Annika Eriksdotter – Förgätmigej

”Clara, du och jag träffades aldrig men du är ändå närvarande. Du plockade blommor och skapade ett rum för växterna, ett herbarium. Dina växter är ett spår från sommaren i Geterud på Hammarö 1923. Nu ligger baldersbrå, duvkulla, blåklocka och näckros på mitt arbetsbord i ateljén. Våra vägar sammanstrålar för ett ögonblick, botanik och fotografi möts och vi skapar nya verk tillsammans.”

För en tid sedan fick Annika Eriksdotter ett herbarium som en gång tillhört hennes väninnas faster Clara. Hundra år har nu gått sedan Clara som ung kvinna gick omkring på Hammarö och samlade in växter att pressa. I verken som visas på Sigtunastiftelsen möter Claras herbarium Annika Eriksdotters fotografier från de platser där Clara en gång rörde sig. Med projektet önskar konstnären väva samman dåtid och nutid, samt lyfta det enkla i en människas liv. På samma gång formar utställningen en stilla reflektion över vår förändrade relation till naturen och hur vi samlar in kunskap. Medan det under 1900-talets första hälft var vanligt att göra herbarier, är det i dagens digitaliserade värld en praktik som verkar ha fallit i glömska. Minnen suddas ut men lämnar spår.
Annika Eriksdotter är konstnär med inriktning på fotografi, broderi och mixed media. Hon är även konst- och kyrkopedagog samt skolkonstnär på Kronoparksskolan i Karlstad. Annika Eriksdotter är representerad på ett 40-tal ställen, bland annat i Täby kyrka, Åmåls bibliotek, Region Värmland och Upplandsmuseet.

Vernissage under Kulturhelgen lördag 11 mars 13.00 – 16.00