Lena Forsberg tilldelas Abrahams Barns Pris 2024

Abrahams Barns Pris 2024 tilldelas Lena Forsberg för utställningen Gränsland där hon genom ett omsorgsfullt konsthantverk med autentiska figurer och miljöer levandegör våra gemensamma betydelsebärande berättelser från judendom, kristendom och islam. Via muntligt berättande med gedigen kunskap bygger hon broar för förståelse över kultur- och religionsgränser. 

Abrahams Barns Pris delas ut årligen av Abrahams Barn och Sigtunastiftelsen. Prisutdelningen sker i samband med ”Abrahams Barns Dag” lördag den 16 mars kl 14.00 på Sigtunastiftelsen. Ola Henricsson, universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet, föreläser under rubriken ”Berättande sätter elevernas värld i rörelse. Om vikten av muntlig narrativ pedagogik.”

Lena Forsbergs utställning Gränsland visades första gången under åren 2008 till 2009 på Röhsska muséet i Göteborg och var därefter placerad i olika församlingar i Göteborg. Idag har utställningen sin hemvist i Gislaveds pastorat. I form av ett pedagogiskt konsthantverk är Gränsland Lena Forsbergs unika initiativ och idé. Genom ett oförtröttligt engagemang har Lena Forsberg skapat en utställning där hon konkretiserat texter från Torah, Bibeln och Koranen som visar på våra gemensamma berättelser från judendom, kristendom och islam. Med stor omsorg om detaljer har Lena Forsberg från grunden byggt upp historiskt autentiska miljöer och figurer. Hon har genom muntligt berättande, kunskap och med respekt levandegjort Gränsland för olika målgrupper men med ett särskilt fokus på barn och unga. Genom att betona det gemensamma blir berättelserna också allmänmänskliga vilket möjliggör identifikation som skapar empati och förståelse människor emellan.

”Den narrativa pedagogiken är en av hörnstenarna i Abrahams Barns verksamhet där tonvikten ligger på att synliggöra vårt samhälles betydelsebärande berättelser, som vi bland annat finner i de religiösa texterna. Lena Forsberg visar hur man genom berättelsen som metod både får en ökad kunskap och en djupare förståelse för varandra. Det är viktigt att mötas med ödmjukhet och respekt, och i mötet med ”den andre” få vi också möjligheten att upptäcka oss själva. Abrahams Barn vill därför lyfta förebilder som Lena Forsberg, eftersom hon, liksom Abrahams Barn önskar delta i byggandet av ett mer inkluderande samhälle”, säger Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn.


Sigtunastiftelsen och Abrahams Barn
Sigtunastiftelsen vill genom sin verksamhet skapa rum för dialog och gränsöverskridande möten i en miljö och ett sammanhang som utmanar till reflektion kring hela människan. Abrahams Barn är ett verksamhetsområde inom Sigtunastiftelsen, som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Abrahams Barns tre huvudområden omfattar religionskunskap och kulturmöten, språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter. Den narrativa pedagogiken står i centrum. Grunden är berättelsen och berättandet. www.abrahamsbarn.se

För ytterligare pressinformation: Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen. 073 593 55 68; sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se

Pressmeddelande som PDF

Nordisk kulturkonferens

Kulturen och konstens frihet är på olika sätt hotad i vår tid. Det får konsekvenser också för kyrkan som kulturscen. 14 – 15 juni arrangerar Svenska kyrkan, Norske kirkeakademier och Sigtunastiftelsen en nordisk kulturkonferens där vi samtalar och delar erfarenheter om kulturens roll för kyrkan och kyrkans roll för kulturen. Medverkar gör bland annat Erik Hillestad från Kirkelig kulturverkstad, Amanda Lind, tidigare kulturminister, musikerna Sara Parkman och Henning Sommero samt Sven Milltoft, kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling.

Konferensen vänder sig i första hand till kulturutövare och personer som arbetar i spänningsfältet mellan kultur och kyrka i Norden. Under två dagar på Sigtunastiftelsen ges möjlighet till erfarenhetsutbyte och teologiskt samtal med förhoppningen att vi tillsammans kan fördjupa samtalet om människans behov av kultur och andlighet.

Värdar för konferensen är

Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen
Marie Starck, kultursekreterare Svenska kyrkan
Erik Hillestad, Kirkelig kulturverkstad
Kristin Gunleiksrud Raaum, Norske kirkeakademier

Konferensen pågår 14 juni 10.00 – 15 juni 16.00. Pris inklusive helpension 3000 kr. 

Nordisk kulturkonferens på Sigtunastiftelsen 14 – 15 juni

14 – 15 juni bjuder Svenska kyrkan, Norske kirkeakademier och Sigtunastiftelsen in till en gemensam kulturkonferens på Sigtunastiftelsen. Valet av plats är ingen slump. I år är det 50 år sedan en liknande konferens anordnades på stiftelsen som bland annat inspirerade till bildandet av Kirkelig kulturverksted (KKV) som blev en viktig förebild för relationen mellan kyrka och kulturliv i hela norden. Under årets nordiska kulturkonferens medverkar bland annat Erik Hillestad, Kirkelig kulturverksted, tidigare kulturministern Amanda Lind, musikerna Sara Parkman och Henning Sommero, Petra Carlsson Redell, professor i systematisk teologi med inriktning på konst och Sven Milltoft, kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Den politiska polariseringen som blivit allt starkare i våra nordiska länder har aktualiserat vikten av att värna konstens och kulturens frihet. Det gäller även i den kyrkliga kontexten. Men vad innebär det rent konkret för kulturutövarna och kyrkan? Vad är det som står på spel? Under två dagar på Sigtunastiftelsen  ges personer som arbetar inom  spänningsfältet kultur och kyrka i norden möjlighet till ett erfarenhetsutbyte och teologiskt samtal kring kulturens roll i kyrkan och kyrkans roll i kulturlivet. Kanske kan man så tillsammans fördjupa samtalet om människans behov av kultur och andlighet?

Värdar för konferensen är Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen, Marie Starck, kultursekreterare Svenska kyrkan, Erik Hillestad, Kirkelig kulturverksted och Kristin Gunleiksrud Raaum, Norske kirkeakademier

Anmälan till konferensen

Nytt nummer av Sigtunastiftelsen Magasin

Vårnumret av Sigtunastiftelsen Magasin har kommit. Om du inte har fått den direkt hem i din brevlåda är du varmt välkommen att hämta en tidning hos oss i vår reception. I vårens nummer kan du bland annat läsa mer om Sigtunas nya pilgrimsled – Sankta Annaleden. Du kan också läsa mer om Dag Hammarskjöld i en intervju med hans brorsbarnbarn, Caroline Hammarskjöld. Dag Hammarskjöld är ju verkligen på tapeten nu i vår med anledning av filmen ”Hammarskjöld” och vi har glädjen att visa en utställning med Dags egna fotografier senare i sommar. Vi önskar er god läsning och en händelserik vår här på Sigtunastiftelsen.

Vårens nummer kan även läsas digitalt som PDF

Mystik Salong – Sara Parkman och Hampus Norén

I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag och uppläsningar, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Mystik salong anordnas i samverkan med Mäster Eckhartsällskapet och föredragen hålls av sällskapets vistelsestipendiater. Stipendiet är knutet till några av Sveriges mest intressanta bibliotek och arkiv för andlig och mystik litteratur på Sigtunastiftelsen.

Vi möts klockan 18.00 i meditativ stillhet, recitation av texter och ett fördjupande föredrag. Omkring kl 19.00 blir det paus med Bibblan bar som erbjuder dryck och snacks. Efter paus följer ett öppet samtal under ledning av Lisbeth Gustafssonjournalist, författare och ordförande i Mäster Eckhartsällskapet.

Denna kväll gästas vi av musikerna Sara Parkman och Hampus Norén som bjuder på musik och samtal under rubriken Till det som alltid funnits. 

Kultursamtal Frida Röhl

Frida Röhl, regissör och skådespelare, tillträdde som Folkteaterns konstnärliga ledare våren 2014. Innan dess hade hon varit konstnärlig ledare och skådespelare på Teater Tribunalen. Parallellt med uppdragen på Tribunalen har hon frilansat mycket på andra teatrar, både som regissör och skådepelare, t.ex. Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Backa Teater, SMOT, Regionteater Väst, Unga Klara m.fl. Utöver det har hon även medverkat i flera radioteateruppsättningar och filmer. Hon har bl.a regisserat Välja säte… och 12 andra sätt att förändra världen på Regionteater Väst, Maria Stuart på Kulturhuset Spira i Jönköping och Författarna av Alejandro Leiva Wenger som spelades på Unga Klara samt på Bibu våren 2014. På Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har hon de senaste åren regisserat Minnesstund av Alejandro Leiva Wenger, Dumma jävla mås – en bearbetning av Anton Tjechovs Måsen – av Aaron Posner och Bang med Anna Takanen i titelrollen.

Frida Röhl är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö, tog examen 1997. Innan scenskolan var hon med och startade en teater på Rosengård i Malmö, Drömmarnas Hus.

Samverkan med Sigtuna folkhögskola

 

Arts & Crafts och den hållbara trädgården

Arts & Crafts-rörelsen har under de senaste åren åter blivit intressant, men i Sverige är det ofta enbart för de vackra föremål och mönster som producerades. Men Arts & Crafts-rörelsen är ju så oändligt mycket mer. Den har redan från början arbetat med idéer om hantverkets glädje och betydelse, sambandet mellan hand och tanke och nödvändigheten för människan att samverka med, och vårda vår omgivande miljö – alltifrån byggnader och trädgård till naturen runt omkring. I detta sammanhang är det extra intressant att se trädgårdens roll och utformning som en del av den helhet som var så viktig inom Arts & Crafts. Sigtunastiftelsen räknas som Arts & Crafts-arkitektur. Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare, fotograf och kulturvetare som skriver om trädgårdar, arkitektur och hållbarhet och vars senaste bok heter I min trädgård vill jag vara Karin : en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn.

I samband med programmet öppnas vårens Fröbibliotek och lokala fröer kan lånas gratis under kvällen.

Kl 19.00 Föredrag.

Kl 19.50 Fröbiblioteket öppnar.

Kl 20.10-30 Publiksamtal.

Entré: 100 kr
Rabatterat pris 50 kr för medlemmar i Sigtuna Trädgårdsförening

Samverkan med Sigtuna Trädgårdsförening

 

Existentiellt litteratursamtal – Frö

Biblioteket bjuder in till existentiell och kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.

Under våren rör vi oss i gränslandet mellan andlighet, natur, kultur och samhälle. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker svar hos oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Vi läser utdrag ur texter på aktuella teman. Skönlitteratur, poesi och facktexter vävs samman med andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.

Kvällens tema: Frö

Att så ett frö – att göra skillnad. I det till synes lilla fröet bor kunskap och kraft. Vid rätt tidpunkt, plats och med rätt näring kan fröet få spira och komma till sin fulla rätt. Vilka fröer sår jag hos mina medmänniskor?  Vad vattnar jag, vad låter jag gro hos mig själv och i min omgivning? Den som odlat vet att ibland går det enkelt och ibland krävs pyssel, extra omsorg och nya vägar. Med tålamod och tillit kan vi hålla ut, utan att i förväg se eller veta resultatet. Med en god gärning i taget kan vi vara den skillnad vi vill se i världen. Vi läser ekopoesi på svenska och engelska samt andra texter.

Morgonmeditation i Kryptan

Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan.
Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85

Mona Henning tilldelas Abrahams Barns Pris 2022

Abrahams Barns Pris delas ut årligen av Abrahams Barn och Sigtunastiftelsen. Prisutdelningen sker i samband med ”Abrahams Barns Dag” lördag den 26 mars kl 14.00 på Sigtunastiftelsen. Charlotte Frycklund, nätpräst i Svenska kyrkan och författare föreläser under rubriken ”Kvinnor från det första testamentet”.

Mona Henning startade förlaget Dar Al-Muna 1984 för att ge ut svenska barnböcker på arabiska och var därmed den första att göra detta i Sverige. Den jordanskfödda förläggaren har nu i snart 40 år gett ut mer än 200 titlar där utbudet utökats med svensk ungdoms- och vuxenlitteratur som översätts till främst arabiska, men även till andra språk. Det började med att Mona Henning, insåg att arabiskspråkiga länder ofta saknar barnboksutgivning som inte har ett pedagogiskt eller religiöst innehåll. De första böckerna som översattes blev därför Gunilla Bergströms Alfons Åberg. Utgivningen når idag både arabisktalande i Sverige och utomlands. Mona Henning har oförtröttligt verkat för att lyfta barnbokens status. I Sverige och arabvärlden deltar hon i bokmässor, besöker skolor och bibliotek och är en stark förkämpe för vikten av att stimulera barns läsning.

– Den narrativa pedagogiken är en av hörnstenarna i Abrahams Barns verksamhet där tonvikten ligger på att synliggöra vårt samhälles betydelsebärande berättelser, som vi bland annat finner i (barn)litteraturen. Genom berättelser skapas identifikation som stärker empatin och dessutom bidrar läsning till språkutveckling, som ger individen möjlighet till en aktiv roll i samhället. Abrahams Barn vill därför lyfta förebilder som Mona Henning, eftersom hon, liksom Abrahams Barn önskar delta i byggandet av ett mer inkluderande samhälle”, säger Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn.

Sigtunastiftelsen och Abrahams Barn
Sigtunastiftelsen vill genom sin verksamhet skapa rum för dialog och gränsöverskridande möten i en miljö och ett sammanhang som utmanar till reflektion kring hela människan. Abrahams Barn är ett verksamhetsområde inom Sigtunastiftelsen, som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Abrahams Barns tre huvudområden omfattar religionskunskap och kulturmöten, språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter. Den narrativa pedagogiken står i centrum. Grunden är berättelsen och berättandet. www.abrahamsbarn.se

För ytterligare pressinformation: Sofia af Geijerstam, kommunikationschef vid Sigtunastiftelsen 073 593 55 68; sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se
www.sigtunastiftelsen.se

Anmäl dig till prisutdelningen Sigtunastiftelsen lördag 26 mars 14.00