Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Film, existens och transcendens

Perspektiv på filmkonst som existentiell resurs

För många har filmmediet blivit en plats där verklighetens stora frågor bearbetas. Film utgör idag en väsentlig del av vårt samhälles kulturella landskap och formulerar mer eller mindre medvetet förändringar i vår gemensamma symbolvärld. Olika sätt att gestalta och diskutera existentiella frågor hos filmen kan för en del vara till stor hjälp i reflektion och bearbetning av svåra frågor, t ex upplevelser av sorg. Under denna temadag vill vi med hjälp av aktuell forskning, filmvisningar och samtal diskutera filmkonsten som existentiell resurs. Temadagen vänder sig till alla intresserade men särskilt till professionella praktiker som diakoner, präster, terapeuter etc, som i sina arbeten möter människor med existentiella behov samt till dem som på olika sätt arbetar konstnärligt med film.

Program

9.30 Registrering och kaffe

10.00 – 11.00 Tomas Axelson: ”Kultur, film och existentiellt tilltal” Filmkonstens 100-åriga historia och förmågan att beröra människor på djupet

11.00 – 12.30 Lars Björklund och Göran Gyllenswärd: ”Sorgens landskap” Filmscener som talar till människor i sorg

12.30 Lunch

13.30 -14.15  Marianne Strand  ”Film och mystik erfarenhet” Vilket slags filmspråk främjar introspektiva, kontemplativa och mystika upplevelselser? Hur kan praktiskt filmskapande ske utifrån en kontemplativ hållning?

14.15 Filmvisning: ”Alaya” av Nathaniel Dorsky

15.00 Kaffe

15.30 – 16.30  Panelsamtal och gemensam reflektion

 

Medverkande:

Tomas Axelson är lektor I religionsvetenskap med medieinriktning vid Högskolan I Dalarna och docent I religionssociologi vid Uppsala universitet. Han driver forskningsprojektet “Filmengagemang och självets utopiska reflexivitet” och har gett ut böckerna Film och religion: Livstolkning på vita duken och Förtätatde filmögonblick: Den rörliga bildens förmåga att beröra. Tomas är också initiativtagare till Existentiell filmfestival I Falun.

Lars Björklund är kaplan på Sigtunastiftelsen. Han är också verksam som föreläsare och författare till antal diktsamlingar och själavårdsböcker. Lars var tidigare sjukhuspräst vid Akademiska sjukhuset I Uppsala.

Göran Gyllenswärd är leg. psykolog och leg. psykoterapeut och har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och vuxna. Sin psykoterapeututbildning fick han på S:t Lukasstiftelsen och har därmed en öppenhet för existentiella frågeställningar och använder ibland bildterapi som metod.

Marianne Strand är manusförfattare och initiativtagare till forskningsprojektet “Film som medium för restorativa upplevelser”. Hon är utbildad vid Stockholms dramatiska högskola, Göteborgs universitet och Lunds universitet. Tillsammans med filmfotografen Malin Nicander driver hon kulturföreningen Camera in herba som en plattform för kulturella och sociala projekt.

I samverkan med Film i Stockholm, Camera in Herba och Högskolan Dalarna

Information

Datum:
23 november, 2018
Tid:
10:00 - 16:30
Pris:
295 kr
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang