Sara Parkman

Bokningen till detta program öppnar så snart det är möjligt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för publika evenemang.

Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. 2016 släpptes det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrivs som ett lapptäcke av poesi, grusvägar, 80-talssyntar, skogsdrömmar och flödande fioler. Sara har samarbetat med artister som Fever Ray, Bob hund och Silvana Imam och skrivit och turnerat med Riksteaterns hyllade föreställningar Nationalparken och Fäboland. Under hösten 2018 framförde Sara och Samantha Ohlanders sin föreställning Matriarkerna och sommarpratade i P1 samma år.

Nu är Sara Parkman aktuell med sitt andra soloalbum Vesper, ett album som tar avstamp i helighet och tradition, i sakrala rum och sköra böner. Men Vesper är lika mycket en opolerad käftsmäll och ett upprop mot konservativ antispiritualism och neoliberalismens individuella new age-kapitalism. Det är träiga polskor på fioler, hallelujakörer, distade orglar, skam och högmod, vredesmod och ångestvrål.

Helgens erbjudanden

Konsert 150 kr
Konsert och middag 645 kr
Kulturhelgspaket med helpension*: Del i dubbelrum 1 795 kr; enkelrum 1 995 kr

* I kulturhelgpaketet ingår biljetter till lördagens konsert med Sara Parkman och söndagens författarmöte med Ola Larsmo, hotellövernattning lördag – söndag, ankomstkaffe, trerätters middag, frukost, förmiddagskaffe och lunch.

Ola Larsmo

Bokningen till detta program öppnar så snart det är möjligt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för publika evenemang.

Ola Larsmo, född 1957, växte upp i Västervik men är numera bosatt i Uppsala. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren och har sedan dess – förutom romaner – givit ut ett urval av sina essäer i Odysséer och novellsamlingen Stumheten.

Hans senare verk präglas av historiska miljöer med dokumentära inslag, däribland hans hyllade bok Swede Hollow. Nu är Ola Larsmo aktuell med Översten, berättelsen om Knut Oscar Broady, en svensk emigrant vars livsöde placerade honom mitt i ett stort antal avgörande ögonblick i såväl svensk som amerikansk historia. Knut Oscar Broady föddes som utfattig pojke i Uppsala, horde till den första vågen av utvandrare och han förlorade allt under resan till det nya landet. På väg mot sin undergång i New York mötte han Gud och fick en kallelse: att slåss mot slaveriet. Detta ledde Knut Oscar Broady ut på inbördeskrigets slagfält, däribland Gettysburg. Han tycks vara överallt under de dramatiska år som formar såväl Lincolns USA som folkrörelsernas Sverige. Möt Ola Larsmo i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg.

Helgens erbjudanden

Författarmöte 75 kr
Författarmöte och lunch 265 kr
Kulturhelgspaket med helpension*: Del i dubbelrum 1 795 kr, enkelrum 1 995 kr

*I kulturhelgspaketet ingår biljetter till lördagens konsert med Sara Parkman, söndagens författarmöte med Ola Larsmo, hotellövernattning lördag – söndag samt ankomstkaffe, trerätters middag, frukost, förmiddagskaffe och lunch.

 

Anders Paulsson och Svante Henrysson

Bokningen av detta program öppnar så snart det är möjligt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för publika evenemang.

Anders Paulsson har gjort världskarriär med sin sopransaxofon och är idag en flitigt anlitad solist över hela världen. Efter Adolf Fredriks musikklasser studerade han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vid Conservatoire National de Bordeaux och som Fulbrighstipendiat vid Manhattan School of Music i New York City, USA. Sedan debuten 1992 i Carnegie hall, New York, har han som solist genomfört hundratals konserter i 25 länder och uruppfört solokonserter och kammarmusik av mer än 50 tonsättare. Sommaren 2014, i samband med 20-årsjubiléet av demokratins införande i Sydafrika, framträdde han som solist med sin komposition Celebration Suite tillsammans med Miagi Youth Orchestra i Berlin och Amsterdam. Som kompositör belönades han tillsammans med Johan Söderquist med Guldklappan för bästa filmmusik 1994. Som jazzmusiker har han samarbetat med många av våra främsta musiker, bl a Red Michell, Jan Allan och Alice Babs. 2012 tilldelades han för sina framstående konstnärliga insatser som sopransaxofonist den Kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus.

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontrabasist inom rock och jazz. Efter studierna vid Musikaliska Akademien i Prag blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.

Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli basist i ett världsberömt hårdrocksband. Under de många och långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello där hans unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt. Svante Henryson är även en prisbelönt tonsättare. Han är ledamot av Musikaliska Akademien och konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival. 2014 fick han Sveriges Radios Jazzkatten – Åretsmusiker, och belönades 2015 med Nordiska Rådets Musikpris.

Helgens erbjudanden

Konsert 150 kr
Konsert och middag 645 kr
Kulturhelgpaket med helpension*: Del i dubbelrum 1795 kr, Enkelrum 1995 kr

*I kulturhelgspaketet ingår konsertbiljett till Anders Paulsson och Svante Henrysson samt biljett till söndagens författarmöte med Tomas Sjödin; övernattning lördag – söndag, ankomstkaffe, trerätters middag, hotellfrukost, förmiddagskaffe & lunch.

 

 

Vinterweekend

Hållbar mat i fokus under årets Gröna November

Trots rådande pandemi är det fullt fokus på hållbarhet i Sigtuna där Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och konferensanläggningar finns. Gröna November är en månadslång kampanj där medlemmarna inom nätverket Hållbar Destination visar upp delar av sitt miljö- och hållbarhetsarbete. I år ligger fokus på klimatsmart mat och syftet med kampanjen är att sprida kunskap och inspirera fler att tänka hållbart. G

-Sigtuna är en välbesökt matdestination och matsvinn är en viktig fråga inom Hållbar Destination. Trots att våra medlemmar är mycket hårt drabbade av pandemin fortsätter de att med fullt fokus driva hållbarhetsfrågor för att minska det gemensamma klimatavtrycket. Alla hotell- och mötesanläggningar inom nätverket har sin unika matfilosofi men med den gemensamma nämnaren att ständigt sträva efter att skapa fantastisk mat utifrån ett hållbart perspektiv, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

Smaka på Sigtuna – Mat-smarta restauranger och fina erbjudanden
I guiden Smaka på Sigtuna kan man läsa om hur restaurangerna inom Hållbar Destination arbetar för att säkerställa att matlagningen sker på ett hållbart sätt. Förutom en närmare presentation av restaurangerna innehåller även Smaka på Sigtuna flera fina erbjudanden för såväl privata som konfererande gäster.

Ladda ner Smaka på Sigtuna här: https://hallbardestination.se/nyheter/smaka-pa-sigtuna/

SvinnGott – Kulinariska recept lagade med gott samvete
En viktig del inom Hållbar Destination är att inspirera fler att tänka i mer klimatsmarta banor. I receptsamlingen SvinnGott finns nätverkets bästa tips på hur man kan skapa nya fantastiska rätter genom att ta tillvara på överblivna råvaror och matrester. Nytt för i år är att man nu även kan titta på när nätverkets duktiga kockar tillagar sina Svinngoda recept.

Klicka på länken och titta på när våra duktiga kockar tillagar de Svinngoda recepten: https://hallbardestination.se/nyheter/svinngott-njut-av-god-mat-med-gott-samvetet/

Receptsamlingen SvinnGott finns även att ladda ner som pdf här: https://hallbardestination.se/wp-content/uploads/2019/09/Svinn-gott-receptsamling_webb-komprimerad-2.pdf

Dagens rätt som Take away

Under hela vintern och våren kan du beställa dagens lunch eller dagens gröna som Take Away.

Du beställer direkt  via info@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 00 och betalar med Swish, kort eller kontant i vår reception. Vill du att vi kommer ut och lämnar över din påse utomhus är det bara att du ringer innan.

Avhämtning 11.00 – 17.00

Läs mer 

Vardagslyx

Take away

Restaurang

Njut av vällagad mat och goda drycker i en vacker och avkopplande miljö.
Sigtunastiftelsens restaurang arbetar med säsongens råvaror och gärna närproducerat. 

Vår à la carte meny erbjuds på kvällstid.
Dagens lunch och dagens lunch Take Away serveras på vardagar.

Helgluncher och helgpåsar för familjen hittar ni under flikarna ”Lunch” och ”Take Away”. 

För att vi ska kunna välkomna er på bästa sätt rekommenderar vi att alltid göra en bordsbokning innan ankomst till restaurangen.

Vänligen uppge vid bokningstillfället om du önskar betala med presentkort.
08 592 589 00 (växel)
info@sigtunastiftelsen.se

Vi följer noggrant Folkhälsomyndighetens rekommendationer och planerar vår verksamhet och mottagande därefter.