Evenemang Search and Views Navigation
december 2024
Välkommen till Sigtunastiftelsens stämningsfulla julbord - en riktig klassiker med julens alla läckerheter. Vi inleder måltiden med en kryddig glögg och avslutar med en generös dessertbuffé. 30 november – 18 december Måndag & tisdag: 595 kr Onsdag & torsdag: 695 kr Fredag & lördag: 795 kr Barn 2 – 12 år 350 kr, under 2 år – gratis Ankomsttid 18:00 eller 18:30 Om du som företag vill göra en gruppbokning vänligen kontakta oss på bokningen@sigtunastiftelsen.se
Mer information »Abrahams Barns Julkrubba är unik; den berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Julkrubban visas för grupper från skola och förskola, i syfte att erbjuda barn, ungdomar - och vuxna - ett tankeväckande och gränsöverskridande möte. En visning i Sigtunastiftelsens bibliotek är gratis och tar ca 30 minuter. För vuxengrupper skräddarsys visningen utifrån intresse och behov. Bokning av visning: elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98
Mer information »Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med middag och konsert fredag kväll, fortsätter med författarmöte lördag förmiddag och avslutar med vernissage och Afternoon tea. Fredag kväll gästas vi av jazzsångerska Sofia Fellin som sjunger fram den amerikanske sångbokens tidlösa klassiker tillsammans med pianisten Fredrik Hermansson och basisten Martin Höper. På lördagen möter du författaren Anna-Karin Palm i ett samtal med Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein. Under eftermiddagen är det vernissage och konstnärssamtal med Sanna Lidholm. Kulturhelgen avslutas med Afternoon tea. I paketet ingår övernattning fredag – lördag, kulturprogram, julbord, frukost lunch och…
Mer information »Jazzsångerskan Sofia Fellin sjunger fram den amerikanska sångbokens tidlösa klassiker och hennes raka, klara tolkningar ger de välbekanta texterna en ny lyster. Sofia är en sångerska som förmedlar varje sångs berättelse och varje ords mening. Med sig har hon två av Sveriges finaste jazzmusiker – pianisten Fredrik Hermansson, liksom Sofia uppvuxen i Sigtuna, och basisten Martin Höper. Sofia har studerat både Jazz och klassisk sång på Long Beach City College i Kalifornien. Under tiden i USA framträdde hon bl.a. på…
Mer information »Möt Anna-Karin Palm i ett samtal om sitt prisade författarskap. Anna-Karin Palm romandebuterede 1991 med Faunen, som fick stort genomslag både hos kritik och publik, och följdes av novellsamlingen Utanför bilden 1992. Med romanen Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Boken hade stor framgång både i Sverige och utomlands, och har översatts till många språk. År 1999 gav hon ut två böcker, kortprosaboken Lekplats och barnboken Vildvinter och 2001 novellsamlingen In i öknen. Romanen Herrgården utkom 2005, och 2007…
Mer information »På Sigtunastiftelsen finns sedan 1997 Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk. Hemarkivet och Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek (cirka 400 band) är förtecknade och tillgängliga för forskare efter överenskommelse. Rummet är öppet för alla…
Mer information »”I ateljén pågår många samtal. Laserskuren MDF möter täljda detaljer. Yxade strukturer och detaljerat snidade ytor bekantar sig med mjuka, tunga, kroppsliga former från svarven. Konstruktioner av spillmaterial, olyckor och misstag, blyertsens flyktighet. Jag befinner mig i dialogen mellan material, metod och form, där ögats och handens närvaro är förutsättningarna. Ibland lämnar jag medvetet spår av processen för att skildra rörelse och föränderlighet, likt en del av skulpturens eget då, nu och möjliga framtid.” Sanna Lindholm arbetar med skulptur i…
Mer information »Skippa julstressen i köket och njut av Sigtunastiftelsens julbord hemma. I år erbjuder vi vårt julbord som take away med avhämtning den 23 och 24 december. Beställer du före den 8 december betalar du 325 kr per person. Därefter 375 kr per person. Vi tar emot beställningar fram till den 16 december. Boka den dag som passar dig att hämta på Sigtunastiftelsen: 23 december kl. 14.00 – 16.00 24 december kl 10.00 – 11.00 Meny 3 sorters sill (inlagd sill,…
Mer information »Fira årets sista dag och låt Sigtunastiftelsens kockar laga maten. 395 kr per person. Förrätt Brioche med 3 olika tillbehör: Tångkaviar och vispad creme fraiche Kräft-och laxtartar Vispad brie smaksatt med honung och päron Varmrätt Långbakad oxkind med tryffel och-potatiskaka, rödvinssås, bräserad lök och rökt sidfläsk samt bakad morotssallad Dessert Chokladfondant med karamellmousse och chokladkräm samt bärkompott (Vi kan tyvärr inte anpassa menyn efter preferenser eller allergier just denna kväll) Tillval: Kaviar burk om 30g (för 1-2pers): Baerii 5stjärnig…
Mer information »januari 2025
Januari Författarmöte med Kent Wisti och Susanne Dahl Onsdag 8 januari 17.00 Välkommen att lyssna till Kent Wisti och Susanne Dahl, vars böcker berört många med sitt personliga tilltal. I ord och bild tar de upp vardagliga ämnen som sorg, saknad, kamp men också längtan, närvaro och tröst. De har tillsammans skrivit böckerna Och plötsligt ska vi minnas (2022) och Vem såg mig då (2020) samt gjort podden Kinamockaskogen, som verkar i skärningspunkten mellan kultur, samhälle och tro. Kent Wisti…
Mer information »David Eklind Kloos bokdebut Den väg är bred – att tro på Gud men tvivla på sig själv är en personlig essä, där han med hjälp av religionspsykologisk forskning försöker förstå hur människans relation till Gud kan växa fram. En uppriktig och drabbande text om vad en människa egentligen kan tro om Gud, sig själv och världen utan att bli rädd för livet. Och om hur en andlig väg kan se ut för den som hellre söker än finner. David…
Mer information »Välkommen till Sigunastiftelsens retreat Gryning 24-26 januari 2025 Helgen är en Ignatianskt inspirerad tyst retreat där fördjupande samtal med en följeslagare ingår. Utvalda bibeltexter blir en utgångspunkt för personlig reflektion över vad som ger oss liv och riktning i tillvaron. Retreatledare: Ann-Christine Janson, präst, Anne Magnusson, socionom och leg psykoterapeut samt Eva Holst, socionom och uttryckande konstterapeut. Pris: 4195 kr ordinarie Pris: 2995 kr studerande - ska kunna styrkas
Mer information »Religionsfilosofen Oliver Li, författare till Gud i allt och allt i Gud i möte med Hans Liljenström, professor i biofysik och medvetandeforskare samt Lisbeth Gustafsson, ordförande i Mäster Eckhartsällskapet.
Mer information »Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Kvinnorna runt Abraham” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet och samhället. Medverkande: Charlotte Frycklund är…
Mer information »februari 2025
Konstens värde för människan liksom dess frihet etablerades under 1900-talet som en viktig princip. De framväxande folkrörelserna såg sambandet mellan den fria konsten och ett bildningsideal som ser till den skapande, självständigt tänkande människan. Samtidigt fick ikonoklasm – som genom hela konsthistorien varit en fråga inom sakral konst – olika sekulära och ideologiska uttryck i kampen mot idén om konstens frihet. Under 1930-talet, då litteraturens frihet utropades på Sigtunastiftelsen 1935, begränsades på sina håll konstens uttryck samtidigt som en svensk…
Mer information »Vad du gör uppfattas ofta som svaret på vem du är. Det kan kännas som att ens identitet vilar på att ha ett slagfärdigt CV – men vem är man bortom sin yrkesroll? När livet förändras – vilket det alltid gör – kommer nya frågor ikapp. Om man vill göra en reell förflyttning av sitt liv är förutsättningen att lyckas mycket större om man gör det i grupp. Denna tysta retreat enbart för män är en möjlighet att i samklang…
Mer information »juni 2025
Hur kan vi leva fred i våra samhällen och med hela skapelsen? Hur kan vi stå upp för fred i tider av oro och konflikt? År 1925 bjöd Nathan Söderblom in till det ekumeniska Stockholmsmötet, med freden i centrum. Hundra år senare, under Pingsthelgen 2025, inbjuds vi att mötas och tillsammans ta några steg på fredens väg. Vi lyssnar till föredrag, samtalar, delar gemensamma bönestunder och erbjuds workshops, konst och pilgrimsvandring. Dessutom finns ett ”open space” där du kan medgestalta…
Mer information »