- Detta evenemang har redan ägt rum.
Existentiellt Litteratursamtal – Ensamhet och gemenskap
Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.
Under hösten rör vi oss i gränslandet mellan existens, litteratur och andlighet, mot bakgrund av samtidens växande kriser. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker djupare svar inom oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Under meditativa former läser vi utdrag ur texter på aktuella teman inom området. Poesi och skönlitteratur vävs samman med andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.
Tema: Ensamhet och gemenskap.
I alla religiösa traditioner finns en dynamik mellan att dra sig tillbaka i ensamhet för att hitta sig själv och sin livsuppgift, ofta med en bas i olika gemenskaper – en kommunitarisk idé, och sedan gå ut och verka i världen och samhället. Vi alla behöver hitta en balans mellan ensamhet och fördjupning samt att leva tillsammans i familj, arbetsliv, civila och religiösa gemenskaper. Hur kan en sådan balans hittas i vårt personliga liv och hur ser den balansen ut idag i vårt samhälle? Vad är det som värderas – ensamhet eller familj, arbete eller fritid, individualism, kreativitet eller gemenskap?