Aquae profundum – Vattnets djup

Välkommen till Olaus Petri-kapellet på Sigtunastiftelsen där vi denna kväll får lyssna till Aquae profundum
– nio kompositioner av och med musikern och bildkonstnären Erik Jeor. Kompositionerna/sångerna består av tonsättningar av texter från kyrkolärare och mystiker från 200-300-talet som Augustinus, Origenes och Gregorius av Nazians, men även en text i samma anda av Gunnel Vallqvist.  Materialet släpps under hösten/vintern 2020 på ett album där bland andra Jennie Abrahamsson, Goran Kajfes, Per Texas Johansson och Andreaz Hedén medverkar.

Så här beskriver Erik Jeor själv Aquae profundum: ”Det började med att jag i slutet av 90-talet läste dessa texter av kyrkolärare och mystiker, översatta till svenska av Anders Frostenson. En värld av religiösa scener med enastående
precision och poesi öppnade sig. Var och en av dessa texter kallar oss till djup meditation och reflektion; ibland plågad, ibland lysande, ibland lyssnande. Texterna fick resonans i mig och jag tonsatte på ett personligt sätt med enkla melodier. Under tjugo år har sångerna och musiken växt fram. Kompositionerna präglas av spontanitet och känslomässigt engagemang med noggrann efterforskning. Sångerna är inte avsedda för stora katedraler eller offentlig ceremoni, utan för personlig meditation, i hörlurarna på bussen, i kapell och vardagsrum.”

Medverkande:
Erik Jeor, bildkonstnär och musiker född 1974, bor och arbetar i Stockholm. Han har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan. Hans verk har visats såväl nationellt som internationellt, bland annat i Hongkong, Shanghai, New York. Han är även representerad i samlingar som bl a Moderna Museet och Malmö Konstmuseum och har utfört en offentlig utsmyckning för Karolinska Institutet.
Andreaz Hedén, keyboards, är frilansmusiker och kompositör som fritt rör sig mellan konstmusik och jazz och har tidigare samarbetat med bland andra Gösta Rundqvist och Jonatan Johansson.
Dessutom medverkar Johan Berthling, kontrabas och Goran Kajfes på trumpet.  klarinett.

Mer om de medverkande:
Erik Jeor, bildkonstnär och musiker född 1974, bor och arbetar i Stockholm. Han har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan. Hans verk har visats såväl nationellt som internationellt, i bland annat Hongkong, Shanghai, New York. Han finns representerad i samlingar som bl a Moderna Museet och Malmö Konstmuseum och har utfört en offentlig utsmyckning för Karolinska Institutet.

Goran Kajfeš, är en svensk trumpetare med kroatiska rötter, son till jazzpianisten Davor Kajfeš. Goran har arbetat med bland andra Stina Nordenstam, Fläskkvartetten, Kent, The Tiny, Bruno K. Öijer, Neneh Cherry, Robyn, Mando Diao, Lester Bowie, Blacknuss, Sugababes, Nicolai Dunger, Eric Gadd, Håkan Hellström, Janet Jackson, Spjärnsvallet, Moneybrother, Freddie Wadling, José González, Joe McPhee, The Soundtrack of Our Lives, Weeping Willows, Freddie Cruger, Eric Malmberg, Magnus Carlson, Kaah, Martha Reeves and the Vandellas, Club Killers, Titiyo, Monica Zetterlund, Eagle-Eye Cherry, Eldkvarn, Infinite Mass, Majid Bekkas, Matti Bye, Bo Kaspers Orkester, Melissa Horn, Stefan Sundström, Peter Lemarc, Stephen Simmonds, The Thing XL, Cheik Lô.

Andreaz Hedén, keyboard, är frilansmusiker och kompositör som fritt rör sig mellan konstmusik och jazz och har tidigare samarbetat med bland andra Gösta Rundqvist och Jonatan Johansson.

Johan Berthling, är en svensk jazzmusiker (basist). Han utbildade sig på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1996-1998 och har därefter arbetat som frilansande jazzmusiker. Han ingår bl.a. i grupperna Nacka Forum (med Goran Kajfes och Jonas Kullhammar) Animes, LSB, Sten Sandell Trio, Sandell-Ljungkvist-Berthling och Christer Bothén Acoustic Ensemble. Berthling har även samarbetat med Nicolai Dunger. Han är en av grundarna av grupperna Tape och Fire!.

Med hänsyn till gällande restriktioner för publika evenemang kan vi endast välkomna förbokade platser. Vänligen visa din biljett i entrén. Restaurangen öppen från 17.00. Boka gärna bord i förväg på [email protected] eller 08 592 589 85

Sigtuna Sångensemble & Margareta Bengtsson – inställt

Adventskonserten den 29 november kl 16.00 är tyvärr inställd då vi under rådande läge inte kan genomföra en  konsert med en stor kör på ett tryggt sätt.

Vi är mycket ledsna för detta, då det är en fin och uppskattad tradition vi har sedan flera år tillbaka.

Vi hoppas dock att kunna genomföra programmet 1a advent 2021 och hoppas få välkomna er tillbaka.

 

 

 

 

Pianokonsert Paul-André Bempéchat

Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum, så även vi på Sigtunastiftelsen! Välkommen till ett unikt gästspel av den fransk-kanadensiska pianisten och musikhistorikern Paul-André
Bempéchat. Han är idag knuten till centret för europastudier vid Harvard University och gör gästspel runt om i världen. Bempéchat har framträtt och gjort inspelningar på konsertestrader över hela Europa och i Nordamerika.
Som exempel kan nämnas Stockholms och Göteborgs konserthus, Finlandiahuset i Helsingfors, Berlins konserthus, Barbican Centre i London, under Wiener Festwochen, på Harvards och Princetons universitet och i Bostons Jordan Hall. Med sina direktsända framträdanden i schweiziska radions Salle Ernest Ansermet i Genève med Beethovens respektive Schuberts tre sista pianosonater, har Paul-André Bempéchat blivit en högt uppskattad uttolkare av de stora wienklassiska mästarna.

Kvällens program ägnas åt Ludwig van Beethovens tre sista pianosonater: Sonata no. 30 in E dur, Opus 109 (1820), Sonata no. 31 in Ass-dur, Opus 110 (1821-22) och Sonata no. 32 in C moll, Opus 111 (1822).

Restaurangen är öppen från 17.00 och ni är varmt välkomna att boka bord på [email protected] eller 08 592 589 00

Iris Bergcrantz & Matilda Voss Gustavsson

Denna helg gästas vi av den kritikerrosade sångerskan Iris Bergcrantz och författaren Matilda Voss Gustavsson som med sin aktuella reportagebok Klubben toppat bästsäljarlistorna under året. Välkommen till en kulturhelg med skön musik, spännande samtal och utsökta måltider i en unik atmosfär.

Helgens erbjudanden

Kulturhelgspaket

I kutlturhelgspaketet ingår entré till konsert och författarmöte, ankomstkaffe, fyrarättersmiddag, frukost, förmiddagskaffe och lunch samt boende.
Del i dubbelrum: 1 725 kr
Enkelrum: 1925 kr
Boka kulturhelgspaket 

Konsert med Iris Bergcrantz & Vindla Stringquartet lördag 21 november 20.30 – fullbokat!
Entré till konsert 150 kr
Entré till konsert & middag 595 kr

Författarmöte med Matilda Voss Gustafsson söndag 22 november 11.00 – fullbokat!
Entré till författarmöte 75 kr
Entré till författarmöte & lunch 245 kr

 

Iris Bergcrantz trio & Vindla stringquartet
Kritikerrosade Iris Bergcrantz besökte under våren Sigtunastiftelsen som en i gruppen Åkervinda. Nu återkommer hon som solosångerska med eget band. Nyligen släpptes hennes andra soloalbum Young dreams där hon skrivit och arrangerat för jazzkvartett och stråkkvartett. Musiken inspireras av 60-tals jazz, klassisk impressionism, folkmusik och experimentell pop. Iris har spelat på scener som Rochester International Jazz Festival, A-Trane, Berlin, samt turnerat runt om i Europa och blivit omnämnd i pressen som ”Ny svensk jazzsensation”, ”en av Sveriges, ja världens främsta jazzvokalister” och ”A force of nature”. Hennes trio består av Calle Brickman, piano, Anders Fjeldsted, bas och Andreas Fryland, trummor. Dessutom medverkar stråkkvartetten Vindla. Orädda tar sig kvartetten an allt från klassiska stycken till pop-stråk och skapar en naturlig mix av gammalt och nytt.
Vindla består av Caroline Karpinska, violin, Maria Bergström, violin, Elina Nygren, viola och Gerda Holmquist, cello.

Matilda Voss Gustavsson
Matilda Voss Gustavsson är kulturjournalist och krönikör på Dagens Nyheter och har uppmärksammats
för sina djuplodande porträtt av en rad kända svenskar. År 2016 tilldelades hon Publicistklubbens pris Guldpennan, som den yngsta vinnaren i prisets historia, med motiveringen: ”För att hon med språk och skärpa kommer under huden på både den hon porträtterar och sin tid.” 2015 debuterade hon som skönlitterär författare med den självbiografiska novellen Den här tidens lidanden i Bonniers litterära magasin Granta.
I samband med metoo-uppropet publicerade Matilda Voss Gustavsson 2017 ett banbrytande reportage i Dagens Nyheter om den så kallade kulturprofilen med koppling till Svenska Akademien. För den granskningen tilldelades hon Stora journalistpriset 2018 i kategorin Årets avslöjande.
Hennes reportage i Dagens Nyheter blev starten för en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att spricka. I sin bok Klubben fördjupar hon sin undersökning och skriver om tiden kring
publiceringen, den fällande domen mot kulturprofilen och om konflikterna i Svenska Akademien. Möt Matilda Voss Gustafsson i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, ett samtal om maktspel, genikult och övergrepp men
också om mod och personlig integritet.

Musik

Jazz, folkmusik, indiepop, klassiskt eller visa. På Sigtunastiftelsens musikscen blandas genrer och stilar till spännande musikaliska möten. Allt från stora konserter i Friluftskyrkan till intima spelningar i biblioteket. Varmt välkomna.

Sigtunastiftelsen är en kreativ musikscen där olika genrer som jazz, folkmusik, klassiskt och pop ges utrymme för gränsöverskridande möten. Vill du veta mer om vår musikscen eller kanske medverka som musiker?

Hör gärna av dig till vår programchef Dan-Erik Sahlberg på [email protected]