Kultursamtal Guro Olsdotter Gjöl

Välkommen till ett kultursamtal med konstnären Guro Olsdotter Gjöl, där hon berättar om sin väg till att bli konstnär och om sitt konstnärskap. Guro Olsdotter Gjöl arbetar med olika slags konstnärliga medier, som installationer, teckning och fotografi, och iscensätter och transformerar ofta alldagliga föremål i en platsspecifik konst. I de senaste utställningarna i Göteborg, undersöker hon förhållandet mellan materia, tomrum och tid genom teckning och skulptur, där storheten i universum undersöks genom dess mest oansenliga beståndsdelar, en fiktion till synes mer reell och faktisk än den som gestaltas. Guro Olsdotter Gjøl är född 1979 i Asker, Norge, och bor och arbetar i Göteborg. Hon är utbildad vid Kunstakademiet i Trondheim och Konsthögskolan Valand i Göteborg, där hon även har en master i fri konst på Högskolan för fotografi.
I samverkan med Sigtuna folkhögskola

Hon – En berättelse om kvinnor i Mellanöstern

Charlotta Sparres utställning, kurerad av Ulla Tillgren,  visar fotografier tagna i Egypten, Jordanien, Libanon, Palestina och Syrien. Hennes bilder utforskar begreppet kvinnlighet som identitet. Charlotta Sparre är född och uppvuxen i Sverige, men har levt mer än halva sitt liv i Mellanöstern och Nordafrika. I dag är hon direktör för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika i Amman.
”Många kvinnor jag möter i Mellanöstern och i Nordafrika är starka yrkesarbetande individer som med hårt arbete även får familjelivet att gå ihop. Jag vill visa på alla positiva krafter som samverkar och för utvecklingen framåt.” 
Charlotta Sparre

Vernissage under kulturhelgen 3 december 13.00 – 16.00

Duhan Burhan – Måleri

”Genom att använda mig av olika material och tekniker finner jag friheten att inte behöva bestämma, eller snarare bekräfta mitt uttryckssätt. I min konst jobbar jag inom olika fält och utgår ofta från det som jag har varit med om och upplevt under kriget i Syrien där jag kommer ifrån. Det blir då sorgligt och smärtsamt. Men när jag emellanåt låter min färgpassion ta över blir det annat intryck och annan energi. Måleriet är på något sätt den platsen jag söker mig till när jag vill undgå det smärtsamma.”

Duha Burhan var tidigare elev på Sigtuna folkhögskolas konstutbildning och studerar nu till bildlärare på Konstfack.

Vernissage lördag 17 september 14.00 – 16.00 

Utställningen visas i Rosengårdssalen till och med den 16 oktober.

Konstutställning – Papermade

”Uppvuxen med Mupparna, Beppe Wolgers dockor och Beatrix Potters balett älskar jag det antropomorfa uttrycket – att lägga till det mänskliga uttrycket hos djur eller dockor. Jag gör masker, troféer, fåglar och marionetter och djuren är ständigt återkommande. Det bara blir så. Jag hittar inspiration bland gamla leksaker, teaterrekvisita och cirkusmiljöer. Morfar var konservator så kanske ligger djurgestaltningen i arvet. Jag skapar för att jag inte kan låta bli. Jag har det i händerna.”

Sara Hjelmstedt arbetade tidigare som kultursekreterare på Sigtunastiftelsen men nu fokuserar hon helhjärtat på konsten. Sara föredrar papper framför alla andra material. Lätt, formbart, billigt och miljövänligt. Det går att bygga stort utan att det blir tungt och det är lätt att laga. Sara bor och verkar i Uppsala där hon bland annat är del i Kaleido Konsthantverk

Vernissage under kulturhelgen lördag 22 oktober 13.00 – 16.00

Gijs Weijer – Tryckt och klart

Gijs Weijer kommer ursprungligen från Amsterdam men bor och verkar sedan många år i Uppsala. Hans huvudfokus låg länge på abstrakt oljemåleri men har med tiden vridits mot teckning och grafiska tekniker.
Hans bildspråk befinner sig i gränslandet mellan figurativt och abstrakt och måleriet är både berättande och fantasirikt. Konsten har visats både i Tyskland och Nederländerna, han har även gjort ett flertal offentliga konstverk. Idag arbetar Gijs i Konstjord Studios i Gottsunda, Uppsala. Under hösten 2021 har Gijs framför allt arbetat med uppstarten av UKV, en grafisk verkstad belägen på Hospitalet i Uppsala. På Sigtunastiftelsen visar han en serie grafiska blad med fokus på screentryck där vissa är tillverkade i den nya verkstaden.

Konst

Konsten har sin givna plats på Sigtunastiftelsen. I Rosengårdssalen ges olika konstutställningar året om. I samband med våra kulturhelger har vi konstnärssamtal och vernissage där alla är välkomna.

Om du vill veta mer detta eller själv är intresserad av att medverka som utställande konstnär, ta gärna kontakt med vår kultursekreterare Sara Hjelmstedt, sara.hjelmstedt@sigtunastiftelsen.se