Alla Hjärtans Dag – Romantiskt Hotellpaket

Spendera Alla hjärtans på Sigtunastiftelsen!

Vårt Romanstiska hotellpaket är som gjort för en mysig stund tilsammans!

Kan bokas både 14 och 15 februari 2025 

Romantiskt paketet: 
Checka in i ett av våra unika hotellrum
Chokladpraliner på rummet
Upptäck vår vackra plats med Sigtunastiftelsens digital rundvandring
Avnjut en fin 3-rätters middag i restaurangen
Avsluta dygnet med en härlig frukostbuffé

Bokas just nu med vinterrabatt – 30%
Pris för 2 personer: fr. 1603kr ( ord. fr. 2290kr)  

Boka till för extra lyx: 
Bukett med rosor till rummet
En flaska bubbel till rummet
Sen ut-check

 

 

Börja nya året med konferens på Sigtunastiftelsen

Redan 1917, när Sigtunastiftelsen grundades, fanns viljan att vara en plats för dialog och öppenhet. Tiderna förändras men ambitionen är densamma – vi vill erbjuda dig en plats för gränsöverskridande möten.
Med det strategiska läget i centrala Sigtuna och endast 17 minuter till Arlanda Flygplats, har du både småstadens idyll och hela världen inom räckhåll.

• 500kr rabatt under januari & februari på våra helpensionspaket för konferens

I helpensionen ingår;
• Ankomstfika med hembakt bröd
• Lunchbuffé, dagens soppa, salladsbuffé, dagensrätt samt vegetariskrätt
• Eftermiddagskaffe med hembakta bakverk och ostbricka
• Trerätters serverad middag
• Logi & frukostbuffé i enkelrum eller dubbelrum
• Guidad visning av Sigtunastiftelsen
• En liten gåva på rumme

Kontakta oss på bokning@sigtunastiftelsen.se

 

Kulturhelg, Niklas Strömstedt , Sven Olov Karlsson, Mikaela Steby Stenfalk

Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag, följt av en konsert med Niklas Strömstedt på fredag kväll. På lördag förmiddag möter du författaren Sven Olov Karlsson i ett samtal med Helle Klein. Uner eftermiddagen är det vernissage för Mikaela Steby Stenfalks utställning Utsnitt.  Kulturhelgen avslutas med Afternoon Tea.

I kulturhelgpaketet 2635 kr ingår kulturprogram och logi med helpension. ( Trerätters middag, frukost, lunch och Afternoon tea.)
Specialerbjudande: för dig som bokar kulturhelgen. Bo kvar en natt extra för 350 kr per person, kan endast bokas i samband med!

Konsert fredag 11 april 20.00
NIKLAS STRÖMSTEDT TRIO
Niklas Strömstedt, en av våra främsta popsångare och låtskrivare framträder denna kväll med Marika Willstedt, sång, piano och cello och Sara Niklasson, sång och multimusikant.

 

Författarmöte lördag 12 april 11.00
SVEN OLOV KARLSSON
Möt Sven Olov Karlsson, en av våra mest mångsidiga författare i ett samtal med Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein. I hans senaste roman Bygdedjuret (2024) återvänder han till sin hembygd i Västmanland.

 

Vernissage 14.00 – 16.00 Konstnärssamtal 14.30
MIKAELA STEBY STENFALK – UTSNITT

Möt konstnären Mikaela Steby Stenfalk i ett samtal om hennes utställning Utsnitt. Genom att kombinera traditionella och digitala verktyg får hon syn på tidigare svåråtkomliga berättelser. Konstnärssamtalet leds av Vilma Luostarinen.

Kulturhelg Helen Sjöholm och Sara Stridsberg

Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag, följt av en konsert med Helen Sjöholm och Martin Östergren på fredag kväll. På lördag förmiddag möter du författarna Sara Stridsberg och Elin Cullhed i ett samtal utifrån Stridsbergs senaste bok ”Farväl till Panic Beach”. Under eftermiddagen framförs Spirit land – ett textilt och musikaliskt allkonstverk. Kulturhelgen avslutas med Afternoon Tea.

I kulturhelgspaketet 2635 kr ingår logi med helpension. (Trerätters middag, frukost, lunch och afternoon tea.) 

Fredag 7 mars 20.00
HELEN SJÖHOLM OCH MARTIN ÖSTERGREN
Helen Sjöholm, en av våra stora sångartister, framför pärlor ur den svenska sångskatten tillsammans med pianisten Martin Östergren.

Lördag 8 mars 11.00
SARA STRIDSBERG I SAMTAL MED ELIN CULLHED
Möt författaren Sara Stridsberg i ett samtal med författaren Elin Cullhed utifrån Stridsbergs senaste roman Farväl till Panic Beach.

 

Lördag 8 mars 14.00
SPIRIT LAND · LÖRDAG 14.00
Möt sydsamiska textilkonstnären Emma Göransson Almroth och finlandssvenska musikern, tonsättaren och teologen Frank Berger i ett samtal med samiska teologen Åsa Virdi Kroik. Innan samtalet framförs det musikaliska allkonstverket Spirit land

 

Julbord och Nyårsmeny som Take Away

Ibland kan det vara skönt att slippa all stress kring maten under jul och nyårshelgen. Utöver vårt vanliga julbord som serveras mellan den 30 november och den 18 december erbjuder vi även vårt  julbord som Take Away. Julmaten hämtas här på Sigtunastiftelsen den 23 eller den 24 december och bokar du före den 8 december får du lite billigare pris

I år har köket också tagit fram en särskild nyårsmeny som endast erbjuds som Take Away. Nyårsmenyn avhämtas på Sigtunastiftelsen den 31 dec, man kan också få den hemkörd mot en extra avgift.

Med detta hoppas vi att ni alla får en riktigt fridfull jul!

Jul och nyårsmeny som PDF

Julbord som Take Away
Hämtas på Sigtunastiftelsen den 23 december 14 – 16 eller 24 december 10 – 11. Pris 325 kr vid bokningar före 8 december, därefter 375 kr.

Boka med avhämtning den 23 december

Boka med avhämtning den 24 december

Nyårsmeny som Take Away
Pris 395 kr. Avhämtning 31 december 10 – 11.
Boka med avhämtning den 31 december

Maria Fribergs fotografiska verk ”Ärvda drömmar/JB” doneras till Sigtunastiftelsen

Joachim Berner donerar Maria Fribergs fotografiska verk Ärvda Drömmar/JB till Sigtunastiftelsen. Verket som överlämnas den 28 augusti är en del av en pågående fotosvit där konstnären utforskar manlighet och maskulinitet, men också individens identitet i förhållande till omgivningens förväntningar.

Ärvda drömmar (2024–) är titeln på en pågående fotosvit av konstnären Maria Friberg. Som så ofta i hennes verk kretsar serien kring manlighet och maskulinitet, men också kring individens identitet i förhållande till omgivningens förväntningar, något som brukar blir tydligt vid generationsskiften inom familjeföretag. Med öppet sinne fördjupar hon bilden av mannen, hon gör den mer komplex och mångfacetterad. Vankelmodiga, sårbara och spörjande män släpps på ett självklart sätt in i hennes värld.

Ärvda drömmar har män och pojkar hejdats mitt i steget. Plötsligt överraskas de med oceaner av tid för reflektion och introspektion, en typ av aktiviteter som när det gäller män ibland förväxlas med passivitet. Det gäller också fotot med den medelålders JB där den stora och lilla världen – inne och ute – möts i en och samma bild.

 

Skådeplatsen är ett kalhygge med glest planterade björkar med påfallande gängliga trädstammar. Dit har JB flyttat sitt vardagsrum, som representeras av Mats Theselius ikoniska stålrörsfåtölj Bruno klädd med konjaksfärgat skinn, och den minimalistiska golvlampan Gala, signerad Jonas Bohlin. Möblerna, idag moderna designklassiker, skapade en hype under designboomen åren kring millennieskiftet – vid samma tid som JB inledde sin kometkarriär i yrkeslivet. Möblerna blev ett uttryck för hans generations smak, för utvaldhet och social status.

JB, vardagsklädd och en smula örnlik, avbildas i profil inte olikt den italienska renässansens magnifika fursteporträtt. Med skärpt blick registrerar han vad som händer i landskapet. Kroppen framstår som märkligt vriden i den skinnklädda stålrörsfåtöljen. Det är något som skaver och han ser inte helt avslappnad ut. Vem har gett grönt ljus till denna massiva skogsavverkning? Är det han själv, eller har han att förlika sig med tidigare generationers rovdrift på naturen? Kanske gör han sig redo för en gir, för att dra i spaken? Kalhygget, som mest påminner om ett slagfält, blir också en påminnelse om egna tillkortakommanden.

Snett bakom honom har Maria Friberg placerat en havsörn, på en gång en maktsymbol och en själslig följeslagare. Rovfågeln representerar något okontrollerbart och blir en förstärkning av JB:s frihetslängtan. I landskapet finns villebråd och örnens närvaro för tankarna till falkenering, en sysselsättning som samhällets absoluta toppskikt ägnade sig åt i äldre tid.

Maria Friberg arbetar med antydningar och associationer som drar åt olika håll. I bilden finns en underliggande kritik mot det kortsiktiga tänkandet i vår samtid.

Sophie Allgårdh
Konstkritiker och intendent vid Thielska Galleriet

 

Maria Friberg (f. 1966 i Malmö), utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, bor och verkar i Stockholm och Örbyhus. Hon arbetar med fotografi och video och är en av våra mest hyllade konstnärer med soloutställningar både i Sverige och internationellt, på Thielska Galleriet, Moderna Museet, Fotografiska, Santa Barbara Contemporary Arts Forum, Kalifornien, Conner Contemporary Art, Washington DC och Pi Artworks, London. Maria Fribergs verk ingår i samlingarna på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma i Helsingfors, Museum of Fine Arts Boston och Denver Art Museum. Hon representeras av Galleri Flach i Stockholm. Maria Friberg visar delar ur serien på LMNO Gallery, Brussel 12/9 – 16/11 2024.

 

Läs Joachim Berners krönika i Sigtunastiftelsen Magasin

Konsten är en katalysator för känslor och nya tankar, en slags forskning. Kraften är stark. Fler borde nyttja den – inte minst näringslivet….

 

Nytt nummer av Sigtunastiftelsen Magasin

Nu är höstens nummer av Sigtunastiftelsen Magasin ute hos våra prenumeranter, en tidning där vi berättar om det händer här på Sigtunastiftelsen. Du möter bland annat Mahsa Malekmarzban, en av årets fristadsstipendiater. Hon arbetade under många år som journalist i Iran tills censuren tvingade henne att lämna sitt hemland. Vår gästkrönikor denna gång är författaren Kjell Westö, författarstipendiat i år och för 25 år sedan. Under 25 år hinner det hända en hel del, både i livet, i samhället och här på Sigtunastiftelsen!

Om du ännu inte är prenumerant kan du läsa tidningen på nätet eller som e-tidning. Skickar du ditt namn och adress till program@sigtunastiftelsen.se så får du nästa nummer av tidningen i din brevlåda. Planerad utgivning av nästa nummer är januari 2025.

Läs Sigtunastiftelsen Magasin på nätet

Sigtunastiftelsen årets Sigtunaattraktion

Sigtunastiftelsen har utnämnts till ”Årets Sigtunaattraktion 2024”. Priset delades ut under Näringslivsgalan i Sigtuna kommun den 19 april.

– Vi är så glada för det här priset. Det kommer precis i rätt tid då vi håller på med en nystart och utvecklar vår 100-åriga stiftelse. Sigtunastiftelsen vill vara både en nationell och lokal aktör. Vi samverkar gärna med andra lokala företag och kommunen. Sigtunaborna ska alltid känna sig välkomna till oss på Manfred Björkquist allé 4, om det så är för att äta gott i vår restaurang, ta del av spännande kulturprogram eller ha konferens. Det här priset ger oss energi att fortsätta att förvalta ett fantastiskt idéarv och samtidigt skapa nytt. Vi hoppas många runtom i landet hittar till Sigtuna framöver, säger Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

Priset delades ut av Företagarna i Sigtuna med följande motivering:

”Med ett stabilt fundament och en tydlig riktning är vår vinnare fast förankrad på en attraktiv plats, med ett varierat utbud av olika attraktioner som attraherar många gäster.

Här välkomnas du lika varmt till sagostunder för de minsta som till svåra samtal om liv och död. Här diskuteras politik, religion och kultur. Härliga konsertkvällar blandas med spännande författarmöten, grillkvällar och bröllop. Men -man har också starkt bidragit till att kommunens Vandringsled, Ingegerdsleden, nu erbjuder oss alla möjligheten till rekreation i vårt närområde.

Med en ny stjärna vid rodret har man siktet inställt på en fortsatt spännande utvecklingsresa, men glömmer inte bort varför man finns till, vad man uppnått i mer än 100 år och ska fortsätta utveckla i minst 100 år till. I oroliga tider står vår vinnare för kontinuitet, öppenhet och inkludering. Dörren står öppen för oss alla och du kan alltid känna dig varmt välkommen till:

-Årets vinnare i kategorin ”Årets Sigtunaattraktion” – Grattis Sigtunastiftelsen!

 

Näringslivsgalan arrangeras av Företagarna i Sigtuna i samverkan med Sigtuna kommun. Årets gala ägde rum på Scandinavian XPO den 19 april.

Bildtext: Från vänster Mona Wågberg, styrelseledamot Företagarna; Annika Bröms, näringslivschef Sigtuna kommun och vd Destination Sigtuna, Rima Lastauskas, vd Villoeco, Agnes Arnborg, hotellchef Sigtunastiftelsen, Åsa Fredriksson, F&B Sigtunastiftelsen, Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen. Foto: Näringslivsgalan 2024

Påsk på Sigtunastiftelsen

Fira påsken på Sigtunastiftelsen. Upplev stillheten och njut av den goda maten.

Påskpaketet går att boka dygnsvis mellan den 17 april tom den 20 april.

I våra påskpaket ingår:
Digital rundvandring av Sigtunastiftelsen
Påskgodis på rummet
En påskinspirerad 2-rätters middag
Boende i ett av våra unika hotellrum
Härlig hotellfrukost

Hotellet har öppet fram till Påskdagen och du väljer själv hur många nätter som passar dig eller ditt sällskap.

Missa inte vår påskäggsjakt för de yngre familjemedlemmarna!

Önskar du endast komma till oss över dagen och äta vår traditionella påskbuffé (påskaftons lunch)  läs mer och boka här!

Ta gärna del av Mariakyrkans fina påskprogram – läs mer här 

 

Påskbuffé påskafton 19 april

Fira påsken på vackra Sigtunastiftelsen!
På påskafton dukar vi upp en härlig buffé med påskens alla läckerheter. Klassiska rätter med sill, lax, strömming och ägghalvor är självklara inslag på buffén, liksom lamm, vårprimörer och väl utvalda ostar. Buffén avslutas med påsktårta. Självklart finns även barnvänliga alternativ!

545kr / person
Barn 2–11 år 250 kr
Barn 0–2 år gratis

Missa inte Sigtunastiftelsens påskäggs-jakt! En rolig aktivitet för hela familjen.  Instruktioner och karta finns att hämtas utan kostnad i receptionen.