Ansvarig för Sigtunastiftelsens arkiv (tillsvidareanställning 100%) 

Sigtunastiftelsens bibliotek och arkiv
Sigtunastiftelsens arkiv är ett av Sveriges största pressarkiv över 1900-talet med ca fyra miljoner tidningsklipp samt person- och verksamhetsarkiv. Arkivet erbjuder forskar- och studentservice, både internt till Sigtunastiftelsens stipendiater och gäster och externt till kommun och nationellt. Sigtunastiftelsens bibliotek är ett av Sveriges största privata bibliotek. Det är ett specialbibliotek inom humaniora, religion och samhälle och samverkar med Sigtuna kommuns bibliotek samt Sigtuna folkhögskola och Sigtunaskolan humanistiska läroverket. Arkivet samverkar med biblioteket och de utgör tillsammans en öppen forskar- och studiemiljö. Bibliotek och arkiv används också som offentligt kulturrum och personalen är en del av Sigtunastiftelsens ideella verksamhet inom Kultur och bildning (KB). Sigtunastiftelsen är sedan 1917 en unik lokal, nationell och internationell humanistisk dialogplats för gränsöverskridande möten.

Arkivansvarig
Du är ansvarig för, leder och planerar arkivets verksamhet. Bibliotek och arkiv arbetar i en gemensam enhet där bibliotekschefen har ett övergripande strategiskt ansvar. Tillsammans med arkivassistent ger du service till forskare, stipendiater och gäster, studenter och allmänhet. Arkiv bidrar med material och utställningar inom Sigtunastiftelsens verksamhet. Utöver service ingår traditionellt arkivarbete såsom förvärv, bevarande, gallring, organisation, samt beskrivning av handlingar och arkiv, där det pågår ett utvecklingsarbete.

Vem är du?
Vi söker dig med relevant högskoleutbildning med minst 40 hp i arkivvetenskap och goda kunskaper i kunskapsorganisation och om det regelverk som styr arkiv- och informationshantering. Vi ser gärna att du har en god allmänbildning och tidigare erfarenhet av arkivarbete, kunskapsorganisation och verksamhetsbaserad informationsredovisning. Det är meriterande om du har erfarenhet av:

  • arbete med digital informationshantering inkl bildhantering och digitalt bevarande.
  • Acrobat Pro, skanning och OCR-bearbetning av texter.
  • leda projekt och göra utställningar.

Du måste ha goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift. Vi förutsätter att du har god datorvana och goda IT-kunskaper. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Som person är du självständig, samarbetsinriktad, ordningsam och strukturerad. Du har intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra och anstränger dig för att leverera effektiva lösningar. Du planerar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt utifrån verksamhetens behov och förutsättningar. Du är drivande och ser möjlighet till utveckling och förändring. Då rollen innebär att du arbetar i ett team bestående av andra kollegor är det viktigt att du har god kommunikations- och samarbetsförmåga och bidrar till en god arbetsmiljö. 

  • tillsvidareanställning 100% från 1 juni 2024
  • kvälls- och helgtjänstgöring kan förekomma

Ansökan: Din ansökan skickar du till: ansokan@sigtunastiftelsen.se senast 7 april

Märk din ansökan ”Ansvarig för Sigtunastiftelsens arkiv”.

Frågor: Anders Claesson, kultur- och bibliotekschef, Sigtunastiftelsen; E-post: anders.claesson@sigtunastiftelsen.se

Telefon: 073-3732504