Vandra Ingegerdsleden och bo på Sigtunastiftelsen
Den 4 oktober uppmärksammas Sveriges första kvinnliga helgon Ingegerd i Sigtuna genom en vandring längs Ingegerdsleden mellan Roserberg och Sigtuna. I samband med detta erbjuder nu Sigtunastiftelsen boende och frukost till kommande pilgrimsvandrare under året. Som pilgrimsvandrare bor man i enkelrum i Sigtunastiftelsens Refugium där även meditationsrummet kryptan finns att tillgå. Dessutom finns möjligheten besöka Sigtunastiftelsens kapell och friluftskyrka. Förbokade grupper kommer även att erbjudas guidade visningar av Sigtunastiftelsen.
Mer om Ingegerdsleden
Ingegerdsleden är en 11 mil lång vandringsled som går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. För den som inte har ambitionen att gå hela leden kan man enkelt ta sig till Rosersberg via SL och vandra etapp 4 mellan Rosersbergs slott och Sigtuna.
Den historiska kopplingen mellan Ingegerd och Sigtuna är att Ingegerd var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpta kungen i Sveariket, och därmed sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Troligen växte hon upp på kungsgården i Sigtuna. Hon blev av politiska skäl bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod som tillhörde den nordiska Rurikätten som hade makten i dåtidens ryska rike.
Hon var en inflytelserik fredsmäklare som mäklade fred mellan stridande bröder och tog namnet storfurstinnan Irina (”fred”) stor del i skapandet av det som blev det dåtida Ryssland med centrum i Kiev. Irina och Jaroslav fick 10 barn, varav flera blev furstar och drottningar och medlemmar i olika regerande furstehus i Europa.
Före sin död den 10 februari 1050, avlade hon klosterlöfte. Hon blev nunnan Anna som efter sin död helgonförklarades i den ryskortodoxa kyrkan som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Troligen ligger hon begravd i Kiev. Hon har två helgondagar i den ryska kalendern: 10 februari (hennes dödsdag) och 4 oktober.