Utsträckta händer – Sanna Lindholm

”I ateljén pågår många samtal. Laserskuren MDF möter täljda detaljer. Yxade strukturer och detaljerat snidade ytor bekantar sig med mjuka, tunga, kroppsliga former från svarven. Konstruktioner av spillmaterial, olyckor och misstag, blyertsens flyktighet. Jag befinner mig i dialogen mellan material, metod och form, där ögats och handens närvaro är förutsättningarna. Ibland lämnar jag medvetet spår av processen för att skildra rörelse och föränderlighet, likt en del av skulpturens eget då, nu och möjliga framtid.”

Sanna Lindholm arbetar med skulptur i trä. Svarven spelar en central roll i hennes konstnärskap, men hon använder sig även av traditionella handverktyg så som kniv och bildhuggarjärn. Skulpturernas organiska, lekfulla former uppstår ur mötet mellan det cylindriska formarbetet och utforskandet av materialets natur. I hennes arbete har naturens rotation, svarvens produktion och träets cykliska energi starka band till varandra. I kontrast till svarvens direkthet söker hon sig genom handverktygen mot långsamhet och strävsamhet, efter känslan av att röra sig i allt större cirklar och längre cykler.

Trä som material har fascinerat Sanna Lindholm ända sedan barndomen. Dels utifrån sina fysiska egenskaper och möjligheter, dels utifrån att det bär på berättelsen om tid lagrat i sig. Trädets årsringar vittnar om hur tidsrymder både förgörs och synliggörs. En berättelse som kan avslöja trädets förutsättningar och förändringar genom tiden, dess förhållande till sina anlag och samtidigt, i varje nytt skott, en ny chans.

Sanna Lindholm (f. 1987 i Gävle) är konstnär som bor och verkar i Göteborg. År 2018 tog hon en masterexamen i Konsthantverk från HDK-Valand och har sedan dess visat sitt arbete i solo- och grupputställningar på exempelvis Trollhättan Konsthall, Galleri Not Quite, Galleri Cora Hillebrand, 3e Våningen, Konstepidemin och Detriti Gallery, Göteborg. Lindholm arbetar även med offentliga verk, exempelvis har hon skapat altarbordet Växtkraft till Nya vuxenpsykiatrin i Växjö samt Valurna till Mölndals Stadshus. Hennes arbete finns representerat i samlingarna hos Göteborg Konst, Falun kommun, Västra Götalandsregionen med flera.

Vernissage den 7 december kl. 14.00 – 16.00, konstnärssamtal kl. 14.30 i Kapellet.

Den som önskar kan förboka Afternoon tea i samband med anmälan.

 

Vävens stämmor – Ostwald Au-Yeung

Hur ser vävd musik ut? Vad händer om man för över sång från text till textil? I utställningen Vävens stämmor visar textilkonstnären Ostwald Au-Yeung en serie vävnader baserade på psalmmusik. Psalmsång har varit en viktig del av dagligt liv i Sverige, särskilt efter utgivningen av 1695 års psalmbok. Psalmer fick en central roll i allmogehemmet och sjöngs flera gånger om dagen till morgon- och kvällsbön samt under arbetets gång. De sjöngs ofta då man beredde linet och spann garnet och var en osynlig del av textiliernas tillverkning. Under 1800-talet kom standardiserade melodier att spridas i Norden genom psalmodikonen, som var både ett enkelt instrument och notbok baserad på ett siffernotsystem. Standardmelodierna förändrades över tid och tog på sina håll säregna former, så som i Övre Dalarna där man ”krusade”, eller remixade, psalmerna och på så vis gjorde dem till sina egna.

I de textila arbeten som visas på Sigtunastiftelsen har Ostwald Au-Yeung utgått från denna och andra psalmtraditioner. Genom att välja ut psalmer och ”krusa” dem i vävstolen blir noter och teman till geometriska mönster och vävnaderna till en ny folklig koral i glänsande linnetrådar. Samtidigt har arbetet med verken blivit ett sätt för konstnären att lära känna och rota sig i sin nya hemtrakt i Dalarna. Utställningen ställer på så vis även frågor om vad det innebär att höra hemma i en kultur och att förflytta sig mellan olika kulturer, med konsten, hantverket och musiken som hjälp.

Ostwald Au-Yeung (f. 1992) är konstnär och textilhantverkare verksam i Leksand, Dalarna. Han är uppvuxen i Toronto, Kanada, och har en bakgrund inom modedesign. Au-Yeung är utbildad vid Ryerson University, Toronto, Hong Kong Polytechnic University samt Central Saint Martins College of Art and Design i London. Sedan 2018 bor han i Sverige och arbetar både konstnärligt samt med vävnad och sömnad av bland annat folkdräkter och bruksföremål.

Vernissage den 5 oktober kl. 14.00 – 16.00. Konstnärssamtal samt sång av Anna Björklöf kl. 14.30 i Kapellet. Samtalet avslutas med Afternoon tea för den som så önskar. Bokas i samband med anmälan. 

Bilden av Hammarskjöld – Finissage

Välkommen till en fördjupande eftermiddag med Dag Hammarskjöld i fokus. I programmet ingår ett författarsamtal med Staffan Carlsson, finissage för fotoutställningen Bilden av Hammarskjöld med bubbel och kanapéer samt en föreläsning av brorsdotterdottern Caroline Hammarskjöld.

Program:

14.00 Författare Staffan Carlsson i samtal med Helle Klein, direktor på Sigtunastiftelsen
I Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker tecknar Staffan Carlsson Dag Hammarskjölds politiska profil. Han reser frågan hur Hammarskjölds personlighet påverkade hans sätt att utföra sitt uppdrag, både i Sverige och som FN-chef. Han ger i boken också sin syn på Hammarskjölds andlighet och hur den hängde samman med hans politiska gärning. Staffan Carlsson har 40 år bakom sig i svensk utrikesförvaltning. Han har tjänstgjort vid UD i Stockholm och varit ambassadör i Budapest, London och Berlin.

15.00 Finissage för Bilden av Hammarskjöld med fika

16.00 Föreläsning av Caroline Hammarskjöld
Hör brorsdotterdottern Caroline Hammarksjöld berätta om människan Dag Hammarskjöld, från uppväxtåren, kortfattat om karriären och om vad som är aktuellt kring Dag just nu. Vad var det som formade människan Dag Hammarskjöld och hans värdegrund? Vi får höra om hur Dag Hammarskjöld uppfattade livet genom sin palett av intressen så som natur, fotografi, konst, litteratur och musik, men även om hur han ägnade mycket tid till att läsa om mystik och fördjupa sig i frågor om andlighet och olika livsåskådningar. Föreläsningen illustreras med bilder ur Hammarskjölds privata arkiv.

Sigtuna Art Walk

Helgen 7 – 8 september öppnar Sigtuna stads konstnärer upp sina hem och ateljéer och bjuder in till besök. På Sigtunastiftelsen visas utställningen Bilden av Hammarskjöld. Caroline Hammarskjöld, Dag Hammarskjölds brorsbarnbarn och grundare av Hammarskjöld Inversio är på plats och berättar. Sigtuna Art Walk håller öppet 11 – 16 båda dagarna.

Erik Jeor – Canticum

I den svit som visas på Sigtunastiftelsen har Erik Jeor låtit sig ledas av tystnaden, mot ett lyssnande måleri. Från pandemiårens promenader i Stockholms naturområden har ett landskapsmåleri med nya klanger vuxit fram. Här möter konstnären de nordiska årstidernas tuktning och befrielse – subtila ljud av is, vatten och fauna. Målningarna har förmågan att ‘spela in’ sin omgivning och återge deras ljud och tystnad. I verken blir tystnaden mer än avsaknad av ljud. “Hörs det ett eko från naturen? Urskiljs ändå inte en glädje i klangen?”

Färgen är vital i den känsliga processen av droppande och penseldrag. Den är inte enbart ett redskap i konstnärens hand, utan tillåts röra sig fritt och bilda former över pappret. Motivet är himmel och jord. Det finns en avsikt att förflytta sig mellan platser och tillstånd. Arbetet utforskar inte bara vår relation till naturen, utan även till tron. I Erik Jeors måleri finns en önskan att rikta sig mot Gud och ta emot, vandrande i naturen och i måleriakten. Landskapen fångar vår tids melankoli, samtidigt som målningarna vittnar om en bärande och evig skönhet. Ur tystnaden framträder tonerna av en ny sång.

Erik Jeor (f. 1974) är konstnär och musiker verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt Ecole Nationale Supérieur des Beaux-Arts i Paris. Erik Jeor har tidigare varit aktuell med utställningar på bl. a. Saskia Neuman Gallery i Stockholm, Allegra La Viola i New York, Galerie Ora Ora, Hong Kong samt Galleri Benoni i Köpenhamn. Hans verk finns representerade i en rad samlingar, däribland Moderna Museet.

Välkommen på vernissage lördag 27 april kl. 14 – 16

Konstnärssamtal kl. 14.30 i Kapellet.

Utställningen pågår fram till den 31 maj 2024

 

Vernissage lördag 27 april kl 14 – 16

Konstnärssamtal kl 14.30

Vernissage lördag 27 april kl 14 – 16
Konstnärssamtal kl 14.30

Bilden av Hammarskjöld

I utställningen Bilden av Hammarskjöld visas Dag Hammarskjölds egna fotografier från hans många resor. På Kungliga biblioteket i Stockholm finns 3000 fotografier tagna av Hammarskjöld. I urvalet på Sigtunastiftelsen återfinns både naturskildringar, porträtt och ögonblicksbilder. Snarare än att ringa in en specifik aspekt av Hammarskjölds liv, söker utställningen svar på frågan: vem var människan Dag Hammarskjöld?

Enligt brorsdotterdottern Caroline Hammarskjöld var Dag en kreativ och känslig själ. Inte minst syns detta i hans poesi- och tankebok Vägmärken. Där avslöjas en sårbarhet men även en förmåga till intuitivt lyssnande och inkännande. Han brottades med frågor som vi alla kan känna igen oss i, så som tvivel och hopplöshet. Samtidigt var han, från insatsen som FN:s generalsekreterare från 1953 till det dramatiska dödsfallet i flygkraschen i Kongo 1961, en stark och öppen ledare med höga ideal. Dag Hammarskjöld var och förblir en vägvisare, som kan fortsätta att inspirera och ge hopp åt generationer framöver.

Dag Hammarskjöld hade ett stort intresse för människor, konst och kultur. Men han kände även till värdet av stillhet. Vid sidan av alla insatser i det som kallats ”världens mest omöjliga jobb” utformade han ett meditationsrum mitt i FN-huset i New York. Kontrasterna mellan storstadens buller och djup tystnad, aktiv handling och stilla kontemplation, präglade Dag Hammarskjölds liv och syns även i hans bilder. Mitt i världens kaos och konflikter valde Dag alltid att se det vackra. Fotograferandet blev för honom ett sätt att öva sig i att se. I bilderna får vi betrakta världen ur Dag Hammarskjölds ögon, vägledda av hans ord: ”det är bättre att lära sig se själv än att få sin syn bestämd av andras.”

Utställningen kan ses de dagar hotellet har öppet.
Hotellet har stängt eller är abonnerat 12 juli – 8 augusti,

 

Läs gärna intervjun med Caroline Hammarskjöld i Sigtunastiftelsen Magasin

Sanne Frostensson – En kort tid

I utställningen En kort tid visar Sanne Frostensson oljemålningar som rör sig mellan det nonfigurativa och figurativa. Målningarna kan betraktas både som rester av genomlevda processer och potentiella kontaktytor med det heliga. Hjärtat i utställningen är det skeende som den kristna påsken handlar om – döende och liv. Utställningsperioden sträcker sig från stora fastan, genom påskhelgen och in i påsktiden vilket bidrar till att belysa olika aspekter av målningarna.

I och med uppståndelsen framträder Gud på ett nytt sätt i världen – fördold och uppenbar om vartannat. Att delta i påskens mysterium har därför att göra med ens seende och blick. Inom ramen för utställningen ges betraktaren möjlighet att öva sitt seende – såväl det inre som det yttre. Söndag 7 april bjuder Sanne Frostensson tillsammans med Vilma Luostarinen (Sigtunastiftelsen) dessutom in till en kontemplativ eftermiddag under titeln Att åskåda i Sigtunastiftelsens Refugium som en förlängning av utställningen: ty det är… inlevelsen och smaken av tingen inifrån, som mättar och tillfredsställer själen (Ignatius av Loyola).

Sanne Frostensson (f. 1988) är verksam som konstnär och retreatledare i Bergen, Norge. Hon har en masterexamen i fri konst från universitetet i Bergen (2021) och en kandidatexamen med teologi som huvudområde från Newmaninstitutet i Uppsala (2019). Med projektet Stilla har hon de senaste åren haft en veckolig praktik av tystnad i en konstnärlig kontext. Att utforska närheten mellan andliga och konstnärliga praktiker på detta sätt är en röd tråd i hennes arbete.

 

Konst

Konsten har sin givna plats på Sigtunastiftelsen. I Rosengårdssalen ges olika konstutställningar året om. I samband med våra kulturhelger har vi konstnärssamtal och vernissage där alla är välkomna.

Om du vill veta mer detta eller själv är intresserad av att medverka som utställande konstnär, ta gärna kontakt med Vilma Luostarinen. vilma.luostarinen@sigtunastiftelsen.se