Konsert: Song of Songs

I en värld som plågas av konflikter, sjukdom och oro erbjuder musiken en vila och en helande plats att hämta kraft från. Vi vill laga och läka världen genom att besjunga den tidlösa kraften i kärlekens möjlighet med kärlekspoesi från Höga Visan. Med en blandning av nykomponerad och äldre musik för åtta röster och instrument, besjunger vi kärleken som motstånd och återhämtning för en värld drabbad av rädsla och splittring. Vår musikföreställning vill verka i detta rum av poesi, klang och reflektion och stanna upp inför insikten; – ett enda klot, en enda mänsklighet.

Medverkande: Sanna Källman, Åsa Johansson, Anci Hjulström, Karin Marmander, Gunnar Axelson Fisk, Robin Johansson, Patrick Rydman, Sten Källman (medlemmar ur Sångensemblen Amanda & Vibafemba) samt Trio Samara med Ahmad al Khatib, Stefan Bergman, Sten Källman.

Erbjudande från restaurangen

3-rätters middag 595 kr  som serveras kl 18.00. Förbokas i samband med din anmälan.

Kulturhelg Helen Sjöholm och Sara Stridsberg

Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag, följt av en konsert med Helen Sjöholm och Martin Östergren på fredag kväll. På lördag förmiddag möter du författarna Sara Stridsberg och Elin Cullhed i ett samtal utifrån Stridsbergs senaste bok ”Farväl till Panic Beach”. Under eftermiddagen framförs Spirit land – ett textilt och musikaliskt allkonstverk. Kulturhelgen avslutas med Afternoon Tea.

I kulturhelgspaketet 2635 kr ingår logi med helpension. (Trerätters middag, frukost, lunch och afternoon tea.) 

Fredag 7 mars 20.00
HELEN SJÖHOLM OCH MARTIN ÖSTERGREN
Helen Sjöholm, en av våra stora sångartister, framför pärlor ur den svenska sångskatten tillsammans med pianisten Martin Östergren.

Lördag 8 mars 11.00
SARA STRIDSBERG I SAMTAL MED ELIN CULLHED
Möt författaren Sara Stridsberg i ett samtal med författaren Elin Cullhed utifrån Stridsbergs senaste roman Farväl till Panic Beach.

 

Lördag 8 mars 14.00
SPIRIT LAND · LÖRDAG 14.00
Möt sydsamiska textilkonstnären Emma Göransson Almroth och finlandssvenska musikern, tonsättaren och teologen Frank Berger i ett samtal med samiska teologen Åsa Virdi Kroik. Innan samtalet framförs det musikaliska allkonstverket Spirit land

 

Musikbar – Shtoltse lider med Ida Gillner och Livet Nord

För hundra år sedan blomstrade jiddischkulturen och det fanns en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga, djärva visioner. Med den internationellt uppmärksammade Shtoltse lider (Stolt poesi) får denna poesiskatt nytt liv genom musikerduon Ida Gillner & Livet Nord, där ord och musik omsorgsfullt flätats samman i nya tonsättningar som lekfullt och dynamiskt rör sig från jiddisch folksång, klezmer och 20-talscabaret till filmisk konstmusik och ett stråk av nordiska folktoner. Shtoltse lider påbörjades 2016 och blev en scenisk föreställning och så småningom ett album som släpptes 2019. I projektet har samarbetet med litteraturvetaren och översättaren Beila Engelhardt Titelman varit betydelsefullt. Ida Gillner – sång, piano, sopransaxofon, berättande, komposition. Livet Nord – violinquinton, sång, klockspel.

Erbjudande från hotell & restaurang
Dryck & snacks – Erbjuds i pausen i biblioteket
Kulturmacka – Erbjuds före evenemanget i restaurangen 18.00. Pris 195 kr. ( Förbokas vid anmälan)
Tvårätters middag & övernattning – 1090 kr/ person. Middag serveras 18.00,

Konsert Niklas Strömstedt

Välkomna till en intim triokonsert med Niklas Strömstedt. Niklas Strömstedt är en av Sveriges främsta popsångare och låtskrivare. Han fick sitt första större genombrott med den numera klassiska jullåten Tänd ett ljus tillsammans med gruppen Triad 1987. Den första soloframgången kom med Sista morgonen 1989. 1992 skrev han det vinnande Melodifestivalbidraget Imorgon är en annan dag. Ett par år senare bildade han tillsammans med Orup och Anders Glennmark GES, som fick en enorm framgång med Sveriges officiella låt till fotbolls-VM När vi gräver guld i USA samma år. Niklas Strömstedt har skrivit en rad hitlåtar under åren och mottagit flera priser. Han har också tillsammans med Björn Ulvaeus översatt sångtexterna till den svenska uppsättningen av Mamma Mia och varit programledare i tv, bland annat för Tack för musiken! och Tillsammans med Strömstedts.

Niklas Strömstedt framträder denna kväll tillsammans med Marika Willstedt, sång, piano och cello, och Sara Niklasson, sång och multimusikant.

Konsert 250 kr
Musikkväll, konsertbiljett och middag 845 kr
Musikdygn, konsertbiljett, middag och övernattning 1795 kr

Kulturhelgspaket med helpension 2635
Konsertbiljett, författarmöte med Sven  Olof Karlsson, vernissage, logi. Trerätters middag, frukost, lunch afternoon tea.

 

Sofia Sandén & Ulrika Bodén med Anders Nybergs ensemble

I denna konsert möter folksångerskorna Sofia Sandén och Ulrika Bodén körledaren, kompositören och arrangören Anders Nyberg och hans körensemble – i kärlekssånger, koraler och färgrika improvisationer. Röster och toner krokar lekande lätt i varandra och deras musikaliska möte visar hur mycket mer som förenar oss människor än vad som skiljer oss åt.
Sångerskorna Sofia Sandén och Ulrika Bodén har musicerat tätt ihop i många år. Deras karaktäristiska stämsång har hörts i populära gruppen Ranarim och duon Sångsystrar. Som solister har Ulrika och Sofia etablerat sig som två av Sveriges främsta folksångerskor, med starkt personliga uttryck för de traditionen vidare och skapar ny musik. Anders Nyberg, välkänd körledare, kompositör och arrangör, började sin musikerbana i sånggruppen Fjedur, som i slutet av 70-talet turnerade i Sydafrika och tog med sig hem musik därifrån, och hans arbete som körledare har fört honom ut över världen. Anders Nyberg har skapat flera nydanande körmässor och över 300 körkompositioner – hela tiden med en stark förankring i Västerdalarnas folkmusik- och koraltradition.

Erbjudande från hotell & restaurang

Sigtunastiftelsens matiga smörgås ”Kulturmackan” 225 kr/per person erbjuds före evenemanget 18.30.

Det finns också möjlighet att sova kvar på vårt vackra hotell, 1090 kr/per person inklusive en 2-rätters middag, kl 18.00

Förbokas i samband med anmälan till evenemanget.

Martin Hederos c/o Satie

I denna konsert får vi möta en av Sveriges mest aktiva, mångsidiga och flerfaldigt Grammis-prisade musiker Martin Hederos. Han har här utvidgat sin repertoar ytterligare genom att ta sig an Erik Satie, den franske kompositören som kallats ”minimalismens fader”. Martin Hederos tar sig friheter med materialet, blandar in sina egna pianokompositioner och lyfter fram den redan befintliga jazzådran i Saties kompositioner. Med sig på scenen har han producenten av skivan Hederos c/o Satie (2022) och den på senare år ständige följeslagaren Anton Sundell som processar flygeln och adderar ljud och ambiens.

Samverkan med Studieförbundet Bilda och Svensk Förening för Narrativ Medicin.

Erbjudande från restaurangen

Passa på att avnjuta Sigtunastiftelsens ”Kulturmacka”. Pris 195kr vid förskottsbetalning i samband med anmälan.
Serveras kl 18.30.

Spirit land – Ett textilt och musikaliskt allkonstverk

Spirit land är ett samarbete mellan den sydsamiska textilkonstnären och arkeologen Emma Göransson Almroth och den finlandssvenska musikern, tonsättaren och teologen Frank Berger, som har med sig sju musiker. Emma Göransson har skapat en skulptural textilinstallation bestående av tre monumentala vävar som representerar de tre kosmologiska sfärerna inom traditionell samisk världsåskådning: himlen, jorden och underjorden. Frank Berger har skapat musik till dessa vävar och således tonsatt de landskap vävarna representerar. I samband med verkets uppförande hålls ett öppet samtal där konstnärerna samtalar med den samiska teologen Åsa Virdi Kroik om mötet mellan majoritetsbefolkningen och samisk kosmologi.

Medverkande:
Frank Berger – vevlira, sång
Carolina Bjon – cello
Minna Hokka – övertonsflöjt
Olli Liljeström – slagverk
Marianne Maans – violin
Kari Mäkiranta – keyboard
Nina Nordvall Vahlberg – jojk
Emma Göransson – textilkonstnär, master i konstnärlig forskning, fil. dr. i arkeologi samt jojkare                                                                              Åsa Virdi Kroik – teol. dr. i religionshistoria Uppsala universitet

Samverkan med forskarnätverket Praxis of Social Imaginaries baserat vid Åbo Akademi.

Erbjudande från restaurangen

Lunch: 195 kr serveras kl 12.30
Afternoon tea: 150 kr serveras kl 16.00

Konsert Helen Sjöholm och Martin Östergren

Vi gästas  denna kväll av Helen Sjöholm – en av våra stora sångartister. Hon fick sitt stora genombrott som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla 1995 och sjöng sedan den engelska konsertversionen Kristina på Carnegie Hall i New York och Royal Albert Hall i London. Hon har sjungit i ett flertal stora musikalroller, senast i Änglagård på Oscars 2023 och i Company på Kulturhuset 2024. Hon är medlem och sångerska i Benny Anderssons orkester BAO, som hon haft sin hittills största hitlåt med, Du är min man. Hon har gärna ägnat sig åt den svenska visan och har gett ut skivan Visor (2002) med Jojje Wadenius samt Genom varje andetag (2003) med Anders Widmark. Hon har även medverkat i filmer som Richard Hoberts Där regnbågen slutar (1999) och Kay Pollaks Så som i himmelen (2004).

Den här kvällen framför hon tillsammans med pianisten Martin Östergren pärlor ur den svenska visskatten, men även sånger från musikalens värld. Martin Östergren är pianist, arrangör och kompositör, och har ackompanjerat Helen Sjöholm under lång tid.

Helgens erbjudanden

Konsert 250 kr
Musikkväll med konsertbiljett och trerätters middag 845 kr
Musikdygn med konsertbiljett, trerättersmiddag, logi och frukost 1795 kr

Kulturhelgspaket 2635 kr
I kulturhelgspaketet ingår trerätters middag, konsert, logi, frukost, författarmöte med Sara Stridsberg, lunch, vernissage och afternoon tea.

Fredsandakt – Pilgrimerna, samerna och den heliga naturen – Inställt!

Evenemanget är inställt! Vi återkommer med ett nytt datum!

Sigtunaprinsessan Ingegerd Olofsdotter blev en symbol för fred i sitt nya hemland Kievrusriket och firas som det kristna helgonet Sankta Anna den 10 februari. Hon döptes troligtvis tillsammans med sin far kung Olof Skötkonung in i den kristna tron i S:ta Brigidas källa i Husaby i Västergötland.

Ingegerd har nu två pilgrimsleder uppkallade i sitt namn: Ingegerdsleden och Sankta Annaleden med Sigtuna som centrum. På Sigtunastiftelsen har vi i flera år firat det keltiska helgonet S:ta Brigida den 1 februari, förra året i samband med den samiska nationaldagen 6 februari. I år lyfter vi tillsammans med Ingegerd freden i en fredsandakt med dans, tal, musik och poesi.

Medverkande: Kajsa Franke, dans, Anders Claesson, poesi, Carola Sundqvist.

Erbjudande från hotell & restaurang

Passa på att avnjuta Sigtunastiftelsens matiga smörgås ”Kulturmackan”  Pris 225 kr/per person. Serveras 17.30, efter evenemanget.

Vi erbjuder dig även att sova kvar på vårt vackra hotell till ett förmånligt pris av 1090 kr/per person och då ingår även en 2-rätters middag, kl 18.00

Förbokas i samband med anmälan

Musikbar – Ingrid Malmén Trio

Ingrid Malmén räknas som en av främsta vokaltalangerna inom svensk jazz och fick utmärkelsen Årets vokaljazz 2023 av tidskriften LIRA. Till Sigtunastiftelsen kommer hon med musik från sitt prisade tredje fullängdsalbum Tidvatten samt nyskrivet material. På albumet gestaltas kontrasterna mellan ett oroligt sinne och en stabil natur. Malmén berättar angeläget om en strävan efter närvaro och konstanter – i en tillvaro som känns förgänglig och distanserad. Med sig har hon en handplockad grupp med några av Sveriges främsta unga jazzmusiker, som ger nerv och energi åt varje ton. Ingrid Malmén – sång, komposition, Alice Hernqvist – piano, Ingrid Schyborger – kontrabas.

 ”En unik svensk jazzsångpoet” – Lira 2023. ”Inget tvivel om att hon är en av de mest spännande, nya vokaltalangerna i Sverige just nu.” – Salt Peanuts 2024. ”Bland den bästa svenska jazzlyriken sen Beppe Wolgers.” Gaffa, 2022.

Ingrid Malmén (f. 1994) är en Stockholmsbaserad jazzvokalist och kompositör. Hennes svenska texter med nyskapande kompositioner bildar ett eget uttryck på den svenska jazzscenen. Med stark närvaro och stor röstkapacitet skapar Ingrid Malmén en atmosfär som sällan lämnar lyssnaren oberörd. Bland de utmärkelser hon fått märks senast skivan Tidvatten som blev utsedd till årets vokaljazz 2023 av tidningen Lira.

Alice Hernqvist (f. 1992) är en Malmöbaserad pianist och kompositör som spelar både i egna och andras projekt, främst med originalmusik där jazzen står i fokus med influenser från modern musik och frijazz. Fokuset ligger på improvisation och att hitta nya vägar i musiken.

Ingrid Schyborger (f. 1999) är en Stockholm- och New York baserad basist och kompositör som är verksam världen över. Hennes rytmiska lekfullhet och harmoniska skicklighet skapar ett unikt sound.

 

Erbjudande från hotell & restaurang

Dryck och snacks erbjuds i biblioteket under pausen
Sigtunastiftelsens ”Kulturmacka” 195kr serveras före evenemanget 18.30 ( Förbokas i samband med anmälan.)
Tvårätters middag och övernattning 1090 kr / person. Middag serveras 18.30