Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Albertus Pictor som Nordens ikonograf

Vernissage, föredrag, musik

Albertus Pictor, även Albert målare eller Albrekt målare, som föddes i Tyskland kring 1440–1445 och dog 1509 i Stockholm, var en tysk-svensk kyrkomålare. Han var främst verksam i Mälardalen. Idag finns det 39 kyrkointeriörer i olika bevarandegrad som anses vara målade av honom eller hans verkstad. Pictors verk har uppfattats olika genom århundradena. På sjuttonhundratalet kalkades de slitna och skadade målningarna över, för att under 1800-talet och framåt tas fram igen och konserveras. Idag röner de alltmer uppmärksamhet hos forskare inom konsthistoria och tilltalar även besökare av kyrkor med sitt attraktiva och engagerade sätt att åskådliggöra de bibliska berättelserna, ofta genom att måla in ortsbefolkningen i situationerna.

År 2020 startades ett särskilt projekt inom Alexander Derievs skola för ikonmålning, där en utvald grupp av elever använder Pictors motiv som prototyper vid ikonmålning som en hyllning till den medeltida konstnären. Projektet går under arbetsnamnet ”Albertus Pictor som Nordens ikonograf” och har hittills resulterat i ett fyrtiotal ikoner som nu visas på Sigtunastiftelsen mellan 8 oktober och 24 oktober.

I samband med vernissagen den 10 oktober hålls ett kort seminarium ”Hyllning till Albertus Pictor” med föredrag och musik.

Medverkande:

Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholms katolska stift

Thomas Jennefelt, tonsättare

Ewa Stackelberg, konstnär och grundare av Pictoglas & Photograms

Donald Boström, journalist och fotograf

 

Entré 150 kr. I priset ingår eftermiddagskaffe.

 

 

Information

Datum:
10 oktober, 2021
Tid:
14:00 - 17:00
Pris:
SEK150
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang