsdotter och jazzbasisten Olle Steinholz. Elise Einarsdotters pianospel och musik har stark förankring i jazz, men är även inspirerad av folkmusik och hon har utvecklat ett eget, poetiskt sound. Hon spelar såväl egna kompositioner, jazzstandards som fria improvisationer. Hon komponerar även till lyrik samt…
Mer information »Abrahams Barns Julkrubba är unik; den berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Julkrubban visas för grupper från skola och förskola, i syfte att erbjuda barn, ungdomar - och vuxna - ett tankeväckande och gränsöverskridande möte. En visning i Sigtunastiftelsens bibliotek är gratis och tar ca 30 minuter. För vuxengrupper skräddarsys visningen utifrån intresse och behov. Bokning av visning: elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98
Mer information »Med kornigt och stundtals drömskt arkivmaterial, diktar Charlotte Landelius bländande vacker filmpoesi om en av Sveriges mest älskade författare. Efter filmen kommenterar Johan Svedjedal filmen och berättar om Karin Boye och hennes relation till Sigtunastiftelsen och Sigtuna. Johan Svedjedal är författare och professor em. i litteraturvetenskap, som 2017 kom med sin stora Karin Boye-biografi - Den nya dagen gryr – den första stora biografin över Karin Boye sedan Margit Abenius klassiska biografi Drabbad av renhet från 1950. Filmlängd 63 min.…
Mer information »Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med middag och konsert fredag kväll, fortsätter med författarmöte lördag förmiddag och avslutar med vernissage och Afternoon tea. Fredag kväll gästas vi av jazzsångerska Sofia Fellin som sjunger fram den amerikanske sångbokens tidlösa klassiker tillsammans med pianisten Fredrik Hermansson och basisten Martin Höper. På lördagen möter du författaren Anna-Karin Palm i ett samtal med Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein. Under eftermiddagen är det vernissage och konstnärssamtal med Sanna Lidholm. Kulturhelgen avslutas med Afternoon tea. I paketet ingår övernattning fredag – lördag, kulturprogram, julbord, frukost lunch och…
Mer information »Jazzsångerskan Sofia Fellin sjunger fram den amerikanska sångbokens tidlösa klassiker och hennes raka, klara tolkningar ger de välbekanta texterna en ny lyster. Sofia är en sångerska som förmedlar varje sångs berättelse och varje ords mening. Med sig har hon två av Sveriges finaste jazzmusiker – pianisten Fredrik Hermansson, liksom Sofia uppvuxen i Sigtuna, och basisten Martin Höper. Sofia har studerat både Jazz och klassisk sång på Long Beach City College i Kalifornien. Under tiden i USA framträdde hon bl.a. på…
Mer information »Möt Anna-Karin Palm i ett samtal om sitt prisade författarskap. Anna-Karin Palm romandebuterede 1991 med Faunen, som fick stort genomslag både hos kritik och publik, och följdes av novellsamlingen Utanför bilden 1992. Med romanen Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Boken hade stor framgång både i Sverige och utomlands, och har översatts till många språk. År 1999 gav hon ut två böcker, kortprosaboken Lekplats och barnboken Vildvinter och 2001 novellsamlingen In i öknen. Romanen Herrgården utkom 2005, och 2007…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »”I ateljén pågår många samtal. Laserskuren MDF möter täljda detaljer. Yxade strukturer och detaljerat snidade ytor bekantar sig med mjuka, tunga, kroppsliga former från svarven. Konstruktioner av spillmaterial, olyckor och misstag, blyertsens flyktighet. Jag befinner mig i dialogen mellan material, metod och form, där ögats och handens närvaro är förutsättningarna. Ibland lämnar jag medvetet spår av processen för att skildra rörelse och föränderlighet, likt en del av skulpturens eget då, nu och möjliga framtid.” Sanna Lindholm arbetar med skulptur i…
Mer information »januari 2025
Religionsfilosofen Oliver Li, författare till Gud i allt och allt i Gud i möte med Hans Liljenström, professor i biofysik och medvetandeforskare samt Lisbeth Gustafsson, ordförande i Mäster Eckhartsällskapet.
Mer information »juni 2025
Hur kan vi leva fred i våra samhällen och med hela skapelsen? Hur kan vi stå upp för fred i tider av oro och konflikt? År 1925 bjöd Nathan Söderblom in till det ekumeniska Stockholmsmötet, med freden i centrum. Hundra år senare, under Pingsthelgen 2025, inbjuds vi att mötas och tillsammans ta några steg på fredens väg. Vi lyssnar till föredrag, samtalar, delar gemensamma bönestunder och erbjuds workshops, konst och pilgrimsvandring. Dessutom finns ett ”open space” där du kan medgestalta…
Mer information »