- Detta evenemang har redan ägt rum.
Keltisk skapelseandakt – S:t Brigid och Samerna
Den 1 februari firas varje år S:t Brigid på Irland, då uppmärksammar man och lovsjunger våren och ljusets ankomst, naturen och allt nytt och levande. Den 6 februari firas sedan 1992 den samiska nationaldagen, som högtidlighåller minnet av den första samiska kongressen 1917 i Trondheim. På den dagen hissas den samiska flaggan och Sámi soga lávlla (Samefolkets sång) sjungs. Det finns en koppling mellan keltisk och samisk kultur och synen på naturen som en plats för det heliga i en helhetssyn – ”tunna” platser som det kallas i den kristkeltiska traditionen, vilket knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt och helhetssyn, där lokal hållbarhet kopplas till inre hållbarhet. Den samiska närvaron som handelspartner fanns i Uppland och Sigtuna under forn- och medeltid, samiska föremål har hittats i Sigtuna och flera samiska platser avspeglas i Uppländska ortnamn, som i Finsta (finnar betydde samer). I Finsta möttes det samiska och det kristkeltiska, då S:t Brigid vördades där innan Heliga Birgittas kult tog över. Under medeltiden var S:t Brigid ett viktigt helgon i stora delar av Europa. Olof Skötkonung sägs ha döpts i S:t Brigidkällan i Husaby och den Heliga Birgitta fick sitt namn efter S:t Brigid. Idag har S:t Brigid aktualiserats som en andlig resurs för både miljöfrågor och social rättvisa, kvinnofrågor och konstnärlig kreativitet.
De som är engagerade i planetens framtid kan få inspiration från den vördnad som både den samiska och den kristkeltiska traditionen har för naturen, den lokala förankringen, kreativiteten och kvinnans roll. Vi vill i år uppmärksamma denna koppling med dans och musik, betraktelser, berättelser och poesi, där vi lyfter fram inre fred, fred med varandra och jorden samt pilgrimstanken.
Medverkande: Elin Teilus, sångare, jojkare och artist med samiska rötter i Udtja, Kajsa Franke, dansare och församlingspedagog, Kerstin Dillmar, präst och kaplan, Helen Kavanagh Berglund, Kildare Irland, Carola Sundqvist, pilgrimsvolontär i Mariakyrkan i Sigtuna, Anders Claesson, kultur- och bibliotekschef, medverkar med poesiuppläsning.