Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Att lyfta naturens slöja

- en kväll om litteraturen och klimatet

Välkommen till en kväll om natursyner, synvändor, evighetstanken och framtidens samhälle! Med utgångspunkt i 20TAL:s aktuella dubbelnummer »Klimatvisioner« anordnar Sigtunastiftelsen, 20TAL och CEMUS läsningar, samtal, framträdanden och barhäng i Sigtunastiftelsens bibliotek.
Genom historien har det förekommit många olika försök att ringa in och förstå människans relation till den kringliggande naturen, där gränsen mellan vad som är natur och vad som inte är det är rörlig och tänjbar. Sättet på vilket människan förstår denna relation kan i värsta fall användas för att legitimera exploatering, en slags toxisk förbindelse där jordens lönas genom att fyllas med civilisationens avfall. Vilka nya sätt finns för att litterärt och konstnärligt gestalta naturen och synliggöra klimatförändringarna och hur kan de påverka vårt synsätt och agerande?

Dörrarna och baren öppnar kl 18.30 och programmet startar kl 19.00. Efter programmet ca kl 21.00 är Restaurangens bar vid Rosengården öppen till kl 22.30.

Medverkande:

Författaren Carolina Thorell läser ur sin nya kritikerrosade diktsamling »I varje grässtrå såg jag en eld« och vi får se ett poetiskt och musikaliskt performance – »Owl Women« – av performanceartisten och musikern Ida Lod. Framträder med texter gör också studenterna Emilia Álvarez, Ellika Lagerlöf, Katja Palo, Julia Wedberg, Rita Kristola Wiklund och Helga Hjerling från Biskops Arnös författarutbildning.

Sofia Roberg, som nyligen givit ut avhandlingen »Att besvärja världen: En ekopoetisk studie av Inger Christensens Alfabet« samtalar med historikern Axel Andersson, författare av böcker om kärnavfall, kolonialism och konst. Båda medverkar med nyskrivna essäer i 20TAL:s nummer och samtalet rör sig kring litteraturens roll i förhållande till klimatförändringarna.

Entré 80 kr
Gratis för studerande

I samverkan med 20TAL och CEMUS Uppsala universitet och SLU

 

Information

Datum:
23 mars, 2022
Tid:
19:00 - 21:00
Pris:
SEK80
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang